foto’s in PowerPoint

Foto’s in PowerPoint

Vanzelfsprekend is het geen probleem om foto’s in PowerPoint te gebruiken, altijd handig om het een of ander mee te verduidelijken!

PowerPoint beschikt over allerlei handige hulpmiddelen betreffende foto’s. Zoals bijvoorbeeld uitsnijden. Stel dat u van de liggende foto een staand exemplaar wilt maken, dan doet u dat door – met de afbeelding geselecteerd – in het lint onder Hulpmiddelen voor afbeeldingen en Opmaak op de knop Bijsnijden te klikken. Sleep het bijsnijdkader naar de gewenste grootte door gebruik te maken van de diverse aangrijppunten van de selectie. Zodra u ergens buiten de afbeelding klikt, ziet u alleen nog het bijgesneden deel van de afbeelding.

foto’s in PowerPoint
Bijsnijden is snel te realiseren.

Opnieuw comprimeren

Vergeet niet om na het bijsnijden de foto weer te comprimeren. Normaal gesproken blijft namelijk de volledige afbeelding op de achtergrond bewaard, wat op zichzelf handig is als u in de toekomst toch niet zo tevreden bent over de uitsnede en een nieuwe poging wilt wagen. De compressieoptie comprimeert niet alleen, maar bewaart ook echt alleen het uitgesneden deel.

Hoe comprimeren?

Nu wilt u natuurlijk ongetwijfeld weten hoe je überhaupt foto’s in PowerPoint comprimeert om de bestandsgrootte van presentaties binnen de perken te houden. U hoeft hiervoor de foto niet eens vooraf te verkleinen, dat doet dit onderdeel desgewenst eveneens voor u! Om foto’s nog minder bestandsruimte in beslag te laten nemen, klikt u – met de foto nog steeds geselecteerd – in het lint onder Hulpmiddelen voor afbeeldingen en Opmaak op het knopje Afbeeldingen comprimeren. In het dialoogvenster dat bij deze knop hoort, kiest u de optie Standaardresolutie gebruiken als u de foto net al verkleind hebt. Bij nog niet verkleinde foto’s en afbeeldingen kiest u een van de andere resoluties; de beschrijvingen bij elk van de mogelijkheden spreken voor zichzelf. Het is verstandig om compressie per foto toe te passen (vandaar de selectie vooraf), maar als u erg veel haast hebt is het mogelijk om ook alle foto’s ineens te laten comprimeren volgens de gekozen methode, door het selectievakje voor de optie Alleen op deze afbeelding toepassen uit te schakelen.

foto’s in PowerPoint
Kleinere bestanden dankzij de optie Afbeeldingen comprimeren.

Achtergrond verwijderen

Een andere interessante mogelijkheid die PowerPoint heeft te bieden op het vlak van foto- en afbeeldingsbewerking, is het verwijderen van achtergronden. Ideaal als u slechts een enkel onderdeel uit een foto met een verder onbelangrijke of storende achtergrond naar voren wilt halen. Klik daarvoor op de knop Achtergrond verwijderen (nog altijd onder Hulpmiddelen voor afbeeldingen en Opmaak).

Helpende hand (indien nodig)

Bij foto’s met een rustige en min of meer egale achtergrond klopt de automatische selectie vaak verbazingwekkend goed. In andere situaties kunt u zelf met de knop Gebieden markeren om te verwijderen (of te behouden) nog een helpende hand bieden. Zodra u tevreden bent, klikt u op de knop Wijzigingen behouden en de achtergrond verdwijnt als bij toverslag. Om het helemaal af te maken, klikt u – wederom onder Hulpmiddelen voor afbeeldingen en Opmaak – op een afbeeldingsstijl die een transparante achtergrond mogelijk maakt, bijvoorbeeld Rechthoek met slagschaduw. Hiermee krijgt u een echt losliggend object dat vrijelijk inzetbaar is op uw dia.

foto’s in PowerPoint
De automatische selectie van de te verwijderen achtergrond werkt in sommige gevallen verbazingwekkend goed.



foto’s in PowerPoint
Het resultaat: een mooi vrijstaand portret.

foto’s in PowerPoint

Een verkleinde en gecomprimeerde foto kan ongestraft altijd nog (een beetje) groter of kleiner gesleept worden. PowerPoint blijft door de weinige hoeveelheid geheugenruimte die de afbeelding in beslag neemt vlot reageren. Om de ‘fotodia’s’ compleet te maken, typt u een pakkende titeltekst in het daarvoor bestemde tekstvak.

foto’s in PowerPointBovenstaand artikel is een stukje afkomstig uit Het Complete Boek Office 2019, Ook geschikt voor Office 365; auteurs: Peter Kassenaar, Wim de Groot, Wilfred de Feiter en Ronald Smit. Microsoft Office is de meest gebruikte kantoortoepassing ter wereld. Met programma’s voor tekstverwerking, presentaties, databases, rekenbladen en e-mail is het een complete suite die veel functionaliteit biedt en de productiviteit verhoogt. In dit lijvige werk behandelen de auteurs de toepassingen Word, Excel, Access, Outlook en PowerPoint, zodat u een compleet beeld krijgt van de veelzijdigheid en de kracht van de software. Na het lezen van dit boek bent u een expert!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.