Als het aan het kabinet ligt, kies je in de toekomst je eigen router (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linksys-Wireless-G-Router.jpg)

Kies (straks) je eigen modem

Als het een beetje meezit, mag je straks je eigen modem kiezen. Of decoder, router en meer. Een goede zaak lijkt ons.

Momenteel is het zo dat je bij het afsluiten van een internet-abonnement een modem (meestal een modem-router) van je provider krijgt. Alleen dát apparaat mag je gebruiken. Wil je iets anders, dan moet je een router áchter de providerrouter hangen. Dat kan, maar levert zeker bij het doorsluizen van netwerkapparaten (denk aan een NAS) naar de cloud altijd weer onnodige complexiteit op. Verder geldt dat providerrouters vaak niet over de allernieuwste snufjes beschikken voor bijvoorbeeld razendsnel draadloos internet. Omdat de routers vaak zelden of nooit worden vervangen, vormen ze na een tijdje de bottleneck van je (thuis)netwerk. Eenzelfde redenering geldt overigens ook voor bijvoorbeeld digitale tv-decoders. Het kabinet wil dit veranderen. Als ze hun zin krijgen, mogen we straks zelf kiezen wat we neerzetten.

Lekker makkelijk

Toegegeven: een kant-en-klaar geconfigureerd apparaat van je provider werkt voor veel mensen best prettig. En als je er eens een probleem mee hebt, volstaat een telefoontje naar de helpdesk vaak. Als het een moeilijker probleem betreft komt er misschien zelfs een monteur langs of krijg je een nieuw apparaat. Toch zitten er ook haken en ogen aan zo’n providerrouter. Vaak is het niet het laatste model met de meest uitgebreide features. Wil je net wat meer dan de standaardvoorzieningen, dan zit je vaak niet goed met een dergelijk apparaat. Ook als je het onderste uit de kan wilt halen wat Wifi-snelheden betreft is een providerrouter – die vaak ook nog eens vele jaren blijft staan – eigenlijk een no go.

Geavanceerder opties

Werk je vanuit een thuiskantoor, dan ontbreken mogelijk geavanceerde opties op het vlak van VPN, QoS (Quality of Service) en de mogelijkheid om via snel USB 3 randapparaten op het netwerk te delen. Omdat je de router vaak niet mag of kan vervangen is uitwijken naar een externe router de enige oplossing. Maar dat is wel een houtje-touwjte-constructie.

Oosterburen

In Duitsland is het alweer een tijdje toegestaan om eigen modem-routers te gebruiken. Een verademing, want daardoor kies je zelf iets wat bij je behoeften past. En ook vervangen voor iets snellers en geavanceerders zodra de behoefte zich voordoet is geen enkel probleem. In ons land wil staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken ergens volgend jaar de knoop doorhakken. Nog heel even geduld dus. En mocht je tevreden zijn met je providerrouter: uiteraard blijven die ook nog gewoon beschikbaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.