Hoeveel RAM is zinvol voor Windows?

Hoeveel RAM is zinvol voor Windows?

Hoogstwaarschijnlijk gebruik je een kant-en-klaar gekochte computer. En al even hoogstwaarschijnlijk heb je het werkgeheugen (RAM) daarvan nooit uitgebreid. Biedt uitbreiden voordelen? Hoeveel RAM is zinvol voor Windows?

Windows 10 gaat ten opzichte van vorige Windows-versies véél efficiënter om met het werkgeheugen (RAM) van de computer waarop het geïnstalleerd is. Officieel moet het volgens Microsoft draaien op systemen voorzien van slechts 2 GB RAM. Dat is echter wel het absolute minimum. Verwacht in dat geval heel veel harde schijf-activiteiten bij gebruik van meerdere programma’s tegelijk. Aardig voor een netbookje, maar zonder meer te weinig voor dagelijks gebruik. Het begint allemaal pas redelijk bruikbaar te worden bij 4 GB RAM. Heb je dus een netbook in gebruik en is het geheugen daarvan uit te breiden naar 4 GB dan moet je dat vooral doen. De vraag is dus niet alleen Hoeveel RAM is zinvol voor Windows? maar wat wil je met je Windows 10-computer gaan doen?

Sweet spot

De ‘sweet spot’ qua hoeveelheid RAM voor Windows 10 is tegenwoordig 8 GB. Vandaar ook dat het overgrote deel van de laptops en pc’s met precies die hoeveelheid RAM worden geleverd. Het volstaat ruimschoots voor alle dagelijkse dingen op de pc, maar ook voor een stevig portie gamen. Geavanceerde fotobewerking levert meestal eveneens geen problemen op, zelfs niet als je tegelijkertijd nog Office- of andere toepassingen draait. Ga je echter al dan niet tegelijkertijd videobewerken en (of) virtuele machines draaien, dan wordt ook 8 GB wat aan de krappe kant.

Nagebouwde computer in software

Een virtuele computer is een computer die nagebouwd wordt in software. het betekent dat je via een programma als bijvoorbeeld het gratis VMWare Player een besturingssysteem kunt installeren op zo’n nagebootste (virtuele) computer. En zo’n virtueel systeem start je gewoon op onder een lopende sessie van Windows. Zo kan je bijvoorbeeld Linux in een venster onder Windows draaien. Echter, zo’n virtuele computer heeft óók RAM nodig. Ga maar uit van gemiddeld minimaal 4 GB voor een bruikbare ervaring onder Linux of Windows; 6 GB is al een heel stuk beter. Dat ‘virtuele RAM’ wordt tijdens het draaien van zo’n virtuele computer afgesnoept van het werkgeheugen in je computer. Bij 8 GB in totaal hou je dan nog maar weinig over voor Windows zelf natuurlijk. Het is maar een voorbeeld van een scenario waarbij meer RAM wenselijk is.

Vaak vervangen in plaats van toevoegen

Ook andere stevige software kan baat hebben bij meer dan 8 GB geheugen. Denk aan videobewerkingssoftware, of voor werken aan zeer complexe beeldbestanden bestaande uit heel veel megapixels. Of een combinatie van beide gelijktijdig draaiende software. RAM kost niet bijster veel meer tegenwoordig. Er is wel een nadeel: zeker bij laptops en in mindere mate bij desktop’s geldt dat je vaak ál het bestaande geheugen moet verwijderen en nieuw geheugen ter grootte van de gewenste hoeveelheid moet plaatsen.

Paarsgewijs, meestal

Ofwel: stel dat jouw laptop 8 GB aan boord heeft en je wilt dit uitbreiden naar 16 GB. Dan moet je in totaal 16 GB aan geheugenmodules kopen, verdeeld over 2 x 8 GB. Aan de oude 2 x 4 GB heb je – in die laptop – niets meer. Dat er vrijwel altijd twee (gelijke) geheugenmodules moet gebruiken heeft te maken met een technisch akkefietje. Het komt er onder de streep op neer dat een 1 x 8 GB module veel trager is dan 2 x 4 GB. Langzaam aan zien we echter laptops verschijnen waarbij deze eis wat minder stringent is en je toch verschillende grootten geheugenmodules kunt gebruiken zonder in te boeten aan snelheid.

Kan het wel?

Voordat je vol enthousiasme nieuw RAM besteld voor je laptop of pc is het zaak om na te gaan of het beoogde systeem überhaupt wel meer geheugen aan kan. Soms kan er simpelweg niet meer geheugen ingebouwd worden dan bijvoorbeeld 4 of 8 GB. Met name netbooks zijn ‘roemrucht’ om deze beperkingen. Ook bij goedkope laptops is het soms uitkijken geblazen. Sowieso geldt dat uitbreiden naar meer dan 16 GB bij veel laptops niet mogelijk is. ‘Gewone’ pc’s zijn wat dat betreft meestal ruimer te bemeten. Bovendien geldt daar dat er vaak ook extra plek is voor geheugenmodules, wat betekent dat je de oude gewoon kunt laten zitten en gebruiken.

Kies de juiste soort

Je kan niet zomaar geheugenmodules kopen voor een systeem. Ze moeten voldoen aan de eisen die de fabrikant stelt, of – bij een gewone pc waarbij je de oude modules blijft gebruiken – gelijk zijn qua parameters aan de al aanwezige modules. Een gratis tool als CPU-Z geeft in een handomdraai alle benodigde gegevens van het ingebouwde geheugen. Als je daarmee naar de plaatselijke computerzaak loopt en vraagt om geheugenmodules volgens precies die specificaties komt het helemaal goed. Vertrouw je je eigen handigheid niet helemaal, dan kan je geheugen natuurlijk ook in laten bouwen bij een servicebalie. Dan heb je meteen ook garantie.

We beantwoorden de vraag Hoeveel RAM is zinvol voor Windows nog een keer in een andere blogpost.  Die blogpost vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.