Een USB-C plug en connector op de laptop (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apple_MacBook%27s_new_USB-C_(Type-C)_port_(17182398859).jpg)

USB-C, wat moet je ermee?

Als je onlangs een nieuwe notebook hebt gekocht is de kans vrij groot dat daar een USB-C-aansluiting op zit. Maar wat moet je dáár nou mee?

USB-C moet de toekomst worden voor alles wat USB is. De compacte connector heeft wel iets weg van een wat grotere Lightning-connector zoals te vinden op Apple’s smartphones en tablets. De vergelijking houdt daar zelfs niet helemaal op, want net als bij Lightning maakt het niet uit hoe je de USB-C plug in de connector prikt. Een verademing!

Converter

USB-C is onderdeel van de USB-3.1-standaard, ook wel bekend als Generation 2 USB-3. Daarmee zijn overdrachtssnelheden van 10 GB/s mogelijk, een verdubbeling ten opzichte van USB 3.0. Tegelijkertijd is er bij 3.1 dus ook een nieuwe connector bijgekomen. Helaas is het aantal apparaten met een ‘C’-connector nog dun gezaaid. Kortom: wat moet je met een USB-C-aansluiting op je notebook? Hij neemt immers de plaats in van een reguliere USB-aansluiting waar je mogelijk wel apparaten voor hebt liggen. Wat dat betreft is de oplossing gelukkig simpel: er bestaan USB-C naar ‘gewoon’ USB-3-converters. En als je dan toch voor zoiets gaat, kies dan bij voorkeur een USB-C hub/converter. Dan maak je van die ene USB-C-poort meteen een aantal reguliere USB-3-poorten.

Sneller

Verder is het zaak om de ogen open te houden wat USB-C-apparaten betreft. Als je bijvoorbeeld een externe harddisk voor je laptop zoekt, waarom dan niet gaan voor een USB-C capabel exemplaar? De kabeltjes zijn in ieder geval dankzij de compacte pluggen weer net wat slanker. Staat natuurlijk tegenover dat er geen enkele harde schijf is die overdrachtssnelheden haalt van 10 GB/s. Maar die ‘overcapaciteit’ kan dan mooi gebruikt worden door andere apparaten die je in de net genoemde USB-HUB prikt. In dat geval natuurlijk wel een HUB met óók USB-C-aansluitingen.

Toekomst

Als het aan de ontwerpers van USB-C ligt wordt dat zonder meer de toekomst. Verkeerd om inpluggen behoort daarmee tot het verleden, maar ook levert een USB-C-aansluiting voldoende vermogen voor meer energie-hongerige apparaten. Ideaal dus voor bijvoorbeeld smartphones die dan meteen kunnen worden opgeladen. Tegelijkertijd hoef je geen angst te hebben voor wéér een nieuwe standaard. Feitelijk is het gewoon voortborduren op het ‘oude’ USB en met converterplugjes kom je gelukkig een heel eind.

We schreven eerder over USB-C. Die blogposts vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.