Photoshop en papiergeld blijken geen goede combinatie

Geldfoto’s in Photoshop verboden

Soms loop je tegen wel heel bizarre gedragingen van software aan. Zo wilden we gisteren een foto van wat geld bij een artikel plaatsen. Om de afbeelding uit te snijden en verkleinen moesten we uitwijken naar Gimp, want Photoshop lag dwars…

Een deel van de softwarefabrikanten heeft blijkbaar toch wat boter op het hoofd, zo ook Adobe. We vonden gisteren een alleraardigste foto ter illustratie van een artikel. Bestaande uit een hoopje geld. Omdat de bronfoto te groot was en niet in de juiste verhouding, was het zaak om deze even te bewerken in Photoshop. Zoals altijd. Tot onze verbazing verscheen de volgende melding: Deze toepassing biedt geen ondersteuning voor het bewerken van bankbiljetafbeeldingen. Pardon? Kijk, dat Adobe z’n vingers niet wil branden aan valsmunters snappen we. Maar als je als eenvoudige eindgebruiker simpelweg een foto van wat willekeurig gedrapeerd geld wilt bewerken en dat mag niet,  gaat toch net een brug te ver. Zeker als je kijkt naar wat deze ‘ultieme’ fotobewerker onder de streep kost. Uiteindelijk hebben we het probleem opgelost met het welbekende open source-programma Gimp. Die fotobewerker zeurt niet maar doet gewoon wat ie moet doen.

Ook scanners

Het is geen publiek geheim dat ook heel veel hardware weigert om iets met beeld van geld te doen. Zo zijn er kopieermachines die weigeren papiergeld te kopiëren. Maar ook het grootste deel van de scanners (of beter: de scannersoftware) slaat op tilt zodra geld wordt gescand. Uitermate vervelend als je slechts goede bedoelingen hebt, wat voor het overgrote deel van de gebruikers geldt. Zo wordt het bijvoorbeeld een crime voor verzamelaars om hun verzamelde papiergeld te digitaliseren. Gelukkig zijn er allerhande opties om de ellende te omzeilen. Ook wat het scannen van papiergeld betreft. Daarvoor is het wel zaak om de met je scanner meegeleverde software vooral niet te gebruiken. Installeer in plaats daarvan eens VueScan van Hamrick. Deze software is feitelijk bedoeld om het onderste uit de kan te halen wat betreft je scanner (inclusief diascanners). Terwijl ook oude scanners waarvoor de fabrikant al jaren geen drivers meer uitbrengt veelal moeiteloos aan de praat zijn te krijgen. Tegelijkertijd zeurt het ook niet over scannen van geld. En zo hoort het natuurlijk te zijn.

Te goed

Het probleem van de hedendaagse scanners en in omloop zijnde software is dat deze eigenlijk te goed zijn. Zelfs de goedkoopste scanners halen de allerfijnste details uit (bijvoorbeeld) geld te voorschijn. En dat maakt overheden toch wat zenuwachtig. En zorgt dat bedrijven het zekere voor het onzekere nemen en alles wat met gescand of gefotografeerd geld te maken heeft blokkeren. Maar eigenlijk is dat toch een beetje de omgekeerde wereld. Het toont verder ook maar weer eens aan dat ‘closed source’ programmatuur en je daaraan te veel binden eigenlijk geen heel goed idee is. Zorg in ieder geval dat je altijd een open source alternatief achter de hand hebt. Vaak omzeil je daarmee ingebakken beperkingen op eenvoudige wijze…

Meer weteHet boek Photoshop CC2018: tips, trucs en technieken van Jan Risn over Photoshop? Lees dan vooral het boek Photoshop CC2018: tips, trucs en technieken van Jan Ris eens!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.