Foto's maken in de vakantie

Foto’s maken en delen in de vakantie…

Weer thuis na de vakantie bekijk ik de hoeveelheid foto’s die ik tijdens de vakantie heb gemaakt. 1146 foto’s met de Google Pixel 3A XL en 1904 foto’s met de Fuji X-T2. Van de foto’s van de Fuji bestaat meer dan de helft uit foto’s gemaakt tijdens het huwelijk van onze dochter in Portugal. Eigenlijk had ik daar mijn Fuji voor meegenomen. Een huwelijk fotografeer je niet met een mobieltje…

Mobieltje en iPad

Voor het bewerken van de foto’s tijdens de vakantie had ik alleen mijn mobiele telefoon en mijn iPad bij me. Het was ook niet de bedoeling om de foto’s uitgebreid te gaan bewerken. Al helemaal niet de Raw-bestanden van de Fuji, die kwamen later wel, thuis. Op het 2de kaartje in de X-T2 bewaart de Fuji jpegs. Die importeerde ik wél op de iPad. Uiteindelijk met het doel om ze in Google Foto’s te krijgen. Daar maakten mijn vrouw en ik een gezamenlijk vakantiealbum en een album van de trouwerij. Mocht er wat bewerkt moeten worden, dan voldeden de gereedschappen in Google Foto’s.

Veel data door een dunne pijp

Het was soms een raadsel waarom de foto’s die op de iPad stonden soms niet wilden laden: Loading Photo… Maar niet heus!

Op die iPad draait de beta van iPadOS. Dat draaide prima, hoewel de nieuwe versie van Apple Foto’s regelmatig bleef steken als ik een foto wilde bewerken. Ik importeerde de foto’s in Apple Foto’s – dat kan niet rechtstreeks in Google Foto’s – en van daaruit gingen ze naar vanzelf naar Google Foto’s. So far so good. We hadden op onze telefoons een grote hoeveelheid data tot onze beschikking en die was ook nodig want die foto’s moesten tenslotte allemaal naar de Google servers. Dat werkte soms goed, in Spanje soms alsof je stroop door een dunne pijp trachtte te persen. Ik converseerde er via Twitter nog over met Vodafone en kreeg de mededeling dat de netwerken niet overal zo snel zijn als in Nederland. Duh!

Blunder

Ik maakte nog een kapitale blunder door in plaats van de jpegs de Raw-bestanden op mijn iPad te importeren. Die was meteen vol en deze foto’s lieten zich helemaal niet door die dunne pijp naar Google sturen. En ik me maar afvragen waarom Google Foto’s maar niet wilde synchroniseren. Het waren precies de 1024 foto’s van het huwelijk die ik in de haast wilde delen. Ik moest dus eerst de foto’s uit Apple Foto’s verwijderen en daarna de foto’s uit Google Foto’s op de iPad. Veel gedoe, maar die fout maakte ik daarna niet meer.

Alleen een mobieltje mee?

Foto's maken in de vakantie
Zonsondergang aan de Douro. Geschoten met de Google Pixel 3A XL.

Ik merkte ook dat ik mijn Fuji veel minder snel uit mijn rugzak haalde en dat ik er vrolijk op los schoot met de Google Pixel. Het zette me aan het denken. Natuurlijk probeerde ik ‘mooie’ en interessante foto’s te maken. Had ik daar die Fuji voor nodig? Lang niet altijd. In Porto ging tijdens de maaltijd de zon mooi onder. Ik liep naar de kade van de Douro en schoot een serie foto’s met mijn Pixel. Helemaal niet slecht. Misschien had ik wat meer detail kunnen vastleggen met mijn Fuji, maar op dat moment zag ik er het nut niet van in. Volgend jaar met alleen een mobieltje als camera? Dan hoef ik ook geen iPad meer om mijn jpegs binnen te halen van mijn ‘echte’ camera en later, weer thuis, een paar duizend Raw-bestanden te bewerken.

De beste camera…

Foto's maken in de vakantie
A bride for one day, a mother everyday…

De mooiste foto van het huwelijk heb ik gemaakt met mijn Pixel toen mijn camera mee was om het begin van het huwelijk vast te leggen. Het was het moment dat de bruid en de vader van de bruid nog even moesten wachten voordat we een entree in de kerk konden maken . De baby was hongerig, het was een mooi moment om hem de borst te geven. Een prachtig moment zelfs: in trouwjurk, met baby aan de borst. De beste camera is de camera die je bij je hebt en met die Pixel schoot ik de mooiste foto van de dag (vind ik zelf dan). Van Lisa, mijn dochter, mocht hij meteen op Facebook onder het motto: A bride for one day, a mother everyday…

Op dit blog schrijven we regelmatig over Google Foto’s. In de Categorie Google Foto’s op dit blog vind je alle blogpost die we aan Google Foto’s hebben besteed. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s. Van dit boek is net een 2de druk verschenen, met daarin de laatste nieuwe mogelijkheden van Google Foto’s.  Maar ook in dit boek staan ongetwijfeld niet alle antwoorden. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.