Luminar Flex, een plug-in voor Lightroom en Photoshop

Skylum zegt over Luminar dat het de meest innovatieve manier biedt om foto’s te bewerken. Misschien is dat zo, misschien niet, Luminar biedt in ieder geval een interessante manier om je foto’s snel te verbeteren. De kunstmatige intelligentie die ze gebruiken, de manier van het werken met filters om snel een resultaat te bereiken, dat zijn zeker innovatieve manieren. Maar nog steeds is het geen echte Lightroom-killer: de bibliotheekfunctie van Luminar 3 is op zijn zachtst gezegd matig, als je die vergelijkt met de mogelijkheden van Lightroom. Wil je toch gebruik kunnen maken van de bewerkingsmogelijkheden van Luminar, dan is er nu Luminar Flex, een plug-in voor Lightroom en Photoshop.

Blijf in Lightroom met Luminar Flex

Misschien heb je met een schuin oog al eens gekeken naar Luminar. Misschien heb je zelfs overwogen om over te stappen op Luminar of heb je dat al gedaan. Toch keer je telkens terug naar Lightroom omdat je foto’s daar zo goed in gesorteerd staan met je trefwoorden en je verzamelingen. Bij Skylum, de makers van Luminar, hebben ze zich misschien ook gerealiseerd dat het nog niet zo makkelijk is om een goede bibliotheekfunctie te maken en dat dit reden is om toch maar bij Lightroom te blijven. Met de Luminar Flex-plug-in kun je nu in Lightroom van die ‘innovatieve’ bewerkingsmogelijkheden gebruik maken en je bewerkte foto’s in je eigen Lightroom-bibliotheek houden.

Bewerken in…

De instellingen vanuit Lightroom voor ‘Bewerken in’.

Luminar Flex werkt als elke bewerkings-plug-in in Lightroom. Je installeert de plug-in met de installer van Skylum. Rechts-klik op een foto die je in Luminar Flex wilt bewerken en in het pop-up-menu dat je ziet verschijnen kies je voor Bewerken in > Luminar Flex. Je krijgt een dialoogvenster te zien waarin je kunt aangeven hoe de foto die je wilt bewerken moet worden gerenderd. Je Raw-bestand wordt omgezet naar een nieuw bestand. De beste keuze is Tiff, 16-bits per component en ProPhoto RGB. Als Lightroom het bestand gemaakt heeft (met de aanpassingen die je al in Lightroom hebt gedaan) ga je naar Luminar Flex waar je alle slimme mogelijkheden tot je beschikking krijgt. Nadat je de aanpassingen hebt gedaan kies je voor Apply en ga terug naar Lightroom.

Filters met kunstmatige intelligentie

Aan het werk in Luminar Flex.

Die mogelijkheden van Luminar om met kunstmatige intelligentie je foto’s te verbeteren, de filters met AI erbij, zijn vaak handig en soms indrukwekkend. In een korte tutorial laat collega Piet van den Eynde op zijn site zien wat de mogelijkheden van Luminar Flex zijn. Wil je meer over het werken met Luminar weten, dan kun je bij de Photofacts Academy een online korte cursus werken met Luminar volgen, die ook door Piet van de Eynde wordt gegeven. Misschien zorgt Luminar Flex wel voor de doorbraak van Luminar. Je leert vanuit Lightroom werken met Luminar en, op het moment dat ze in Luminar de bibliotheekfunctie op orde hebben, stap je volledig over naar Luminar. Of niet natuurlijk en blijf je gewoon in Lightroom met Luminar Flex werken.

Luminar Flex is te koop voor €59,-. (Overigens kun je via de site van Piet van den Eynde €10,- korting krijgen op Luminar Flex.) Mocht je al een licentie voor Luminar 3 hebben, dan kun je een serienummer voor Flex vinden bij My Software in je Skylum Account en hoef je het dus niet aan te schaffen.

Misschien blijf je liever werken met Lightroom in combinatie met Photoshop… Dan is Adobe Photoshop voor Lightroom-gebruikers van Scott Kelby misschien interessant voor je. Waarom je dat boek nodig hebt als Lightroom-gebruiker? Er zijn bewerkingen die je in Lightroom gewoonweg niet kunt doen. Het combineren van twee foto’s, professioneel retoucheren van een portret, het verwijderen van storende elementen enzovoort. Bestel het boek HIER bij de uitgever.

2 gedachten over “Luminar Flex, een plug-in voor Lightroom en Photoshop”

  1. Plugin geïnstalleerd en staat wel in Plugin beheer, maar is niet te zien in Lightroom Foto>bewerken in. wat heb ik fout gedaan?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.