Grote kans dat je ergens in een oude schoenendoos of een album nog zwart-wit-foto’s van vervlogen tijden hebt liggen. Dankzij handige apps tover je die snel om naar kleurenfoto’s. Van zwart-wit naar kleur met Colorize.
Natuurlijk kun je zwart-wit-foto’s met een fotobewerker als Photoshop handmatig inkleuren. En toegegeven: als je het goed doet zijn de resultaten daarvan onovertroffen. Maar lang niet iedereen heeft de kennis in huis om die techniek tot in de finesse te beheersen. Vandaar dat er apps zijn die dit klusje snel klaren. De resultaten – zo melden we wel vast vooraf – variëren. Een deel van de apps uploadt een gescande of gefotografeerde foto naar een server elders. Daar wordt het ‘inkleurwerk’ geregeld, waarna de gekleurde variant weer terugkomt. Andere apps doen het inkleuren op je smartphone of tablet zelf. Het maakt nauwelijks verschil uit welke methode gebruikt wordt: het kan allebei prima slagen of redelijk mislukken.
Scannen of fotograferen
Een aardige iOS-app voor om van zwart-wit naar kleur te gaan is bijvoorbeeld Colorize. Het werkt simpel. Zorg eerst voor een zwart-wit foto. Dat kun je regelen door bijvoorbeeld de scan-app voor je multifunctional in te zetten en een foto echt te scannen. Dat levert zonder meer het beste bronmateriaal op. Een andere optie is om een zwart-wit-foto te fotograferen met je smartphone. Let daarbij wel heel goed op reflecties, lichtvlekken, schaduwen enzovoorts. Dat fotograferen kan desnoods ook rechtstreeks vanuit de app zelf. Heb je eenmaal een foto binnengehaald in de app, dan wordt deze volautomatisch omgezet naar kleur. De resultaten variëren, maar vaak is het verrassend in orde. Een oude foto komt door inkleuring vaak echt tot leven en maakt een gebeurtenis gevoelsmatig ineens een stuk dichterbij.
Doe het zelf: van zwart-wit naar kleur
Nadeel van de meeste automatische inkleur-apps is dat er achteraf niets bijgesteld kan worden. Je moet simpelweg accepteren wat de (veelal met een flinke dosis kunstmatige intelligentie gewapende) app of server-software voor je heeft bedacht, of het resultaat deleten. In dat geval kun je eens een andere app proberen (zoek maar op iets als colorize in de app-store) of alsnog overgaan tot handmatig inkleuren. Zoals gezegd werkt de truc bij behoorlijk wat foto’s echter wel ok, dus dat is mooi meegenomen. Geef die oude familieleden dus (weer) eens een kleurtje! Overigens nog iets om rekening mee te houden: lang niet alle inkleur-apps geven helaas de volledige resolutie van het origineel terug. Wat betekent dat afdrukken in hoge kwaliteit niet altijd lukt.
Hoewel het maken van een kleurenfoto tegenwoordig een eitje is, heeft die aloude zwart-wit-foto zeker ook nog z’n charme! Ga dus niet alles rücksichtlos omzetten naar kleur. En ga misschien zelf ook eens wat in zwart-wit fotograferen! Je fotografeert dan weliswaar nog steeds in kleur met een moderne digitale camera, maar achteraf is zo’n foto prima om te zetten naar zwart-wit. Toch begint zwart-wit-fotografie wel degelijk al bij het moment dat je op de ontspanknop drukt. Let op dingen als belichting, compositie en inhoud van je foto. Omdat kleur straks verwijderd wordt focust een kijker zich met name daarop. Hoe je goede zwart-wit-foto’s maakt lees je in het boek Focus op Fotografie: Zwart-witfotografie van Eduard de Kam.
Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.