Een NAS, een Network Attached Server, vind je tegenwoordig in veel huishoudens. Terecht, want vanaf die NAS kun je bestanden delen, zoals bijvoorbeeld foto’s of documenten. Je kunt er films vanaf streamen naar je computer of je televisie. Dat er met een Synology NAS nog veel meer mogelijk is, begreep ik nadat ik het boek Werken met een NAS had doorgelezen.
Waarom een NAS?
Waarom zou je een NAS aanschaffen? Privacy! Een eigen, interne server die je ook vanuit de cloud kunt benaderen, maar die niets te maken heeft met opslag bij Google, Microsoft of Apple. Je eigen privé-server. Leest Google alle stukjes die ik met Google Docs schrijf? Ik denk van niet, maar ze schijnen wel je Gmail te bekijken. En wat Microsoft betreft weet ik ook niet hoe veilig mijn bestanden zijn in de OneDrive. Mijn bestanden in Dropbox? In iCloud? Het lijkt in ieder geval veiliger om die op een eigen server op te slaan, achter een goede firewall. Dáárom wil je een NAS.
De NAS-standaard: Synology NAS
Het boek Werken met een NAS gaat uit ‘de standaard’ voor een NAS: de Synology NAS. Er zijn natuurlijk andere merken NAS, zoals de veel goedkopere MyCloud-apparaten van Western Digital. Die laten het veelal afweten als het bijvoorbeeld om regelmatige veiligheidsupdates gaat. De NAS’en van Synology krijgen dergelijke updates wel. Het grootste deel van het boek behandelt dus de Synology NAS. Er zijn allerlei verschillende Synologies te koop. Prijzen variëren van 174,90 tot aan wel meer dan 1000 euro. De goedkopere zijn prima geschikt voor een gemiddeld gezin. Een Synology NAS koop je meestal zonder harde schijf. Je kunt dus zelf de opslagcapaciteit van je NAS bepalen.
Opslagcapaciteit
Het eerste hoofdstuk behandeld de keuze voor harde schijven en beschrijft een stresstest voor de harde schijven die je in je NAS wilt inbouwen. Een stresstest? Ja, harde schijven kunnen kapot gaan en als ze kapot gaan, gebeurt dat ofwel in het begin of wel pas na een aantal jaren. Dus is het volgens de auteurs zinvol om een harde schijf eerst goed te testen voordat je die in een NAS monteert. Daarna gaat het boek verder met de installatie van de DiskStation Manager, DSM. Deze DiskStation Manager vormt het kloppende hart van de NAS. Hiermee bepaal je wat voor gebruikers er zijn en wat die gebruikers mogen doen. Je maakt mappen voor gebruikers met DSM. Je bepaalt met DSM welke applicaties er op de NAS draaien, en daarmee de functionaliteit van de NAS. Hoe je al die instellingen maakt wordt in verschillende hoofdstukken haarfijn uitgelegd.
Synology Office

Een NAS is echter meer dan alleen een server waar je bestanden op opslaat en bestanden vanaf gebruikt. Synology biedt Synology Office, een Office-pakket vergelijkbaar met Microsoft Office. Het heeft niet zoveel mogelijkheden als Microsoft Office, maar is dat een ramp? Gebruik jij alle mogelijkheden van Word Of Excel? Het mooie aan Synology Office is dat je met meerdere personen kunt samenwerken aan één document, net als in Google Docs of MS Office. In een hoofdstuk in het boek wordt uitgebreid ingegaan op het gebruik van de Office-applicaties die de Synology NAS biedt.
Technisch…
Het boek is af en toe wel erg technisch. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk voor het zelf compileren van een stuurprogramma voor een Chinese Ardino-kloon. Dit gaat verder dan wat de ‘gewone’ gebruiker met een NAS wil. Zo’n technisch hoofdstuk kun je gewoon overslaan als je daar geen behoefte aan hebt. Het geeft echter wel aan wat de krachtige mogelijkheden zijn van zo’n Synology NAS. Heb je een Synology NAS aangeschaft en wil je echt alles halen uit de mogelijkheden die zo’n apparaat biedt, dan is dit boek een absolute aanrader. Misschien is zo’n NAS wel iets voor mij, nu ik alle mogelijkheden dankzij dit boek ken. Voorlopig houd ik het toch nog even op de Lima, een soort armeluis NAS. En ik ben tevreden met Google Docs…
Het boek Werken met een NAS is verkrijgbaar bij de uitgever en natuurlijk ook bij je favoriete online- en offline-boekwinkel.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.