Overstappen van Adobe Lightroom naar…

Er zijn veel troonpretendenten voor de positie die koning Lightroom op dit moment inneemt. Je hebt bijvoorbeeld ON1, Luminar, Capture One, DxO en dan is er nog Affinity Photo dat Adobe Photoshop van de troon wil stoten. Wat is het verschil tussen die applicaties? Wat is het verschil met Lightroom? Wat moet je kiezen? Wie is de ware Koning? In een mailing van ON1 kwam ik een gratis ‘cursus’ tegen met de titel Are you thinking of making the switch from Adobe, met andere woorden: Denk jij erover om over te stappen van Adobe… In die cursus worden de troonpretendenten één voor één behandeld en leer je alles over hun mogelijkheden en voor- en nadelen.

Peugeot of Kia?

Matt Kloskowski een fervent Lightroom-gebruiker. Hij stelde een cursus samen van 9 filmpjes met de titel Are you thinking of making the switch from Adobe. In die filmpjes behandelt hij een voor een de verschillende alternatieven voor Lightroom.Hij vergelijkt het werken met andere software als het gaan rijden in een ander merk auto. Je kunt met elke auto rijden, maar de een vindt een Peugeot lekker rijden, een ander houdt van een Kia enzovoort, enzovoort.

Zo’n beetje hetzelfde resultaat

overstappen van Adobe Lightroom naar...
De voordelen van Luminar…

In die negen filmpjes komen de voor- en nadelen van ON1, Luminar, DxO en Affinity Photo aan de orde. In elk filmpje behandelt hij de werking van de software en somt hij de overeenkomsten en verschillen met Lightroom op. Hij vertelt wat de goede kanten van de software zijn en behandelt op het eind de gebreken en nadelen van de software. Uiteindelijk, zegt hij, kun je met al die software zo’n beetje hetzelfde bereiken als met Lightroom. Hij vindt bijvoorbeeld de schuifregelaars in ON1 waarmee je de lichte- en schaduwpartijen van een foto kunt bewerken minder prettig werken vergeleken met Lightroom. Het kost hem wat meer moeite om een vergelijkbaar resultaat te krijgen. Maar uiteindelijk kun je een vergelijkbaar resultaat krijgen.

Gratis en voor niks!

Had ik al gezegd dat deze cursus gratis is? Gratis en voor niks dus! Je krijgt in die filmpjes heel veel informatie, voor $0,00! Je moet je daarvoor natuurlijk wel aanmelden bij Matt Kloskowski en je de cursus echt kopen voor $0,00. Woo hoo!!! Your order is complete!, staat er op de rekening die je in je mail gestuurd krijgt. Maar er zijn geen verborgen kosten :-). En vanuit die mail kun je de cursus naar je computer downloaden. Ik vond het leuk om die 9 filmpjes te bekijken. Ze zijn natuurlijk wel in het Engels… (Op dit blog schrijven we regelmatig over de alternatieven voor Lightroom. Die blogposts vind je HIER.)

Je kunt natuurlijk ook gewoon met Lightroom Classic blijven werken. Wil je alles over Lightroom Classic leren dan is Adobe Photoshop Lightroom Classic-boek voor digitale fotografen van Scott Kelby iets voor jou. In dit boek demonstreert Kelby zijn eigen favoriete instellingen voor Lightroom Classic en zijn bewezen stapsgewijze methode voor het leren van Lightroom. Zo gebruik je Lightroom vanaf het begin als een professional. Jaarlijks traint hij duizenden Lightroom-gebruikers op seminars en via zijn blog LightroomKillerTips.com. Zo weet hij wat echt werkt en wat niet en ook vertelt hij je recht voor z’n raap welke techniek het beste is en welke je beter kunt vergeten en waarom.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.