een upgrade naar Windows 10

Hoe doet u een upgrade naar Windows 10?

Als u zojuist een nieuwe computer of tablet hebt gekocht waarop Windows 10 al is geïnstalleerd, is deze blogpost niet voor u. Hebt u daarentegen een pc met Windows 7 of Windows 8, dan wordt u op enig moment gevraagd of u wilt upgraden naar Windows 10. Hoe doet u een upgrade naar Windows 10? We laten u zien welke keuzes u het beste kunt maken. In alle gevallen moet u uiteindelijk een werkende Windows 10-installatie hebben en kunt u binnentreden in de Windows 10-wereld.

U leert in deze blogpost:
• Welke hardware-eisen gelden voor het gebruik van Windows 10.
• Op welke manier de upgrade van Windows 10 wordt geïnstalleerd.
• Hoe de computer opnieuw wordt gestart na afloop van de installatie.
• De eerste stappen na de installatie.

De hardware-eisen van Windows 10

De traditie was dat telkens wanneer een nieuwe Windows-versie uitkwam, ook alle oude hardware vervangen moest worden omdat deze niet krachtig genoeg was. Sinds Windows 8 is met deze traditie gebroken. Ook voor Windows 10 zult u – tot verdriet van veel pc-fabrikanten – waarschijnlijk geen nieuwe computer hoeven kopen.
Zonder overdrijven kan worden gesteld dat elke moderne pc die niet meer dan twee tot drie jaar oud is, makkelijk aan de systeemeisen voor Windows 10 kan voldoen. Wel is het natuurlijk zo (zoals altijd in computerland) dat een snelle processor, een grote vaste schijf en een moderne grafische kaart het werken met Windows 10 een stuk aangenamer maken.

Minimale eisen
Aan de hardware worden de volgende, minimale eisen gesteld om Windows 10 te kunnen installeren en gebruiken:
• Processor – 1 gigahertz (GHz) of sneller, met ondersteuning voor PAE, NS en SSE2. Dit zijn technieken voor het werken met veel geheugen, bescherming tegen schadelijke software en virtualisatie. Vrijwel alle nieuwe processors (sinds ca. 2010) ondersteunen deze technieken. Ook kleine computers met SoC-processor (system on a chip) voldoen.
• Geheugen – 1 GB intern RAM-geheugen voor de 32-bitsversie of 2 GB voor de 64-bitsversie.
• Schijfruimte – 16 GB vrije ruimte voor de 32-bitsversie of 20 GB voor de 64-bitsversie.
• Grafische kaart – Een grafische kaart die compatibel is met Microsoft DirectX 9 en met WDDM-stuurprogramma’s (zo goed als alle grafische kaarten sinds 2009 zijn dit).
• Beeldscherm – Een minimale resolutie van 800×600.
• Besturingssysteem – Windows 7 SP1 met de laatste updates, of Windows 8.1 met de meeste recente updates.
• Internet – Tijdens de upgrade wordt Windows 10 gedownload. Dit is een groot bestand (ruim 3GB). U bent gebaat bij een snelle internetverbinding.

Aanvullende eisen
Wanneer een computer exact voldoet aan de eisen voor Windows 10 zoals hiervoor werd omschreven, betekent dit nog geen optimale gebruikerservaring. Voor meer mogelijkheden en betere prestaties kunt u denken aan de volgende aanvullende eisen:
• Minimaal 2 GHz 32-bits- (x86) of 64-bitsprocessor (x64).
• Minimaal 4 GB intern RAM-geheugen.
• 120 GB vaste schijf met 15 GB vrije ruimte.
• Minimaal 128 MB eigen videogeheugen (niet gedeeld videogeheugen op het moederbord)
• Tablet of monitor met ondersteuning van multitouch als u de aanraakbedieningsfuncties wilt gebruiken.
Voor een moderne computer zijn dit echter nog steeds geen buitensporige eisen. Daarnaast zijn natuurlijk een muis, toetsenbord, netwerkkaart of wifi voor de hand liggende aanvullingen.

LET OP! Specifieke fabrikanten De mogelijkheid om een pc te upgraden is niet alleen afhankelijk van de systeemspecificaties. Als u een computer hebt van een bepaalde fabrikant (bijvoorbeeld Dell, HP, Acer, enzovoort) kan het ook afhangen van de stuurprogramma‘s, firmwareondersteuning, en andere opties die deze fabrikanten mogelijk zelf in de pc hebben aangebracht. Op de website van de fabrikant vindt u in dat geval vaak aanwijzingen of uw specifieke model of serienummer geschikt is voor Windows 10.

Wilt u intensief muziek opnemen en bewerken, dan is een goede audio-interface geen overbodige luxe. Dit zijn echter allemaal extra’s die door andere fabrikanten voor hun rekening worden genomen. Bekende fabrikanten in dit segment zijn bijvoorbeeld Hauppauge (tv-tuners), Logitech en Creative (geluidskaarten, webcams, Skype-telefoons en overige randapparatuur).

Upgrade reserveren

Tijdens de previewperiode van Windows 10 (voorjaar en zomer 2015) kon u zich aanmelden voor het previewprogramma. Inmiddels wordt de update naar alle pc’s die zijn voorzien van Windows 7 of Windows 8/8.1 uitgerold. Dit gaat in stappen, omdat Microsoft niet alle circa 1 miljard pc’s die op Windows draaien tegelijkertijd van een nieuwe versie kan voorzien. Het kan dus voorkomen dat in een huishouden de ene pc al wel kan worden bijgewerkt, terwijl de andere pas later aan te beurt is.

Versies van Windows 10
Kijk in de taakbalk naast het klokje om te zien of er een Windows-pictogram zichtbaar is. Als dit zo is, staat voor deze pc een Windows 10-versie klaar. U krijgt de vergelijkbare versie van Windows 10 als u nu hebt voor Windows 7 of Windows 8. De upgrade-edities zijn te zien in afbeelding 2.1, maar u hoeft hier niet echt op te letten. Het wordt door Windows zelf goed geregeld.

Afhankelijk van uw huidige besturingssysteem krijgt u Windows 10 Home of Windows 10 Pro. Dit gaat automatisch.
Afhankelijk van uw huidige besturingssysteem krijgt u Windows 10 Home of Windows 10 Pro. Dit gaat automatisch.

Een upgrade kan worden uitgevoerd met behoud van alle programma’s en instellingen, of als nieuwe installatie. Hierover gaat de rest van het hoofdstuk.

Aanmelden voor upgrade
Zodra het Windows-pictogram zichtbaar is, kunt u een exemplaar van Windows 10 reserveren en op een later tijdstip (laten) downloaden. Het programma hiervoor is de app Windows 10 downloaden.
1. Klik op het pictogram in de taakbalk. De app wordt geopend (afbeelding).
2. Gebruik de bolletjes onderin om heen en weer te bladeren in de app en verschillende kenmerken van Windows 10 te lezen.
3. Kies Reserveer uw gratis upgrade als u klaar bent met lezen en uw exemplaar van Windows 10 wilt claimen.

Reserveer uw exemplaar van Windows 10 via het pictogram in de taakbalk.
Reserveer uw exemplaar van Windows 10 via het pictogram in de taakbalk.

Controleer mijn pc

Misschien weet u niet precies welke processor uw computer heeft of is onbekend hoeveel geheugen beschikbaar is. In dat geval hoeft u niet de kast open te schroeven of andere programma’s te gebruiken om deze informatie te achterhalen. In de upgradewizard van Windows 10 is hierin voorzien.
Ook hiervoor geldt: waarschijnlijk hebt u hem niet nodig, maar het kan interessant zijn de resultaten te bekijken.
1. Kies in het beginscherm van Windows 10 downloaden de optie Rapport weergeven om een rapportage te bekijken.

Kies Rapport weergeven in het beginscherm van de wizard om te zien of uw pc geschikt is voor Windows 10.
Kies Rapport weergeven in het beginscherm van de wizard om te zien of uw pc geschikt is voor Windows 10.
Deze pc is geschikt. Mocht dit bij u niet het geval zijn, volg dan de aanwijzingen in het scherm. Koop bijvoorbeeld extra geheugen, of maak extra ruimte vrij op de vaste schijf.
Deze pc is geschikt. Mocht dit bij u niet het geval zijn, volg dan de aanwijzingen in het scherm. Koop bijvoorbeeld extra geheugen, of maak extra ruimte vrij op de vaste schijf.

2. Gebruik de knop linksboven om een menu te openen waarmee u terugkeert naar de eerste pagina van het reserveringsprogramma.

Het menu geeft toegang tot alle pagina’s van de app.
Het menu geeft toegang tot alle pagina’s van de app.

Exemplaar reserveren
Als u klaar bent om uw exemplaar van Windows 10 te reserveren, is hiervoor uiteraard de grote knop Reserveren de aangewezen methode.
1. Klik op Reserveren. Als dit de eerste keer dat u Windows 10 reserveert, vraagt Microsoft om een e-mailadres. Naar dit mailadres wordt de melding verzonden dat Windows 10 gereed is voor installatie.
2. Bij volgende reserveringen, kunt u optioneel een e-mailadres opgeven. Kies Bevestiging verzenden om een e-mail te ontvangen met nadere informatie.
3. Daarna volgt het venster Klaar en hoeft u alleen maar op Sluiten te klikken.

U ontvangt een mailtje wanneer Windows 10 is gedownload en kan worden geïnstalleerd. Hier kan enige tijd overheen gaan.
U ontvangt een mailtje wanneer Windows 10 is gedownload en kan worden geïnstalleerd. Hier kan enige tijd overheen gaan.

De computer is nu aangemeld en staat in de wachtrij om Windows 10 te ontvangen. Maar hier kan enige tijd (dagen, of zelfs een week) overheen gaan. In de tussentijd kunt u nog niets doen, behalve de pc gebruiken zoals u gewend bent. Als u de app Windows 10 downloaden opnieuw opent, wordt de melding getoond dat Windows 10 eraan komt en dat u eventueel een melding kunt ontvangen. Maar verder zit er niks anders op dan af te wachten.

Wachten totdat Windows 10 is gearriveerd. Er zit niks anders op.
Wachten totdat Windows 10 is gearriveerd. Er zit niks anders op.

Niet geschikt?
Toch is niet elke pc geschikt voor Windows 10. Dit is jammer, maar wordt gelukkig wel op tijd aangegeven door Microsoft. In de app Windows 10 downloaden wordt een rapportage getoond als Windows 10 onverhoopt niet geïnstalleerd kan worden. Lees in dat geval het rapport en probeer actie te ondernemen. Veel toegepaste oplossingen zijn bijvoorbeeld:
• Installeer een betere (nieuwere) grafische kaart. Dit zou het upgradeprobleem uit afbeelding 2.8 oplossen.
• Installeer meer intern geheugen (RAM).
• Installeer een grotere vaste schijf.

Niet elke pc is geschikt. Lees in dat geval de rapportage en probeer het probleem op te lossen.
Niet elke pc is geschikt. Lees in dat geval de rapportage en probeer het probleem op te lossen.

Deze blogpost Hoe doet u een upgrade naar Windows 10 is afkomstig uit het boek Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar. Het is het eerste deel van het hoofdstuk over het doen van een upgrade vanuit een oude versie – Windows 7 of 8 – naar Windows 10 en alle vragen en problemen die je kunt tegenkomen en de antwoorden en oplossingen. Het 2de deel over de upgrade naar Windows 10 vind je HIER.

Wilt u meer weten over updates en upgrades van en naar Windows 10? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor. Voor Windows 10 Tips & Trucs hebben we DEZE pagina.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.