Qua minimale systeemvereisten heeft Windows 10 volgens Microsoft in de 64-bits versie 2 GB RAM nodig en in de 32-bits uitvoering 1 GB. Dat is echter nauwelijks werkbaar.
Om een besturingssysteem voldoende ademruimte te geven voor het draaien van programma’s en allerlei achtergrondtaken is een minimale hoeveelheid werkgeheugen noodzakelijk. De door Microsoft genoemde waarden zijn de echt absolute ondergrenzen. In de praktijk zorgt dit voor een strooptraag systeem. Toch zijn er nog altijd fabrikanten die bijvoorbeeld Windows budgettablets met slechts 2 GB RAM uitbrengen. Ons advies: lekker links laten liggen, ze zijn de moeite niet waard. Ook een gewone laptop of PC met maar 2 GB aan RAM-geheugen levert geen fijne gebruikservaring op. Mocht je van plan zijn je oude computer te upgraden naar 10, dan is het zaak om eerst eens te kijken hoeveel werkgeheugen het oude beestje aan boord heeft. Is dat 2 GB, dan is eerst dat werkgeheugen upgraden nagenoeg noodzakelijk.
Sweet spot
Maar hoeveel RAM heeft Windows nou echt nodig? 4 GB blijkt in de praktijk het minimum te zijn om ook daadwerkelijk wat nuttige dingen te kunnen doen met je computer. Zolang je niet teveel programma’s tegelijk opent gaat het dan redelijk. Toch loop je het risico dat er stevig tijdelijke bestanden op je schijf worden bewaard. In geval van een snelle SSD is dat nog te pruimen, bij een niet al te rappe laptop-harddisk wordt het ook dan al snel niet leuk meer. Wil je normaal zonder vertragingen met een Windows 10 computer kunnen werken, dan is 8GB de welbekende ‘sweet spot’. Multitasken is dan geen probleem, net als dat je moeiteloos wat grotere bestanden kunt openen en bewerken. Ook iets als fotobewerking is goed te doen. Wil je stevig aan het videobewerken slaan, of bijvoorbeeld virtuele machines draaien, dan is elke GB RAM extra er eentje. Wat dat betreft is een systeem met 16GB of zelfs meer werkgeheugen op z’n moment geen overbodige luxe.

Ga voor 8
Ga je een nieuwe computer of laptop kopen, laat dan de budget-exemplaren met slechts 4GB aan RAM liggen. Je loopt dan al snel tegen de grenzen aan als je er net wat meer mee wilt doen. Beter is het om voor 8 GB te kiezen, sowieso de hoeveelheid waarmee de meeste systemen tegenwoordig zijn uitgerust. Bedenk verder dat het uitbreiden van RAM bij sommige laptops niet kan omdat 8GB het maximum is dat ze ondersteunen. En vaak geldt dat als uitbreiden wel kan, je je oude geheugenmodules weg kunt gooien en alles moet vervangen om bijvoorbeeld 16GB te krijgen. Bij een reguliere desktop-pc zijn vaak meer vrije slots voor geheugenmodules. Kortom: ga voor de 8!
Ook als je alweer wat ouder bent ontkom je niet aan digitale ontwikkelingen. En gebruik je thuis een laptop of pc, dan is de kans groot dat daarop Windows 10 draait. Of binnen niet al te lange tijd gaat draaien, want de support voor Windows 7 loopt helaas op z’n eind. Om op een prettige en begrijpelijke manier meer over 10 te weten te komen is er het boek Windows 10 voor Senioren, 4e editie door Victor Peters.
Meer tips voor Windows 10 lezen? Die vind je HIER op dit blog.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.