Luminar AI: kunstmatige intelligentie voor het ontwikkelen van je foto's

Luminar AI: kunstmatige intelligentie voor het ontwikkelen van je foto’s

Geen idee hoeveel mailtjes ik heb gekregen over die nieuwe versie van Luminar. Het moeten er tientallen geweest zijn. Ze zeiden allemaal: NU NOG VEEL MEER AI! Veel meer kunstmatige intelligentie dus, waarmee je je foto’s automatisch kunt ontwikkelen. In Luminar 4 zitten al veel AI-gereedschappen: voor het bewerken van portretten, voor je landschappen, Accent AI, Sky enhancer enzovoort. In Luminar AI gaat dat nog een stukje verder. Luminar brengt het automatisch ontwikkelen van je foto’s op een ander niveau. Een hoger niveau? Dat ligt er maar aan wat je met je foto’s wilt. Luminar AI: kunstmatige intelligentie voor het ontwikkelen van je foto’s. Een bespreking.

Luminar AI is geen update van Luminar 4

Laten we eerst wat dingen duidelijk maken. Luminar AI is geen update van Luminar 4. Het is een nieuwe applicatie waarin onderdelen van Luminar 4 zitten, maar die de manier waarop je foto’s gaat ontwikkelen op een andere manier aanpakt. Luminar AI gaat er vanuit dat je je foto’s in eerste instantie ontwikkelt met de kunstmatige intelligentie-gereedschappen en ze daarna nog een beetje fijnslijpt met de traditionele gereedschappen. Je laat de AI het meeste werk doen. En nog een ding, voordat we verder gaan met de werkwijze in Luminar AI: Luminar AI heeft geen lagen, zoals Luminar 4. GEEN LAGEN! Dus als je dat een heel handige manier van werken vindt in Luminar 4: helaas, pindakaas.

Slimme Templates

Luminar AI koos bij deze foto de Natural Skies Collection.
Het toepassen van een template, in dit geval Crack of Dawn.

Luminar AI werkt met slimme Templates. Een template is een stel ontwikkelinstellingen voor een foto, maar dan slimmer dan een Look in Luminar 4 of een voorinstelling in Lightroom. Als je een foto in Luminar AI opent en je kiest voor Templates, dan analyseert Luminar AI die foto. Het ‘ziet’ of de foto een portret of een landschap is en aan de hand van die analyse suggereert de applicatie een of meer templates. Bij het openen van een landschapsfoto krijg je bijvoorbeeld de template collection Natural Skies voorgeschoteld. Die collectie bestaat uit verschillende templates. Klik op een van de templates en je foto krijgt de aanpassingen die bij die template horen.

Zelf verder bewerken

De foto zelf verder bewerken in Edit.

In dit voorbeeld was dat dus Crack of dawn. Vind je het mooi geworden? Dan ben je klaar. Je kunt verschillende templates proberen. De sterkte van een template kun je met een schuifregelaar verminderen. In het drie-puntje-menu rechtsonder kun je kiezen voor Edit. Je gaat dan naar de meer traditionele Edit-module. Daar kun je de aanpassingen fijnslijpen. Je ziet met een klein rondje waar de template al aanpassingen heeft gedaan. In dit geval is dat bij Enhance, Structure en Color. Daar kun je nog van alles met je foto aanpassen.

Veel meer kunstmatige intelligentie

Het verschil met de vorige versies van Luminar is dat er veel meer kunstmatige intelligentie in de applicatie zit. Luminar AI wil je veel werk uit handen nemen. In een applicatie als Lightroom Classic doe je de bewerkingen voor het grootste deel zelf. In Luminar AI doen de templates het meeste werk en doe je zelf veel minder. Luminar AI richt zich op een ander type fotograaf dan de fotograaf die Lightroom Classic of Capture One prefereert. Luminar AI is het gereedschap voor de Instagram-generatie. Je kunt de templates zien als hele slimme filters/looks die je foto’s een bepaalde uitstraling geven. Er zit heel veel moois in.

Het blijft een kwestie van smaak

Even snel de kleur van de ogen veranderen in Luminar AI. Links de oorspronkelijke kleur, recht blauwe ogen.

De AI-gereedschappen voor het fijnslijpen van een portret zijn prachtig, het vervangen van lucht werkt weer beter dan in Luminar 4. Even snel een ander kleur ogen geven is geen probleem. Mooi? Tja. Net als met Luminar 4 kun je er ook vreselijk lelijk dingen mee maken. Foto’s die helemaal over de top zijn. Het bewerken van foto’s blijft een kwestie van smaak. Wat de één mooi vindt, vindt de ander lelijk. Is Luminar AI iets voor jou? Als je al in het bezit bent van Luminar 4, dan zou ik lekker bij Luminar 4 blijven. Houd je heel veel van de Luminar Looks uit Luminar 4, dan zijn de templates van Luminar AI, die veel slimmer en veel verder gaan, zeker iets voor jou. Luminar AI koop je bij Skylum. Nog één ding: Luminar AI moet over sommige dingen wel heel erg lang nadenken… Ik bedoel: het is erg traag.

Ben je tevreden met Luminar 4 en wil je er meer over leren? Dan is er het boek Zo werkt Luminar van Henny Temmink. Zoals hierboven al geschreven: Luminar AI is geen vervanging van Luminar 4. Luminar 4 heeft bijvoorbeeld lagen en biedt je daardoor heel andere creatieve mogelijkheden…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.