Facebook mobiel

Facebook mobiel gebruiken, verstandig?

Het overgrote deel van de Facebook-klanten gebruikt de dienst op zijn of haar smartphone. Maar Facebook mobiel gebruiken, is dat eigenlijk wel zo verstandig…?

Natuurlijk: veel Facebook-gebruikers willen maar wat graag al hun bijzondere momenten live met de wereld delen. Nog meer geldt dat voor Instagrammers, waarbij geldt dat Instagram óók onderdeel is van Facebook. En dus worden beide apps maar al te vaak samen op een smartphone gebruikt, de hele dag door. Maar Facebook mobiel gebruiken maakt een compleet open boek van je. En dat is misschien niet iets waar je op zit te wachten. Zodra je de Facebook-app op je iPhone installeert en er inlogt, weet Facebook de hele dag door waar je uithangt. Die ingebouwde GPS, weet je wel? Idem voor Instagram. En zo ontstaat een wel heel privacygevoelig profiel van gebruikers van een of beide diensten.

Gekkenwerk

Eigenlijk is het – als je er goed over nadenkt – gekkenwerk om Facebook mobiel te gebruiken. Omdat je continu ingelogd bent bij de app krijg je niet alleen real-time updates van de dienst, maar kan het bedrijf van meneer Zuckerberg je ook full-time goed in de gaten houden. Veel meer nog dan mogelijk bij gebruik in een browser op de computer. Zet je die computer immers uit (of sluit je de browser na uitloggen) dan valt er voor Facebook niets meer te achterhalen. Het op die manier gebruiken van de social media-gigant is dan ook het veiligst. Verre van perfect, maar er is geen risico op continu volgen. Gebruik eventueel een andere browser dan je gebruikelijke exemplaar en je zit helemaal safe. In dat geval blijven er ook geen interessante cookie-sporen achter voor de dienst. Het gebruik van mobiele apps voor Android en iOS maakt volgen makkelijker dan ooit. Het is misschien ‘handig’ om die apps te gebruiken, maar je moet (dus) wel bedenken dat je daar continu bent ingelogd.

Altijd paraat

De Facebook app draait 24/7 op de achtergrond. Bijvoorbeeld om te zorgen dat je meldingen betreffende nieuwe berichten krijgt. Ook het bijbehorende Facebook Messenger werkt dan goed. Iets dergelijks geldt ook voor Instagram. Maar het gevaar van een achtergrond-app is natuurlijk ook groot. Nu kan Facebook immers niet alleen volgen wat je post of upload aan foto’s bij Instagram, het kan ook tot op de meter nauwkeurig registreren wáár dat gebeurde. En zelfs als je de apps gesloten hebt, blijven ze dus actief. Vanzelfsprekend zijn adverteerders en andere partijen gek op locatiegegevens gekoppeld aan traceerbare gebruikers. Gebruikers die ook nog eens hun hele hebben en houden online delen.

De oplossing

De voor de hand liggende oplossing is natuurlijk om op je smartphone geen apps van Facebook te installeren. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je helemaal geen gebruik van de dienst kan maken onderweg. Gebruik gewoon de browser op je smartphone! En dan liefst – zoals al eerder gemeld – een extra browser die je alleen voor social media gebruikt. Zodra je wilt checken wat er zoal gaande is in die wereld, breng je met die browser een bezoekje aan (bijvoorbeeld) Facebook. Log in, doe je ding, log weer uit en sluit de browser. Klaar. Ja, het is iets meer werk, maar je kunt natuurlijk altijd een snelkoppeling naar de Facebook maken. Onder iOS werkt dat heel simpel. We gebruiken als voorbeeld even Safari. Open eerst www.facebook.com, en tik dan op de deelknop. Tik in het geopende contextmenu op Zet op beginscherm en vervolgens op Voeg toe. Vervolgens staat er op een van de schermen van je i-apparaat een nieuw pictogram in de vorm van het bekende Facebook-logo. Tik je daar op, dan beland je direct op de homepage van de social media-dienst.

Facebook mobiel
In iOS kun je een snelkoppeling maar Facebook op een van de beginschermen plaatsen die eruitziet en zich gedraagt als een app

Firefox

Nu is de Safari-optie en het maken van een pictogram op het beginscherm weliswaar de makkelijkste optie; als je deze browser als standaardbrowser gebruikt is het vanwege cookies van andere sites een minder veilige oplossing. Beter is het – zoals we dus al eerder nadrukkelijk meldden… – om dan bijvoorbeeld Firefox te installeren en die voor Facebook te gebruiken. Dan maar geen beginscherm-pictorgram. Binnen Firefox kun je trouwens wel snelkoppelingen op het startscherm van deze browser plaatsen, dus een rappe toegang blijft mogelijk. Ook kun je Firefox als standaardbrowser gebruiken en Safari – met handige beginscherm-snelkoppelingen – voor al je social media-diensten. Net wat je wilt.

Overigens: ook via de browser-methode kan Facebook in principe nog altijd je locatie achterhalen. Gebruik Facebook mobiel hoe dan ook spaarzaam! En geef – als je toch eigenwijs bent en de app wilt gebruiken – nooit toegang tot contacten en andere privacygevoelige zaken.

Facebook mobielSocial media, privacy en veiligheid. Het blijven woorden die niet met elkaar rijmen. En zeker de gigant Facebook moet je zonder meer niet vertrouwen. Lees mee, schrijf en post maar zorg dat je zo weinig mogelijk echt persoonlijke zaken achterlaat. Moeilijk, maar we doelen dan vooral op zaken als het alleen de allernoodzakelijkste gebruikersgegevens invoeren. Liefst gekoppeld aan een e-mailadres dat je alleen voor Facebook gebruikt. Plaats geen foto’s van kinderen en liefst ook niet al te veel van jezelf. En helemaal niet vanuit je huiskamer. En verwijder voordat je foto’s upload de locatiegegevens. Hoe dat moet en nog veel meer op het gebied van privacy lees je in het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks en Ronald Smit).


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.