iOS updates

iOS updates: soms best handig!

iOS updates zijn niet de dingen waar de meeste mensen echt op zitten te wachten. Toch bracht een kleine update van iOS 13 afgelopen vrijdag uitkomst voor een vreemd probleem…!

Regelmatig tik ik een artikel voor Computer Creatief op de iPad. Gewoon, lekker makkelijk. Geen gedoe met een computer of laptop opstarten. Knoppie drukken en gáán. Theoretisch gesproken zou dat overigens ook met een moderne laptop moeten kunnen, maar helaas zie je daar toch vaak dat er na het ontwaken uit de slaapstand allerlei dingen uitgevoerd worden vooraleer je écht aan het werk kunt. Met name bij Windows is dat het geval, denk aan het installeren van updates voor bijvoorbeeld Microsoft Office, virus-databases bijwerken, apps updaten en – als je pech hebt – een systeemupdate. Vandaar dus dat die iPad best praktisch is als je zomaar ineens inspiratie krijgt. Hoe dan ook, sinds de upgrade naar iOS 13 van die iPad hier gebeurde er iets vreemds. Telkens als je schakelde naar een andere app – bijvoorbeeld om een foto te bewerken – werd ik uitgelogd bij WordPress (de achterliggende software van de site). Niet handig, want soms verdwenen stukjes al getikte tekst daardoor…

Opgelost!

In eerste instantie leek het een nieuwe ‘feature’ van WordPress, tot het fenomeen af en toe ook elders opdook. Was het dan een nieuwe beveiligingsmethodevan iOS 13? Je weet maar nooit. Wat extra vaak op de knop Concept opslaan tikken bracht uitkomst, maar dat vergeet je natuurlijk wel eens… Hoe dan ook, blijkbaar was er iets anders aan de hand. Want afgelopen vrijdag bracht Apple een kleine update voor iOS 13 uit. En die zorgde ervoor dat achtergrondprocessen niet direct na het schakelen naar een andere app werd afgesloten. Eureka! Dát was wat er dus gebeurde. Telkens als ik bijvoorbeeld een foto ging bewerken, werd Safari afgesloten. En werd Safari dan weer naar voren gehaald, dan werden alle tabbladen dus opnieuw geladen. Wat betekent dat opnieuw inloggen noodzakelijk was. En inderdaad: na de update werkt alles weer als vanouds en is multitasken weer als vanouds mogelijk. Het zou zomaar kunnen zijn dat deze bugfix ook andere instabiliteitsproblemen oplost. We hebben de afgelopen weken namelijk al eens een kernel panic (herkenbaar aan een spontane herstart van je i-apparaat) voorbij zien komen. Dat gebeurde voorheen nooit onder iOS, maar sinds versie 13 blijkbaar wel. Terug redenerend lijkt het best mogelijk dat een app die verwachtte op de achtergrond actief te blijven en dat niet mocht de veroorzaker zou kunnen zijn! We zullen zien…

iOS updates
Dat zie je dus liever niet als je midden in het schrijven van een artikel zit…

Installeer vooral die iOS updates

In ieder geval blijkt dat iOS updates momenteel best belangrijk zijn en zonder meer aanbevelenswaardig om ze te installeren zodra ze beschikbaar zijn. De grootste oneffenheden zijn dan wel gladgestreken in het nieuwe iOS, maar er zijn nog altijd wat gekkigheden hier en daar. Langzaam aan verdwijnen ze, bij elke update een paar. En o ja: check ook zo af en toe eens op iOS updates als je een oudere versie van iOS draait, bijvoorbeeld op een i-apparaat dat niet meer is te upgraden naar iOS 13. Zo heel af en toe brengt Apple ook kleine updates uit voor versies van weleer!

iOS updatesiOS 13 is ondanks z’n kleine onvolkomenheden in ’t begin een prima mobiel besturingssysteem. Grote kans dat u eigenlijk nog nooit echte problemen op regelmatige basis bent tegengekomen. Kortom: upgraden naar die nieuwe versie is geen enkel probleem. En staat het geheel eenmaal op uw iPhone of iPod Touch, dan komt het boek Ontdek iOS 13 voor iPhone en iPod prima van pas. Leer op een prettige manier alles over Apple’s nieuwste mobiele besturingssysteem en ontdek alle nieuwe mogelijkheden.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “iOS updates: soms best handig!”

    1. Gelukkig slaat WordPress met grote regelmaat kopieën op. Maar een paar zinnen mis je altijd. En eventuele andere net ingestelde zaken ook. Nou ja, gelukkig werkt het weer!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.