Als je meer sprookjesachtige foto’s wilt maken, dan moet je rekening houden met wat bijzondere momenten op de dag. Tenminste de gouden uren, maar vergeet de blauwe exemplaren ook zeker niet: het gouden uurtje en het blauwe uurtje…
Fotograferen is een kwestie van goed opletten. Het is niet alleen de compositie die het verschil maakt tussen een acceptabele en eruit springende foto. De belichting speelt minstens een even grote rol. En dan doelen we niet alleen op logische zaken als onder- en overbelichting en opletten dat schaduwen niet dichtlopen of lichte delen overbelicht worden. Nee, het gaat ook om wat voor sfeer het licht geeft. Wat dat betreft helpt moeder natuur ons zo’n vier keer per dag! Allereerst zijn er de gouden uren, die plaatsvinden kort na zonsopgang en kort voor zonsopgang. Het is echt de moeite waard op die momenten – bij heldere lucht – te gaan fotograferen.
Appje voor de vergeetachtigen
Tijdens de gouden uren heeft het licht een wat meer goudgele kleur. Het is als ’t ware alsof er een overgedimensioneerde gloeilamp in de lucht hangt die het straat (of landschaps)beeld opwarmt. Uiteraard verschilt het gouden uurtje per dag. In principe spreekt het voor zich: goed de lucht en de klok in de gaten houden. Je weet wel zo ongeveer hoe laat de zon achter de horizon verdwijnt, een uurtje daarvoor klaar staan met de camera volstaat. Mocht je altijd net te laat zijn, dan kun je een app op je smartphone installeren. Voor iOS is er bijvoorbeeld Golden Hour One van Hana Kusova (€4,49). Als je het start zie je een klok met daarin precies de interessante lichtmomenten. Het gouden uurtje is geel gemarkeerd, direct gevolgd door een oranje periode. En al dat moois wordt weer gevolgd door het blauwe uurtje.

Blauw minstens zo mooi
Dat blauwe uurtje is minstens zo interessant. Als je avondfoto’s maakt, heb je ongetwijfeld al gemerkt dat snel na zonsondergang alle verlichting aanspringt. Hou de lucht in de gaten, op een gegeven moment verandert die in een heel diep donkerblauwe kleur. Op dat moment moet je rap aan het fotograferen slaan. Dat levert prachtige plaatjes op, met een spectrum aan kleuren. Ga je later fotograferen, dan wordt de lucht inktzwart wat er vaak weer net wat minder dynamisch uitziet. Extra voordeel van het blauwe uurtje is dat je camera net wat meer licht op de sensor krijgt, wat weer een beetje ruis scheelt. Verder geldt dat het blauwe uurtje minder weersafhankelijk is, al geldt bij laaghangende bewolking dat de lucht door gereflecteerd stadslicht een meer oranje dan blauwe kleur zal krijgen. Maar dat kan soms ook weer aardig zijn. Kortom: let eens wat meer op de lucht en het licht in de vroege ochtend en latere avond! En hou je camera bij de hand.
Meer tips over fotografie? Lees dan zeker het Handboek Fotografie, 9e editie (auteur: Pieter Dhaeze). Aan bod komt zo ongeveer alles wat met fotografie te maken, van voorbereiding tot sluitertijd zeg maar.
Meer lezen over hoe je met kleur omgaat in je foto’s? Lees op dit blog dan de serie De kleur van je foto’s van Eduard de Kam.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.