Hoeveel RAM heeft Photoshop nodig?

Hoeveel RAM heeft Photoshop nodig?

Toen ik gisteren het stuk over zinvolle RAM van collega Ronald Smit las, moest ik meteen denken aan Photoshop en Lightroom. Bij de systeemvereisten van zowel Windows als macOS staat dat 2 GB RAM het minimum is. Voor het hele systeem. Haha! Photoshop zal starten, maar of je er nog lekker in kunt werken? Echt niet. Hoeveel RAM heeft Photoshop nodig? Zoveel mogelijk is het juiste antwoord.

Hoe lekker Photoshop draait hangt af van velerlei factoren: de processor, de grafische kaart, de hoeveelheid geheugen, de snelheid van de harde schijf en hoe je al die dingen bij elkaar hebt afgesteld. Daarbij is het van belang wat je met die foto wilt doen. Is het een grote foto? Is het een montage met veel lagen? Kan een filter de grafische kaart gebruiken voor ingewikkelde handelingen? Laten we ons in deze blogpost beperken tot het geheugen. Een vuistregel om vanuit te gaan is: zolang je in Photoshop in RAM kunt blijven werken, werk je het snelst.

2 GB genoeg?

Je denkt misschien: een foto van 30 MB heeft ruimte zat in 2 GB RAM-geheugen. Dat is misschien zo als je dat bestand net opent. Als je met het bestand aan het werk bent, slaat Photoshop in dat RAM-geheugen alle verschillende bewerkingen en versies van de foto op. Je wilt tenslotte van Undo (Herstel) gebruik kunnen maken. Bij Photoshop kun je bij je bewerkingen ver terug, maar als je lekker wilt blijven werken moeten die allemaal in het geheugen opgeslagen blijven. Die 2 GB raakt heel snel vol.

Ideale range

Bij de Preferences in Photoshop kun je aangeven hoeveel RAM je Photoshop wilt laten gebruiken.

Photoshop gebruikt (als je niets hebt aangepast) standaard 70% van het beschikbare RAM-geheugen. In de Preferences kun je bij Performance instellen hoeveel RAM je aan Photoshop wilt toekennen. Beschikbaar geheugen betekent: de hoeveelheid geïnstalleerde RAM minus de draaiende andere processen, zoals het besturingssysteem en andere applicaties die je open hebt staan. Op mijn PC met 16 GB RAM geeft Photoshop in bij Performance aan dat de ideale range voor Photoshop-gebruik ligt tussen de 7882- 10320 MB. Als ik alleen Photoshop zou draaien, zette ik Photoshop op 10320 MB, maar er is natuurlijk ook nog Lightroom. Dat is de applicatie die ik het meest gebruik voor mijn foto’s dus misschien is 7882 MB meer geschikt, dan houd ik meer RAM-geheugen over voor Lightroom.

Advies?

Foto-bestanden worden steeds groter, 12, 16, 20, 24 of 50 Megapixel kun je tegenwoordig allemaal vastleggen. Als je dergelijke bestanden soepel wilt verwerken, dan heb je veel RAM nodig. Hoeveel RAM heeft Photoshop nodig? Gebruik je zowel Lightroom als Photoshop (of een andere externe editor)? Dan heb je minimaal 16 GB nodig. Liefst nog meer, het dubbele, 32 GB.

Bij Efficiency, linksonder in je venster kun je zien of Photoshop nog in RAM werkt…

Nog een tip. Wil je weten of je in Photoshop blijft werken in RAM en niet hoeft over te schakelen naar geheugen op harde schijf? Kijk dan bij de Efficiency-info linksonder in het venster van een geopend bestand. Als de Efficiency minder wordt dan 100% zit je geheugen vol en gaat Photoshop vanaf harde schijf werken en wordt daardoor trager. In feite heb je dan meer RAM nodig.

Meer lezen over Photoshop? Alle blogpost van Computer Creatief die over Photoshop gaan vind je HIER. En er zijn natuurlijk ook allerlei boeken te koop om je kennis van Photoshop te verbeteren en ui te breiden.  Bijvoorbeeld Photoshop Masters van Rob de Winter, waaruit je Photoshop leert van de beste Photoshoppers ter wereld. Maar er zijn nog veel meer boeken over Photoshop te koop. Je vindt ze allemaal HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.