Bij de nieuwe versie van iOS draait het mogelijk alleen om optimalisatie

Komende versie iOS gericht op optimalisatie

Daar waar een nieuwe versie van iOS min of meer traditiegetrouw vooral gepaard gaat met nieuw functies, gaat het dit jaar mogelijk anders.

Apple heeft zich een beetje in de vingers gesneden door ongemerkt de snelheid van iPhones te verlagen als de batterij begint te verouderen. Op zich is dat een nobel streven, want daardoor blijft je toestel ook op een oudere meer versleten accu nog prima bruikbaar. Het sleutelwoord hier is echter ‘ongemerkt’. Een deel van de klanten is ‘not amused’ en mogelijk volgen juridische stappen. Typisch Amerikaans natuurlijk, maar het was inderdaad wel zo netjes geweest als er simpelweg een optie was geweest om een toestel in een (iets) lagere versnelling te schakelen. Apple heeft inmiddels in het stof gebeten. Ten eerste heeft het bedrijf beloofd dat die schakelaar er alsnog gaat komen. Ook is het vervangen van de accu fors goedkoper geworden. Goed nieuws allemaal dus voor bezitters van ‘oudere’ iPhones. Verder wordt het waarschijnlijk dit jaar uitgerolde iOS 12 vooral een versie bomvol optimalisaties en niet zozeer van vernieuwingen, aldus de geruchtenmolen.

Energieverbruik verminderen

Dat Apple dit jaar waarschijnlijk kiest voor optimalisatie heeft ook alles te maken met energieverbruik. De iPhones (en ook iPad’s) beschikken allemaal over een batterij die in principe niet door de gebruiker is te vervangen. Dat moet door Apple of een geautoriseerde dealer gebeuren. De kosten die daaraan verbonden zijn liggen beduidend hoger dan die van een simpele accu. Voor de iPhone is de vervangactie inmiddels een stuk aantrekkelijker geprijsd, voor de iPad blijft het een relatief dure grap. Door het besturingssysteem zoveel mogelijk te optimaliseren bereik je enerzijds dat je langer werkt op een acculading. Dat komt de levensduur van de accu ook weer ten goede. Minder laadbeurten levert een langer meegaande accu op. Anderzijds is een gunstiger energieverbruik ook goed voor accu’s die al wat tekenen van slijtage vertonen. Ook daarop werk je dan zonder frequent bij te hoeven tanken.

Afwachten

Last but not least is een mogelijke ‘featureloze’ nieuwe versie van iOS ook goed nieuws voor bezitters van oudere toestellen: die gaan weer een jaartje langer mee. Vaak vallen bij een nieuwe release van iOS bepaalde oudere apparaten af. Als het een beetje meezit dit jaar niet. Afwachten dus wat Apple dit najaar met iOS gat doen!

Lees hier meer over iOS en aanverwante zaken.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.