Elke maand besteden we speciale aandacht aan een boek uit het fonds van Van Duuren Media. Het boek van de maand maart is Bewuster en beter werken met Adobe Lightroom 6 & CC van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks, hét Nederlandse handboek over Lightroom. Op het blog geven we wat voorproefjes uit het boek en er is een tweegesprek van beide auteurs over Lightroom.
Dit is het vierde deel van hoofdstuk 3, het hoofdstuk dat het importeren van foto’s in Lightroom behandelt. Het eerste deel van dit hoofdstuk vind je HIER, het tweede HIER en het derde HIER. (H.F.)
Deelvenster Bestemming
De bestemming is veelal de plek waar u al uw foto’s verzamelt. Dat kan een interne of externe vaste schijf zijn, maar het is in ieder geval een vaste plek waar u al uw foto’s verzamelt. In het deelvenster Bestemming kunt u aangeven waar de te importeren foto’s naartoe moeten. In eerste instantie zal Lightroom ze naar de map Afbeeldingen willen transporteren en afhankelijk van wat u in dit deelvenster bij Organiseren hebt gekozen, op datum. Lightroom kijkt op welke datum de foto’s zijn geschoten en maakt voor elke dag een map.
In het deelvenster Bestemming hebt u bij het onderdeel Organiseren twee keuzemogelijkheden: Op datum en In één map. Stel u hebt één shoot die u in een specifieke map wilt bewaren, dan kiest u voor In één map en geeft u onder in dit deelvenster bij de vaste schijven aan op welke schijf en in welke map de foto’s geïmporteerd dienen te worden. U kunt in de gekozen map Lightroom ook nog een submap aan laten maken. In het deelvenster Bestemming vinkt u Naar submap aan en in het vakje ernaast vult u de naam van die map in. Alle geselecteerde foto’s komen dan terecht in de submap. Een tweede manier is bij Organiseren kiezen voor Op datum. Bij de datumnotatie krijgt u vervolgens de keuze uit allerlei manieren waarop Lightroom een mappenstructuur gaat aanmaken. Kiest u bijvoorbeeld voor jaar/maand/dag, dan zal Lightroom een map maken voor het jaar, met daarin een map voor de maand en daarin een map voor de dag. Als de te importeren foto’s op verschillende dagen zijn gemaakt, dan maakt Lightroom voor elke dag een mapje met daarin de foto’s van die dag. De data haalt Lightroom uit de extra informatie die in de foto’s opgeslagen zit. Als u wilt dat er een map met een specifieke, eigen naam wordt gemaakt, vinkt u bovenaan in het deelvenster Bestemming de optie Naar submap aan en vult in het vak ernaast de gewenste naam van de map in.
Onder in het deelvenster ziet u de naam van de gekozen vaste schijf waar de foto’s naartoe gaan en wordt het pad naar de doelmappen aangegeven. De door Lightroom tijdens het importeren nieuw te maken mappen worden cursief weergegeven.


U hebt nu alle instellingen voor de import gemaakt. Klik rechtsonder in het venster Importeren op de knop Importeren en Lightroom gaat aan het werk. De foto’s worden van de geheugenkaart gekopieerd, er wordt een tweede kopie gemaakt (back-up), de metadata en trefwoorden worden toegevoegd en er worden voorvertoningen gegenereerd.
Het lijkt veel werk, al deze instellingen, maar voor een deel hoeft het maar één keer. De keuzen in het deelvenster Bestandsafhandeling, de ontwikkelinstellingen en de meta-informatie kunt u bij elke volgende importactie gebruiken.

TIP • NIET WISSEN! Beter te vaak dan te weinig gewaarschuwd: wis niet uw foto’s van de vaste schijf na het importeren met het idee dat ze nu in de Lightroom-catalogus staan. Dat is niet zo! Ze staan op de vaste schijf van uw computer. In de catalogus staan alleen de gegevens over de foto’s.
Foto’s van schijf importeren
U kunt niet alleen rechtstreeks van uw camera of geheugenkaartje foto’s in de Lightroom-database importeren, maar ook van vaste schijf. Door in de module Bibliotheek op de knop Importeren te klikken of in het menu Bestand de opdracht Foto’s en video’s importeren te kiezen, verschijnt het venster Importeren waarin u kunt aangeven vanaf welke plek u losse foto’s of een map met foto’s in de bibliotheek wilt importeren. De keuze van de te importeren foto’s maakt u in het deelvenster Bron. Verder zijn de keuzen nagenoeg gelijk aan die bij het importeren vanaf geheugenkaart of camera, met twee verschillen. In de balk van het venster Importeren kunt u naast Kopiëren als DNG en Kopiëren aangeven of u de gekozen foto’s wilt Verplaatsen of alleen wilt Toevoegen, zonder ze te verplaatsen. Daarbij blijven de foto’s op hun huidige plek staan (Lightroom onthoudt waar ze zich bevinden).
Als al uw foto’s zich op een centrale plaats op een vaste schijf bevinden, wilt u in ieder geval dat de te importeren foto’s ook daar terechtkomen. U zult ze dus moeten Kopiëren of Verplaatsen als ze nog niet op de juiste plek staan. Staan ze dat wel, dan kiest u Toevoegen. Maak ook meteen een back-up, als dat al niet eerder is gebeurd.

Een andere manier om foto’s in de bibliotheek te importeren, is slepen vanuit de Finder of Windows Verkenner naar het raster van de module Bibliotheek. Nadat u een map of losse foto’s in het raster hebt gesleept, verschijnt het dialoogvenster Importeren.

TIP • Mappen koppelen In het venster Importeren kunt u in de deelvensters Bron en Bestemming ‘mappen koppelen’. Dat wil zeggen dat u delen van de hiërarchie van mappen op een vaste schijf kunt verstoppen. Een voorbeeld: de map Afbeeldingen bevindt zich op schijf X/Gebruikers/Naam gebruiker/Afbeeldingen. Misschien wilt u niet deze hele hiërarchie zien. Door met de rechtermuisknop (op de Mac Ctrl+klik) op de map Afbeeldingen te klikken, opent u een snelmenu waarin u de optie Map koppelen kiest. Daardoor verdwijnen de mappen die lager in de hiërarchie staan uit het zicht. Met de optie Map ontkoppelen in hetzelfde menu maakt u de complete hiërarchie zichtbaar.
TIP • Importeervenster kleiner maken Het is mogelijk het venster Importeren kleiner te maken door op het driehoekje linksonder in het venster te klikken. U kunt in dit verkleinde venster nog wel allerlei importinstellingen aanpassen, zoals de trefwoorden, de metagegevens enzovoort.

Dit is het vierde deel uit hoofdstuk 3 over het importeren van foto’s in Lightroom uit het boek ‘Bewuster en beter werken met Adobe Lightroom 6 & CC’ van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks, hét Nederlandse handboek over Lightroom. Bestel het boek bij de uitgever, bij uw favoriete online-boekhandel of koop het bij de boekhandel bij u om de hoek.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.