Microsoft heeft een nieuw logo ontworpen voor de geplaagde browser Edge. Dat overigens wel heel veel weg heeft van het Firefox-logo, maar dan meer blauw.
Microsoft Edge is de standaard met Windows 10 meegeleverde browser. Door velen wordt het ding als een instabiel gedrocht beschouwd, dat op cruciale momenten nogal eens crasht. Of gewoon niet eens opstart. Dat Edge niet bepaald populair is, ziet Microsoft natuurlijk ook. Het gebruikersaandeel is niet tot nauwelijks meetbaar en da’s natuurlijk een wel heel veeg teken. De ooit in eigen huis ontworpen browser-engine is de hoofdschuldige. En Microsoft gooit wat dat betreft eindelijk de handdoek in de ring. Zoals we eerder al schreven gaat Edge over op de Chromium-engine. Ofwel de software van de Chrome browser die de opbouw van de webpagina’s verzorgt. Daarmee hoopt Microsoft eindelijk het tij te keren wat gebruikersaandeel betreft voor Edge. Of dat gaat lukken…? Het deze week gepresenteerde logo getuigt alvast van copycat-gedrag en weinig inventiviteit.
Logo moet oude Edge doen vergeten
Dat het nieuwe logo van Microsoft Edge wel erg veel lijkt op dat van Firefox is opvallend. Natuurlijk: de kleur is totaal anders en bij nadere beschouwing is het niet exact gelijk. Maar het ‘gevoel’ is er wel degelijk. Mogelijk niet voor niets. Wellicht hoopt de softwaregigant dat mensen zo af en toe eens mis-klikken en aldus kennismaken met Edge? De meer officiële lezing is dat het ’t oude Edge – waarvan het logo dan weer erg leek op dat van Internet Explorer, ook al niet echt populair… – moet doen vergeten. Want het nieuwe Edge is feitelijk inderdaad een compleet nieuwe browser. De grote vraag is echter of mensen daar echt op zitten te wachten. Voor Chrome-gebruikers is ‘overstappen’ alvast weinig zinvol; beide browsers gebruiken immers dezelfde engine. Gebruikers van Firefox kiezen heel bewust duidelijk voor een open source browser die niet gerelateerd is aan de verzamelwoede van Google. Dat zij gaan overstappen naar Edge – straks dus voorzien van code van én Google én Microsoft – zien we ook niet snel gebeuren.

Stabiliteit
Edge zal waarschijnlijk altijd ‘iets voor erbij’ blijven, eigenlijk net zoals dat bij Internet Explorer ook al snel gebeurde. Het is vanuit software-technisch oogpunt bezien in ieder geval een goede zaak dat de oude, buggy engine afgeschreven wordt. Edge wordt ook intern door Windows voor diverse zaken gebruikt, die daardoor eveneens weer mogelijk instabiel gedrag vertonen. Ook geldt dat Microsoft zich niet meer bezig hoeft te houden met het programmeren en updaten van de browser-engine, het hoeft slechts de gebruikersinterface bij te houden. Dat scheelt weer in de kans op meer serieuze (veiligheids)lekken. Anderzijds dreigt er weer eens een nieuwe webstandaarden-oorlog te ontstaan…
Beta
Mocht je echt heel erg, verschrikkelijk nieuwsgierig zijn naar de nieuwe Microsoft Edge browser, dan kun je hier een beta-versie downloaden. Maar wellicht is het verstandiger om te wachten tot het eindproduct te zijner tijd op je computer verschijnt. En dan gewoon je eigen favoriete browser lekker te blijven gebruiken. Uiteindelijk brengt Edge immers geen revolutie te weeg, het is slechts een van de diverse browsers die er zijn. Dus waarom switchen?
Met browsen op het wildwoeste internet hangen zonder meer de begrippen privacy en veiligheid samen. Het is dan ook zaak altijd een recente browser te gebruiken. Vergeet iets als het antieke Internet Explorer, dat is echt bedelen om ellende. Soms merk je niet eens dat er stiekeme dingen gebeuren bij bezoek van een website. Zelfs legitieme sites kunnen kwaadaardige code verspreiden via bijvoorbeeld geïnjecteerde advertenties met malafide code aan boord. Zorg dan ook altijd dat je je browser(s) up-to-date houdt. Ook een virusscanner is – zeker onder Windows – een must. Veel meer over zaken als veilig internetten lees je in het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs Hans Frederiks en Ronald Smit).

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.