Onlangs verscheen Photoshop CC2018: tips, trucs en technieken van Jan Ris. Het boek biedt vele tientallen tips en trucs voor iedereen die met regelmaat Photoshop wil gebruiken voor onderwerpen als kleurcorrectie en montages. Je vindt in dit boek een bonte verzameling praktische tips, handige trucs en heel veel slimmigheidjes. De tips worden met regelmaat afgewisseld door workshops en daarmee kun je alles wat je van de tips hebt geleerd oefenen. Achterin het boek vind je een uitgebreide index, waarin je snel alle onderwerpen kunt vinden waarover je meer wilt weten. Deze maand geven we een paar voorproefjes uit het boek. Het eerste voorproefje behandelt de enge Pen, de pen waarmee je in Photoshop paden tekent… Een interview op dit blog met Jan Ris over het DTP-Naslagboek vind je HIER.
Photoshop en de Enge Pen
Photoshop heeft die enge Pen al heel lang. Je gebruikte hem oorspronkelijk alleen om beeld vrijstaand te maken, lang voordat dat kon via een laagmasker. De Pen is ook goed bruikbaar als je een selectie wilt maken waar dat met de normale selectiegereedschappen en -technieken niet goed lukt. Teken in dat geval je pad en zet dat daarna om naar de selectie die je nodig hebt. De Pen kan in de 2018-versie van Photoshop meer dan je denkt.
Magnetische Pen
Zo is er nu ook de magnetische Pen. Kies de Pen voor Vrije Vorm en zet in Opties de aankruisoptie Magnetisch aan.
Via het wielmenu kun je de magnetische kracht aanpassen. Teken daarna met de Pen langs een vorm in je beeld. Klik met de magnetische Pen op plekken waar het contrast laag is en in de scherpe bochten. Photoshop heeft al wat langer een magnetische Lasso en hoe je daarmee werkt, lijkt sterk op de magnetische Pen. Er is echter een cruciaal verschil, want met de Pen kun je altijd lekker doortekenen, terwijl de Lasso de selectie soms onverwacht sluit. Daarna zit je met de gebakken peren, want je blijft achter met een onvolledige selectie. Erbij selecteren of opnieuw beginnen zijn dan je opties.
Krommingspen
Er is nóg een bijzondere nieuwe aanwinst in de pennenfamilie: de Krommingspen. Feitelijk is dat de gewone bézierpen, maar dan zonder de richtingslijnen. Voor veel mensen blijkt die ouderwetse manier van tekenen, met trektouwtjes, verwarrend. Photoshop heeft nu dus een versie om curves mee te tekenen, maar je krijgt geen richtingslijnen te zien.
Hoe werkt de Pen?
Simpel is het niet in het begin, maar als je je aan de volgende regels houdt, gaat het prima.
- Klik steeds met een afstand ertussen om rechte lijnen te maken
- Klik-en-sleep om curves te maken
- Klik, hou ingedrukt en druk dan de Alt-toets in: je kunt nu een andere kant op slepen
- Verander een hoekpunt in een boogpunt door er met de Alt-toets op te klikken-en-slepen
- Verander een boogpunt in een hoekpunt door er met de Alt-toets op te klikken
Pierre Bézier
Het béziertekenen is ‘bedacht’ door Pierre Bézier (1910-1999), een Franse ingenieur die voor autofabriek Renault deze techniek ontwikkelde om onderdelen van de carrosserie te kunnen ontwerpen. De béziercurve is een wiskundige beschrijving van rechte en kromme lijnstukken, die paden worden genoemd. Praktisch alle vormgevings- en illustratieprogramma’s, zoals InDesign, Illustrator en Quark- XPress gebruiken bézierpaden om vormen te tekenen en op te slaan.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.