Microsoft Office is nu ook direct vanuit de macOS app store te downloaden (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/office-windows-word-uitmunten-1356793/)

Microsoft Office naar Mac app store

Het heeft een flinke tijd mogen duren, maar Microsoft is dan toch eindelijk overstag. MS Office is verkrijgbaar in de Mac app store.

Hoewel je probleemloos programma’s kunt downloaden en installeren vanaf de website van een fabrikant in macOS, is er ook een prima bruikbare app store in dit besturingssysteem te vinden. En in tegenstelling tot een soortgelijke softwarewinkel van Windows is deze wel tamelijk succesvol. En gevuld met daadwerkelijk bruikbare software. Daarnaast biedt software die uit de store is gedownload als extraatje dat updaten een eitje is. Met name dat laatste was gebruikers van Microsoft Office op de Mac al jarenlang een doorn in het oog. Want tjongejonge wat was de Microsoft updatetool daarvan verschrikkelijk traag. Het updateproces van Office was zonder meer het meest tijdvretende proces van al je geïnstalleerde software op een Mac. Een beetje analoog aan het updaten van Windows, dat duurt ook altijd heerlijk lang. Microsoft durft echter steeds meer ‘voorbij’ Windows te kijken. De softwaregigant ziet inmiddels zelf mede in dat hun besturingssysteem ook in het bedrijfsleven niet altijd meer heilig is. Vandaar dat MS Office sinds eind vorige week gewoon in de app store van macOS te vinden is.

Binnenkort ook voor Linux…?

Het grote voordeel van Office uit de app store is dat je direct van die bijbehorende  oervervelende en strooptrage updatetool af bent. Updaten gaat voortaan via de store en verloopt net zo soepel als updaten van alle andere programma’s. Ook verwijderen van het geheel of onderdelen van Office is een eitje. Dat Microsoft eindelijk heeft toegegeven aan deze constructie is een teken aan de wand. Het geeft namelijk aan dat het bedrijf zelf ook niet een ‘100% Windows-toekomst’ (meer) ziet. En dat is voor eindgebruikers een prima zaak. Die – zoals nu – leidt tot gebruiksvriendelijke oplossingen onder een totaal ander besturingssysteem. Uiteraard vragen velen zich nu vol spanning af of Office ook de stap naar Linux – bijvoorbeeld Ubuntu – zal maken. Technisch gesproken is dat een eitje. De Mac-versie van Office – die alweer jaren bestaat – draait immers op een systeem dat onder de motorkap UNIX is. En Linux is daarvan een direct afgeleide. Kortom: dat moet snel te regelen zijn. De vraag is of Microsoft nu al hun ‘kroonprins’ in de vorm van Office voor een open en gratis besturingssysteem wil uitrollen. Of dat ze toch nog liever een paar jaar de Windowsversie uit gaan melken. Anderzijds: elke betalende Office 365-abonnee is er eentje, ongeacht het besturingssysteem waarop het pakket draait.

‘Oude’ Office mag ook blijven

De tijd dat je bij Microsoft niet als eerste meer aan Windows denkt, maar aan Office is zonder meer nabij. Feitelijk is dát immers een stabiel en volwassen kantoorsuite die wereldwijd gebruikt wordt. Als de softwaremaker zelf de touwtjes nog een beetje in handen wil houden, zou het ook kunnen overwegen een eigen Linux distributie met geïntegreerd Office-pakket aan te bieden. Dat gaat een hele hoop systeemupdates schelen, bijvoorbeeld. Hoe dan ook, het is goed om te zien dat Microsoft en Apple momenteel prima met elkaar door één deur kunnen. In ieder geval wat Office betreft. En o ja: als je toevallig al Office op je Mac hébt draaien hoef je niet per direct deze versie te de-installeren en de nieuwe te installeren. De ‘oude’ updater blijft ook gewoon werken. Niet efficiënt, maar als je allerlei specifieke instellingen in je Office gemaakt hebt kan opnieuw installeren vervelend zijn. Hoeft dus niet!

Wil je meer weten over de nieuwste versie (2019) van MS Office? Dan biedt Van Duuren Media diverse boeken over de verschillende onderdelen van het pakket aan. Bijvoorbeeld het Handboek Word 2019 van Peter Kassenaar. Of het Handboek Access 2019 van Wilfred de Feiter.  Peter Kassenaar schreef het Handboek Outlook 2019. En ook is er het Handboek Excel 2019 van Wim de Groot. Wilt u tot slot meer leren over PowerPoint dan is er het Handboek PowerPoint 2019 van Ronald Smit.


 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.