Luminar AI gebruiken als plug-in Lightroom Classic

Luminar – of het nou versie 4 of de nieuwe AI-versie is – gebruik ik in Lightroom Classic graag als plug-in. Tot mijn schrik werkte Luminar AI na installatie niet als plug-in. Er werd wel een bestand in Lightroom aangemaakt, maar daarna gebeurde er niets. Luminar AI startte niet op. Na heel veel proberen kon ik het oplossen. Luminar gebruiken als een plug-in in Lightroom Classic.

Snelle, intelligente aanpassingen met Luminar

Luminar AI vanuit Lightroom Classic als plug-in.

Luminar 4 en/of Luminar AI vind ik mooie applicaties. Je kunt er snel mooie aanpassingen aan een foto mee doen. Toch blijf ik met mijn foto’s in Lightroom Classic. De Bibliotheek van Lightroom is onovertroffen. De bibliotheekfuncties van Luminar zijn uiterst mager. Daarnaast kan ik met Lightroom lezen en schrijven. Luminar als plug-in gebruik ik daarentegen wel heel regelmatig. Of het nou voor een portret of een landschap is, met die kunstmatige intelligentie-aanpassingen van Luminar geef ik een portret nog snel even die verbeteringen die me anders veel meer tijd in Lightroom of Photoshop zouden kosten. Balen dus, dat ik Luminar AI niet als plug-in aan de praat kreeg.

Een online-oplossing

Ik probeerde van alles. Ik verwijderde de hele Luminar AI van mijn Mac, herstartte de Mac en deed een nieuwe installatie. Tijdens de installatie meldde de installer dat het de plug-ins voor Photoshop, Apple Photo en Lightroom installeerde. Het hielp niets. Lightroom maakte braaf een nieuwe bestand om in Luminar te gaan bewerken, maar verder gebeurde er niks. Ik zocht online of andere gebruikers hetzelfde probleem hadden en verdomd! ik vond een oplossing.

Plug-ins installeren vanuit Luminar AI

Install plugins vanuit het Luminar AI-menu.

De oplossing was eenvoudig. In het Luminar AI-menu – waar je onder andere kunt zoeken naar updates – staat ook een menu-opdracht Install plugins. Je krijgt een venster te zien van waaruit je de plug-in kunt installeren.

Het installaren van de plug-ins voor Photoshop en Lightroom.

Ik installeerde plug-in voor Photoshop en Lightroom en – hoera – het werkte. Ik had nu wel twee verschillende Luminar AI menu-onderdelen bij Bewerken in in Lightroom. Een met AI in kapitalen en een met AI als superscript. Die laatste werkt niet en heb ik uit Lightroom Classic verwijderd.

Twee keer de menu-opdracht bewerken in Luminar AI, waarvan alleen die met AI in kapitalen werkte.

Wil je meer over Lightroom Classic leren? Van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks is de 3de editie van Ontdek Lightroom Classic verschenen. Deze nieuwe editie is bijgewerkt tot en met Lightroom versie 10. Leer alles over het werken met profielen, het automatiseren van de import van je foto’s, hoe je met Color Grading aan het werk gaat en nog veel meer. En – als geschreven woorden tekort schieten – worden de mogelijkheden van Lightroom Classic je duidelijk gemaakt aan de hand van allerlei filmpjes.

4 gedachten over “Luminar AI gebruiken als plug-in Lightroom Classic”

  1. Ik gebruik Lightroom voornamelijk om mijn RAW-opnamen in één keer als .tiff of .jpg weg te schrijven. Kan dat ook met Luminar? Ik baal namelijkl van Adobe!
    Jacques Engel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.