Nieuw leven voor een oude Mac met ChromeOS Flex

Nieuw leven voor een oude iMac met ChromeOS Flex

Er staat nog ergens een oude iMac uit 2007 in een hoekje niets te doen. Het probleem van die Mac? Er draait bijna niets meer op. Chrome en Safari klagen dat ze verouderd zijn, Google Drive doet het niet, kortom: je hebt er niets meer aan. Ik las een artikel – I used ChromeOS Flex on an 18-year-old MacBook — and it worked – en ik dacht: Zou ChromeOS Flex ook werken op deze oude iMac? Ik probeerde het en het werkt! Nieuw leven voor een oude iMac met ChromeOS Flex.

Wat is ChromeOS Flex en waarom zou je het gebruiken?

Op 10 maart 2022 schreef ik een artikel op dit blog over ChromeOS Flex. Ik schreef: Chrome OS Flex is een OS dat je op oude Macs en pc’s kunt installeren, waardoor je er een soort Chromebook van maakt. Je vervangt Windows of macOS volledig door Chrome OS Flex. Het installeren gaat zo’n beetje hetzelfde als het installeren van Windows 11 via een USB-stick. Google legt je haarfijn uit hoe je de installatie moet doen. Je hebt een pc nodig met minimaal 4GB RAM en 16GB opslagruimte. Daarnaast moet die oude pc een 64-bit processor aan boord hebben. Je kunt dus niet zomaar een oude PC omtoveren in een moderne Chromebook. Op de supportsite van Chrome OS Flex kun je een lijst met Certified models vinden, Pc’s die in meer of mindere mate geschikt zijn voor dit nieuwe OS.

Het magere lijstje van Macs die met ChromeOS Flex kiunnen werken.

Probeer ChromeOS Flex gewoon

Het maken van een installatie-USB-stick voor ChromeOS Flex.

Het lijstje van geschikte Applecomputers is – nog steeds – bijzonder klein, onduidelijk en, zoals ik in die blogpost uit 2022 ook schreef: mijn iMac uit 2007 staat er niet bij. Maar ook die oude MacBook uit 2006 waar het artikel I used ChromeOS Flex on an 18-year-old MacBook — and it worked over schrijft staat er niet in. Dus waarom zou ChromeOS Flex ook niet werken op mijn oude iMac? In het artikel beschrijft de auteur dat je eerst een Chromebook Recovery Utility moet installeren in je Chromebrowser (op een andere computer dan degene die je wilt omtoveren. De Chromebook Recovery Utility vind je in de Chome Web Store. Daarmee kun je een Bootable ChromeOS Flex installatieschijf maken. Je hebt daar bijvoorbeeld een USB-stick met minimaal 8 GB voor nodig.

ChromeOS Flex eerst testen

Stop die USB-stick in een USB-poort van die oude iMac en start je apparaat, in mijn geval de iMac, op met ingedrukt optietoets. Je krijgt de keuze waarmee je je apparaat wilt starten. Start op met EFI-boot. Het installatieproces geeft je een keuze tussen het OS meteen helemaal te installeren op het oude apparaat, of het eerst uit te proberen, zonder dat je dat oude apparaat helemaal wist. Ik probeerde eerste of het op deze iMac werkte (dat is natuurlijk het verstandigst!). Het zag er allemaal prima uit en dus installeerde ik het uiteindelijk als standaard OS op die oude iMac. 

ChromeOS Flex draait nu op de iMac. Niet waanzinnig snel, maar ook weer niet zo langzaam dat het onwerkbaar is. Ik had in eerste instantie wat problemen met bluetooth: dat kreeg ik niet een-twee-drie werkend. Dus had ik er een bedrade muis en bedraad toetsenbord aan hangen. Inmiddels doet het bluetooth-toetsenbord het ook. ChromeOS Flex is hetzelfde als een Chromebook (daar draait ook ChromeOS op). Over het werken met een Chromebook schreven we allerlei artikelen op dit blog, die je HIER kunt lezen. Daarnaast is er ook nog dit boek: Ontdek de Chromebook. Kortom: heb je nog een oude computer, bijvoorbeeld een iMac of MacBook, die maar staat te verstoffen in een kast, op zolder of in de kelder? Blaas hem nieuw leven in met ChromeOS Flex. 

Een waarschuwing: nadat ik ChromeOS Flex had geïnstalleerd op de iMac kon ik hem niet meer in MacOS starten vanaf een externe schijf. (Niet dat ik dat per se nodig vond, maar het is beter om te weten dat je iMac geen Macintosh meer is na installatie van ChromeOS Flex.) Het is vast nog wel op te lossen, maar dat is misschien iets voor een andere keer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.