Wikipedia, de allemans-encyclopedie waar je ook zelf aan kunt bijdragen (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikipedia_svg_logo.svg)

Wikipedia, de allemans-encyclopedie

Wie kent Wikipedia niet? Altijd handig om snel even iets op te zoeken. En mocht je het willen, dan kun je zelfs zelf voor het medium schrijven.

Wikipedia werd in alweer 2001 gelanceerd als een open encyclopedie met kosteloze voor iedereen beschikbare informatie. In eerste instantie was het alleen een Engelstalig medium, maar al snel verscheen het online naslagwerk in meer en meer talen. In den beginne kon iedereen die het wilde artikelen schrijven en aanpassen. Het leidde tot een razendsnelle groei van Wikipedia. Maar ook tot een behoorlijke onbetrouwbaarheid als het ging om harde feiten. in de loop der jaren werden daarom allerlei maatregelen getroffen om schrijvers met, laten we het eigenbelang noemen, niet de volledige vrije hand te geven. Zo werd het steeds moeilijker om persoonlijke meningen in een artikel te verwerken. Dankzij een uitgebreid review-systeem werden (en worden) feitelijke onjuistheden snel onderschept. En zo ontstond een encyclopedie die nog steeds groeiende is.

Blijf nadenken en kritisch

We gaan hier zeker niet beweren dat Wikipedia foutloos is. Het lijkt ons niet verstandig een belangrijk onderzoek alleen aan Wikipedia-feiten op te hangen. Als student bijvoorbeeld heb je zeker ook een eigen verantwoordelijk om bepaalde zaken nog even extra te controleren alvorens je een werkstuk of scriptie inlevert. Doe je dat niet, dan loop je het risico je neus te stoten. Staat tegenover dat Wikipedia je zeker op weg kan helpen met het vinden van achtergrondinformatie, maar blijf altijd kritisch. Verder geldt dat een groot voordeel van Wikipedia ten opzichte van traditionele encyclopedieën is, dat er veel en veel meer onderwerpen in te vinden zijn. Ook meer obscure zaken, vaak voorzien van de nodige kritische opmerkingen. Uiteindelijk zou Wikipedia wel eens uit kunnen groeien tot het ‘kenniswerk der mensheid’.

Zelf schrijven voor Wikipedia

Het boek Schrijven voor Wikipedia, De handleiding van Lodewijk GelauffMocht je een fervent gebruiker zijn van Wikipedia en beginnen jouw handen inmiddels te jeuken om zaken aan te passen of een compleet nieuw eigen artikel op te zetten? Dan kan dat. Hoe dat allemaal precies in z’n werk gaat lees je in het boek Schrijven voor Wikipedia, De handleiding van Lodewijk Gelauff. Dat schrijven of aanpassen van een artikel is overigens allang niet zo eenvoudig meer als in die allereerste begindagen. Strenge controle op zowel inhoud als schrijfstijl maken het allemaal geen sinecure. Staat tegenover dat je niet alleen bent en als je goede bedoelingen hebt, helpt de community je graag verder bij je werkzaamheden. En het is toch best leuk als ook jij je steentje hebt bijgedragen aan het ‘magnum opus’ van de menselijke kennis!

Over het boek  Schrijven voor Wikipedia spraken we vorig jaar oktober met met Sandra Rientjes, directeur van Wikimedia Nederland: ‘Schrijven voor Wikipedia is leuk, verslavend zelfs!’

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.