De iPhone camera-software helpt je bij het maken van portretfoto’s in de modus Portret door te zeggen dat je bijvoorbeeld te dichtbij bent. Je moet je camera verder van het onderwerp afhouden. Dat zijn handige hulpmiddelen voor het schieten van het perfecte plaatje. In de toekomst zul je steeds meer hulpmiddelen krijgen waarmee je snel en soms ongemerkt je foto verbetert. Het automatisch corrigeren van je foto’s is daarvan één voorbeeld. Het met de computer veranderen van het perspectief in een foto is een ander. Allemaal mogelijk dankzij de computer, machine leren en kunstmatige intelligentie. Kortom computational photography.
Automatisch het perfecte plaatje schieten
Stel je een laboratorium voor waarin een stel fotografiestudenten 5000 verschillende RAW-foto’s moeten bewerken om zo het mooist resultaat uit die foto te halen. Het doel was de kwaliteit van een prentbriefkaart. De foto’s? Het soort vakantiefoto’s, familiekiekjes enzovoort. Nee, het ging niet om een wedstrijd wie het mooiste plaatje maakte. Het was een onderzoek aan een Amerikaanse universiteit – MIT – om data te verzamelen om die bewerkingen uiteindelijk automatisch te laten plaatsvinden. Bijvoorbeeld op je smartphone of je computer. De resultaten van dat onderzoek zul je binnenkort wel op je smartphone kunnen gebruiken. Hoe het in zijn werk gaat vertellen ze in dit filmpje:
Lees HIER er wat meer over. De 5000 foto’s die door de fotografiestudenten werden bewerkt kun je HIER vinden. Je kunt daardoor zien wat voor soort foto’s er zijn gebruikt om de algoritmes te vinden waarmee je automatisch foto’s kunt retoucheren. Het blijft natuurlijk het leukst om dat zelf te doen, maar voor je smartphonecamera… Waarom niet?
Meer hulpmiddelen voor je foto’s
De selfies die we nemen met onze smartphone, schiet je met een groothoek lens. Dat is niet de meest flatteuze lens voor een portret. Een lichte telelens is daartoe veel geschikter. NVIDIA en de universiteit van Santa Barbara in Californië werken aan een techniek die computational zoom heet. Met deze techniek kun je achteraf het perspectief van een groothoek veranderen in dat van een tele. Je kunt daardoor de achtergrond van een foto schijnbaar dichterbij brengen, het effect van een telelens dus. Lees er HIER en HIER meer over. Hieronder zie je een filmpje die de techniek uitlegt:
De mogelijkheden die dit soort hulpmiddelen bieden moeten zorgen voor mooiere plaatjes. Je hoeft straks alleen nog iets te zien, te schieten en achteraf kijk je wel wat je er mee wilt. Er is steeds meer mogelijk om het perfecte plaatje te bereiken. Is het leuk? Ja, maar dat vind ik dan. Moet je het gebruiken? Ja en nee. Dankzij Photoshop kun je foto’s prachtig aanpassen. Is bijvoorbeeld content aware fill niet prachtig? Het ligt er alleen maar aan waarvoor je het gebruikt. Niet voor een nieuwsfoto, maar voor je eigen, creatief gemanipuleerde foto’s. Kom maar op met die moderne technieken!
Nog meer lezen over computational photography? HIER en HIER schreven we er eerder over op dit blog.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.