Microsoft blijft een vreemd bedrijf. Al maanden wordt een Windows 10 voorjaarsupdate voor 2018 aangekondigd. Eerst zou dat maart worden, later ‘ergens in april’. Dat is nu. Gisteren had de uitrol volgens de geruchten moeten beginnen, maar dat is uitgesteld vanwege een ernstige fout in het pakket.
Het is toch een rare zaak dat je als eenvoudige eindgebruiker van Windows 10 blijkbaar niet mag weten wanneer je een grote systeemupgrade voor de kiezen krijgt. Vroeger gaf Microsoft simpelweg een harde datum op. Sinds deze maand lijkt het bedrijf daarvan afgestapt. Het blijft heel stil vanuit Redmont, op wat geruchten na. Volgens ingewijden had de voorjaarsupgrade gisteren uit moeten rollen, maar dat is niet gebeurd. Er zit namelijk een wel heel grote bug in de upgrade die zorgt voor een onherroepelijk crashend systeem. Er is dan ook direct gestopt met de beoogde uitrol, die al dan niet gisteren gestart had moeten worden.
Te veel hooi op de vork genomen?
Het lijkt erop dat Microsoft dit soort problemen met systeemupgrades toch een beetje aan zichzelf heeft te danken. Er is geen enkel besturingssysteem dat meer dan één per jaar een grote en riskante systeemupgrade (feitelijk een systeeminstallatie óver een bestaande installatie heen) voor de kiezen krijgt. Sterker nog: voor systemen waar serieuze stabiliteit vereist is, is dat veelal nog minder vaak. De risico’s dat er iets mis gaat bij zo’n upgrade zijn simpelweg te groot. Bij Windows heeft Microsoft er toch voor gekozen, waarschijnlijk vanuit commercieel oogpunt. Door steeds maar weer upgrades uit te brengen met nieuwe features lijkt het alsof je een wel heel actief bijgehouden product in huis hebt dat welhaast perfect moet zijn. Schone schijn, want het tegendeel is waar: voordat een grote upgrade echt stabiel is ben je maanden verder. Het is ook niet voor niets dat een upgrade pas na drie tot vier maanden klaar voor het bedrijfsleven wordt geacht. In de tussentijd fungeren – met name – de gebruikers van de Home-versie als proefkonijnen. Zij kunnen de upgrades niet tot nauwelijks tegenhouden zonder complexe trucs.
Afwachten, wederom
Wanneer de beoogde voorjaarsupgrade nu wel wordt uitgerold is niet duidelijk. Kijk dus niet vreemd op dat je deze zomaar ineens aangeboden krijgt tussen nu en een paar weken. Bovendien geldt dat de upgrade gefaseerd wordt uitgerold. Enkelen schijnen ‘m gisteren al gekregen te hebben, met desastreuze gevolgen. Beschik je over de Pro-versie van Windows 10, dan is het nu echt de laatste kans om de upgrade voorlopig te blokkeren. Als het al bij de eerste upgradepoging van Microsoft faliekant mislukt lijkt ons extra voorzichtigheid zonder meer op z’n plaats!
Terug naar één keer
Het lijkt ons ook niet onverstandig wanneer Microsoft terug zou keren naar een upgradeschema van maximaal een keer per jaar. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat het huidige schema toch wat weg heeft van haastklussen met alle vervelende gevolgen van dien. Controleer en test dingen rustig en geef een pakket pas vrij als het echt zo min mogelijk fouten bevat. Het zal veel gebruikers – en vooral ook bezitters van de Home-versie – rust geven. Het concept Windows als een service klinkt mooi, maar blijkt nogal wat haken en ogen te kennen in de praktijk zo blijkt steeds opnieuw. En uiteindelijk is het de bedoeling dat een besturingssysteem een service naar de gebruiker is. En niet de hoofdrol gaat spelen. Tot slot is het zorgwekkend dat dit soort grote fouten na diverse beta-versies nog aanwezig zijn. Het geeft de grote druk aan waaronder programmeurs en testers blijkbaar werken.
Reguliere updates
De reguliere updates voor Patch Tuesday zijn deze week wel gewoon uitgerold. Een flink grote zelfs, met voornamelijk reparaties aan de antieke browser Internet Explorer die nog altijd onderdeel is van Windows 10 en helaas niet te verwijderen. De meest recente update heeft overigens een vervelende bijwerking: alle bestanden op je systeem moeten na installatie opnieuw geïndexeerd worden. Kan even duren.
Meer lezen over Windows 10? Check dan Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar bomvol informatie betreffende dit besturingssysteem.
Vind nog veel meer artikelen over Windows 10 upgrades en updates op deze verzamelpagina.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.