Is ON1 een goed alternatief voor Lightroom?

Zelf heb ik geen probleem met het abonnementsmodel dat Adobe hanteert en waarmee je voor een bescheiden bedrag naast Lightroom ook Photoshop en nog wat extra software, ook voor op je tablet, tot je beschikking krijgt. Ik heb zelfs twee abonnementen omdat ik teveel computers heb. Het enige onhandige is dat je de webopslag van die twee accounts niet kunt samenvoegen. Dat je Photoshop er bij krijgt betekent dat je wanneer je dat programma gebruikt, je niet alleen een alternatief voor Lightroom nodig hebt, maar ook een alternatief voor de mogelijkheden waar je Photoshop voor gebruikt. Maar er kunnen ook andere redenen zijn om te denken aan andere software. Er zijn dan verschillende zaken om op te letten, bijvoorbeeld de Bibliotheek in Lightroom. Is ON1 een goed alternatief voor Lightroom?

Informatie over foto’s in Luminar en ON1

Voor mij is de catalogus van Lightroom heel belangrijk, onmisbaar wat betreft de functies waarmee je heel eenvoudig in al je foto’s kunt zoeken op welke informatie er maar in zit, of er door je zelf ingestopt is. Een andere applicatie kan alleen maar bruikbaar zijn als deze zoekfunctie ook aanwezig is. En omdat de informatie is en wordt opgeslagen volgens standaards, de EXIF met de camera informatie, de IPTC met wat je zelf toevoegt, hoeft het geen probleem te zijn voor andere software om dat allemaal te zien en die ter beschikking van de gebruiker te stellen. Hier viel Luminar3 voor mij door de mand, ik kon althans niks van deze noodzakelijke mogelijkheden vinden. Hoewel het heel snel al je foto’s inleest en er thumbnails van maakt, komt de ‘catalogus’ niet verder dan een chronologische lijst. Dan kan ik er verder niks mee en is het voor mij niet zinvol er verder naar te kijken.

Is ON1 een goed alternatief voor Lightroom?
De Info en metadata over de foto’s en de trefwoorden in ON1.

Bij ON1 ligt dat anders en gaat het zoals het hoort, de IPTC en EXIF worden ingelezen en zijn bruikbaar. Daarom duurt het inlezen van al je foto’s ook veel langer en zie je terwijl het programma bezig is de lijst trefwoorden alsmaar groeien. Na een paar uur, ongetwijfeld afhankelijk van het aantal foto’s en de snelheid van je computer, is dat proces afgerond. Je kunt in ON1 nu zoeken naar foto’s op basis van toegevoegde informatie en je kunt uiteraard ook zelf informatie toevoegen waarbij het mogelijk is om presets te maken, bijvoorbeeld met je eigen informatie zodat die snel aan foto’s kan worden toegevoegd.

Bewerkingen

Je hebt natuurlijk heel veel werk tijdens het werken met Lightroom, of welk ander programma dan ook, gestopt in het bewerken/aanpassen van je foto’s. Dat werk is bij Lightroom opgeslagen in de catalogus en, als je dat hebt ingeschakeld, in de xmp-informatie in de bestanden zelf of in aparte .xmp-bestanden bij elk RAW-bestand. Wanneer je overstapt naar een ander programma is al die informatie meestal nutteloos en gaat verloren. Dat is vervelend, maar een logisch gevolg van het feit dat elk programma die informatie op een eigen manier wegschrijft, maar ook omdat elk programma eigen bewerkingen gebruikt. Ook de instellingen van de schuiven zullen niet dezelfde betekenis hebben, zelfs als de nummers gelijk zouden zijn. De enige manier om in elk geval het werk dat je gedaan hebt te behouden is alle foto’s, ook die je als JPEG hebt vastgelegd bij het fotograferen, te exporteren naar kopieën en die vervolgens in je nieuwe programma te importeren en te behandelen als je originelen. Bij ON1 wordt dankzij een migratie-tool een groot deel van de bewerkingen die je gedaan hebt wel ingelezen en vertaald naar vergelijkbare aanpassingen.

ON1

Browse in ON1.

Wanneer je met ON1 aan de slag gaat merk je dat er handig veel commando’s werken op basis van dezelfde toetsen als Lightroom, dat scheelt flink wat aan de leercurve. En de meeste dingen die je wilt kunnen doen zijn beschikbaar. Soms is het wel even zoeken want het curve gereedschap zit nogal diep verstopt in het ‘effects’ venster, maar daar doet het wel wat je ervan verwacht. Ondanks het importeren van veel bewerkingen en het delen van commando’s is het wel een poosje wennen denk ik als je over wilt stappen. En na het wennen moet je dan natuurlijk op zoek naar de extra’s, want het programma biedt ook nog wel extra mogelijkheden waarvan je de mogelijkheden moet leren vinden en gebruiken. Als je écht wilt, lijkt ON1 me een optie voor een overstap. Mijn indruk is wel dat ON1 net iets langzamer reageert dan Lightroom of Photoshop, maar dat is iets wat je eigenlijk serieus moet meten…

We schrijven op dit blog regelmatig over ‘de alternatieven voor Lightroom‘. Wil je – in het Engels -in het kort de verschillen tussen Lightroom en haar concurrenten zien? Kijk dan HIER.

Je kunt natuurlijk ook gewoon met Lightroom Classic blijven werken. Wil je alles over Lightroom Classic leren dan is Adobe Photoshop Lightroom Classic-boek voor digitale fotografen van Scott Kelby iets voor jou. In dit boek demonstreert Kelby zijn eigen favoriete instellingen voor Lightroom Classic en zijn bewezen stapsgewijze methode voor het leren van Lightroom. Zo gebruik je Lightroom vanaf het begin als een professional. Jaarlijks traint hij duizenden Lightroom-gebruikers op seminars en via zijn blog LightroomKillerTips.com. Zo weet hij wat echt werkt en wat niet en ook vertelt hij je recht voor z’n raap welke techniek het beste is en welke je beter kunt vergeten en waarom.

Een gedachte over “Is ON1 een goed alternatief voor Lightroom?”

  1. Er zijn kennelijk nogal wat alternatieven. Zelf heb ik gezocht en voor mijn opnamen met de Olympus OM D5, mark II de Olympus Workspace dan maar geadopteerd. Werkt prima en is bovendien Nederlandstalig. Tóch handig en minstens net zo goed als Lightroom, dat ik al sinds Lightroom 4 gebruik(te). Ik vind de policy van Adobe ronduit belachelijk en voor een amateur die niet meer dan nog hooguit een paar honderd foto’s per jaar schiet véél te duur. Ik zou iedereen aanraden eens te kijken bij de software, die meestal bij de camera wordt meegeleverd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.