Het is een zwarte dag voor de netneutraliteit in Amerika. Gisteren veranderde de FCC, The Federal Communications Commission, de netneutraliteitsregels die tijdens het presidentschap van Obama werden aangescherpt. Wat houdt netneutraliteit in? Dit: Het is internetproviders niet toegestaan om bepaalde diensten voorrang te geven. Ook mag er geen extra geld worden gevraagd voor bepaalde soorten data. In Amerika mogen internetproviders sinds gisteren doen wat ze willen.
Bij Netneutraliteit is iedereen gelijk
Netneutraliteit is een groot goed. Hier in de EU, en zeker in Nederland is dat goed geregeld. De wet bepaalt dat providers als Ziggo of T-Mobile bepaalde diensten niet mogen voortrekken of benadelen. Stel je voor dat Ziggo een goede deal sluit met HBO. Als je een serie van HBO streamt gaat dat lekker vlot. Bij een serie van Netflix gaat dat haperend. Ziggo trekt HBO voor, geeft het meer bandbreedte dan Netflix. Hier in de EU is dat bij de wet verboden. Sinds gisteren is er in Amerika wel een eind gekomen aan die netneutraliteit. De FCC, een commissie, bepaalde dat de strenge regels die twee jaar geleden werden ingesteld worden opgeheven. Daardoor kun Amerikaanse internetproviders precies doen wat we zonet schetsten: bepaalde diensten voortrekken.
Voorrang voor pakketjes
Een provider kan het makkelijker of moeilijker maken om op internet iets te zien of te vinden. In een filmpje bij een artikel van de New York Times over dit onderwerp wordt die netneutraliteit vergelijken met een bestelwagen die pakketjes bezorgd. De pakketjes van Netflix moeten even snel ergens aan komen als de pakketjes van Amazon of NPO. Als sommige pakketjes voorrang krijgen, bepaalt de provider welke pakketjes voorrang krijgen. Dat willen we hier niet hebben, maar in Amerika mag dat nu wel. Als alles wat er in Amerika gebeurt uiteindelijk hier ook gebeurt – 50 jaar later? – komt er dan ook hier een eind aan de netneutraliteit? Dat gaat niet gebeuren, we hebben het hier wettelijk geregeld. Maar zeg nooit, nooit…
Amerikaanse bronnen
Heeft het ook enig effect op de manier waarop wij het internet hier beleven? Bits of Freedom, dat een heel dossier over netneutraliteit heeft, denkt dat die impact van deze nieuwe regelgeving voor ons wel mee zal vallen. De effecten zijn subtiel: Nederlandse bedrijven zullen het moeilijker krijgen op de Amerikaanse markt. En start-ups zullen ook moeilijker voet aan de grond krijgen. Lees hun analyse HIER. Wil je er meer over lezen in Amerikaanse bronnen? The Verge heeft zoals altijd een goed verhaal (HIER nog een), maar ook de New York Times en Wired hebben interessante achtergrondartikelen. Een ding is zeker: het is een slechte dag voor het internet.
Aanvulling 19 januari 2018
Misschien is die netneutraliteit in de USA nog niet helemaal verloren. 22 attorneys general (procureur-generaals) hebben een rechtszaak aangespannen om het besluit terug te draaien. In de senaat proberen de Democraten genoeg stemmen te vinden om datzelfde te doen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.