Hou je hardware koel, een te hete smartphone is niet gezond bijvoorbeeld

Hou je hardware koel

Het is weer (bijna) zomer en de temperaturen lopen al op tot tropische waarden. Een goed idee om op het heetst van de dag een oogje op je draaiende pc of zelfs smartphone te houden. Oververhitte hardware leidt immers uiteindelijk tot vervelende en soms dure problemen. Hou ze dus koel!

Hardware voor kantoor- en thuisgebruik kan vrij slecht tegen hitte. Niet voor niets dan ook, dat er in de gemiddelde pc en laptop een ventilator zoemt. Op warme dagen werkt dit onderdeel een stuk harder zelfs, wat veelal duidelijk is te horen. Merk je dat je laptop doorlopend zo ongeveer als een kruimeldief klinkt, dan is het tijd om voor koeling wat extra hulptroepen in te roepen. Maar kijk eerst eens hoe het gesteld is met stof en vuil. Zijn de koelsleuven netjes stofvrij? Zo niet, probeer dan eens met een stofzuiger – voorzichtig – het stof uit de laptop te zuigen. Lukt dat, dan verbetert dat de koeling vaak aanzienlijk.

Koelplaat

Blijft het systeem toch nog wat luidruchtig, dan kan een koelplaat voor de notebook uitkomst bieden. Die koop je voor weinig geld bij de gemiddelde computerzaak. In zo’n plaat zitten een of meerdere ventilatoren verwerkt. Je zet je laptop erboven op. De voeding wordt verzorgd door een USB-aansluiting. Nog beter is om daarvoor bijvoorbeeld een (oude) USB-telefoonlader te gebuiken. Scheelt een USB-poort en bovendien blijven de koelplaatfans niet draaien als de laptop uit is. Dat laatste gebeurt nogal eens door de in veel laptops ingebouwde laadfunctie die de USB-poorten ook van spanning voorziet na uitschakelen.

Desktop

Hoewel je ze steeds minder vaak tegenkomt, blijven de aloude traditionele desktop-pc’s ook nog wel in gebruik. En ook die hebben het soms zwaar op hete dagen. Feitelijk geldt hier dezelfde redenering als bij de laptop. Check eerst of de koelsleuven- en gaten stofvrij zijn. Zo niet: stofzuiger erop. Schroef de pc ook eens open. Zeker als je dat nooit hebt gedaan is de kans groot dat je er een stofnest in aantreft. Een spuitbus met perslucht (eigenlijk butaangas, oppassen dus) gecombineerd met de stofzuiger levert dan al snel een stofvrij systeem op dat z’n warmte veel beter af kan voeren. Blijft het systeem aan de warme kant, dan kan je overwegen om een extra ventilator te plaatsen, vaak is daar wel plek voor. Tot slot kan een airco in je werkruimte natuurlijk ook uitkomst bieden, maar dat is wel een prijzige oplossing.

Software

Check ook verder of er nog onnodige software op de achtergrond draait, via bijvoorbeeld Windows Taakbeheer. En start op het allerheetst van de dag geen zware software of games. Het is soms een beetje behelpen, maar voorkomen is beter dan genezen. Raakt een onderdeel in de computer namelijk te lang oververhit, dan kan het defect raken. Vaak is dat een dure grap, een processor of GPU – het meest gevoelig voor oververhitting – zijn vaak niet heel goedkoop.

Mobiel

Ook mobiele apparaten zijn gevoelig voor oververhitting. Leg je tablet of smartphone dus niet langdurig in de zon. Riskant is het gebruik van een smartphone als navigatiesysteem. Zo achter de ruit in de volle zon raakt het toestel dan soms echt oververhit. Neem de waarschuwing die dan in beeld verschijnt ter harte en laat de smartphone rustig afkoelen. Helemaal te voorkomen is oververhitting door zonlicht soms niet, helaas. Een tijdelijke oplossing is om de smartphone dan maar niet in een houder achter de ruit te plaatsen, maar lager. Dat is alleen soms wat onpraktisch tijdens het rijden. Maar beter dat dan om de paar kilometer een parkeerplaats opzoeken om je telefoon af te laten koelen natuurlijk. Let tot slot ook op bij digitale camera’s. Een te hete camera leidt ook tot problemen. Laat verder nooit hardware in een geparkeerde auto liggen. De temperatuur daarin kan extreem hoog oplopen en zaken grondig beschadigen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.