Het heeft even geduurd, maar eindelijk is er dan een nieuwe versie van Google Earth voor iOS.
Google Earth voor iOS begon wat bejaard te worden. Al meer dan een jaar lang verschenen er bovendien geen updates voor de app meer. Sommigen vroegen zich zelfs af of Google Earth in app-vorm ten einde liep. Geen heel vreemde gedachtegang, want de oude app was ook nog eens een 32-bits exemplaar dat niet meer zou werken onder iOS 11. Toen er een tijdje terug een nieuwe Android-versie verscheen verdween dit pessimisme gelukkig. En sinds deze week is de iOS-versie van de populaire gratis app ook beschikbaar. In volle 64-bit glorie. De nieuwe interface oogt strak en het draait allemaal heerlijk soepel.
Voyager
Google Earth voor iOS beschikt over nieuwigheden als Voyager, waarbij je rondleidingen krijgt op diverse plekken. Zelfs het ISS ofwel International Space Station staat op de rol en is via StreetView door te struinen. Aardig is ook de dobbelsteenknop die je razendsnel naar willekeurige locaties op de wereld brengt. Leuk voor een ontdekkingstocht in een verloren uurtje. Gebleven zijn natuurlijk de wereldbol opgebouwd uit veelal gedetailleerde satellietfoto’s. Ook 3D-weergave is nog altijd beschikbaar. Om de mooist mogelijke kwaliteit te behalen moet je even een bezoek aan de settings van de app brengen. Tik daarvoor op de knop met de drie streepjes linksboven in beeld en dan op Instellingen. Kies vervolgens onder Kwaliteitsinstellingen voor Hoogst. Verder is na een tijdje gebruiken van Google Earth de optie Gegevenscache wissen van belang, ook te vinden in Instellingen. Het maakt weer wat opslagruimte op je apparaat vrij.
Ontdekken
Google Earth doet het prima op een iPhone, maar komt – wat ons betreft – pas echt goed tot z’n recht op het grotere iPad-scherm. Het is en blijft een heerlijke app om de wereld mee te ontdekken. Of om je vakantie vooraf wat beter mee te plannen. Bezienswaardigheden zijn overal en nergens wel te vinden, namelijk!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.