Het vers van de pers gerolde boek Ontdek de Android Phone is bij alweer de zevende editie aanbeland. Het is weer helemaal bij de tijd en klaar voor Android 10.
Nieuwe Android-versies worden over het algemeen nooit zo in het zonnetje gezet als nieuwe versies van iOS (en tegenwoordig ook iPadOS) of macOS. Het is meer zoiets als bij Windows 10: ‘Ah, er is weer een nieuwe Android!’ Da’s best unfair, want die nieuwe versies van Google´s mobiele besturingssysteem hebben heel veel te bieden. Probleem is alleen dat heel veel ‘oudere’ toestellen vaak al na relatief korte tijd geen update meer naar de allernieuwste Android krijgen. Wat het extra triest maakt is dat dit veelal niet aan Google ligt, maar aan telefoon- en tabletfabrikanten die geen zin hebben om tijd en moeite te steken in het aanpassen de software voor hun oudere toestellen. En dat ligt – wederom triest genoeg – ook niet aan Google dat dit zo ‘moeilijk’ is, maar aan zo’n fabrikant zelf. Want die passen Android vaak helemaal naar eigen inzicht aan middels een mooi schilletje en allerlei bling. Gelukkig is het nieuwe boek Ontdek de Android Phone, 7e editie van Joris de Sutter geschikt voor zowel oudere als de allernieuwste versies van Android. Lekker universeel dus!
Gratis videolessen erbij

Wat het boek Ontdek de Android Phone, 7e editie extra bijzonder maakt is dat je er gratis videolessen bij krijgt. Ideaal, want zo kun je niet alleen lezen over hoe een en ander werkt, maar ook zien hoe het gaat. En soms leidt dat bij een wat moeilijker iets tot een ware aha-erlebnis. Verder geldt dat auteur Joris de Sutter geen onderwerp ongeroerd laat. Natuurlijk komen basale zaken als hoe te mailen en surfen op het web aan bod, net als het versturen van sms-berichten. Prettig dus, want het betekent dat dit boek ook uitstekend geschikt is voor beginners. Heb je net een nieuwe Android-telefoon (of begrijp je ’t exemplaar dat je al jaren in handen hebt nog altijd niet), dan wordt je door De Sutter zonder meer op weg geholpen. Ook het telefoondeel van Google’s mobiele OS wordt uitgebreid uitgelegd. Want ja, misschien geloof je het niet maar met een smartphone kun je ook nog gewoon bellen.
Heel veel mogelijkheden
Een van de dingen die een smartphone handig maken is de mogelijkheid tot het synchroniseren van allerlei zaken via internet. Heb je bijvoorbeeld een Chromebook én een smartphone, dan kun je die netjes in het gareel laten lopen als je gebruik maakt van dezelfde Google-account op beide apparaten. Hoe dat precies in z’n werk gaat lees je in het boek Ontdek de Android Phone. En – om dan maar meteen weer een heel andere dwarsstraat te noemen- smartphones zijn ook best bruikbaar als navigatiesysteem. De Sutter laat zien hoe je je weg vindt met de standaard in Android aanwezige apps Google Maps. En nu we midden in een pandemie zitten komt het eveneens besproken StreetView ook best van pas. Zak tot op straatniveau af in een kaart en kijk rond in de aaneensluitende 360-graden opnamen die vele Google auto’s, fietsen en wandelaars gemaakt hebben. Kun je lekker vanuit je luie stoel wegdromen bij alledaagse kiekjes van verre oorden.
Multimedia
De liefhebbers van multimedia komen eveneens uitgebreid aan hun trekken in Ontdek de Android Phone. Denk bij dit onderwerp natuurlijk aan het maken van eigen foto’s en video’s, maar ook aan een dwarsstraat als het instellen van een muziekbestand als beltoon. Of neem eens een kijkje in de virtuele boekwinkel en videotheek van Google. Luister naar de radio (sommige telefoons beschikken zelfs nog over een ingebouwde FM-radio, maar mooier is luisteren via een app waarmee je radiostations uit de hele wereld kunt horen) of kijk naar YouTube. En dan zijn er nog podcasts, ofwel kant-en-klare radioshows van zowel amateurs als professionals. Heb je zelf lokaal op bijvoorbeeld je NAS een flinke verzameling muziek en video’s staan, dan leert De Sutter je dat deze ook vanaf je Android-smartphone toegankelijk zijn. Via DLNA en natuurlijk Google’s eigen Chromecast.
En nog veel meer
Voor de gevorderden duikt de auteur tot slot ook nog in de instellingen en wordt er aandacht besteed aan het ‘rooten’ van je toestel. Voor reguliere, alledaagse gebruikers niet nodig. Maar wel verdraaid leuk voor een ieder die ‘gekke dingen’ met zijn of haar Android-telefoontje (of tablet natuurlijk) uit wil (gaan) halen. Blijft over de ‘algehele indruk’ van het boek Ontdek de Android Phone. Die is dik in orde. De schrijfstijl is prettig en je treft er vele heldere stappenplannen in aan. Verder een berg aan tips, en vele puntsgewijs genoemde belangrijke features van een besproken onderdeel. Na het lezen van dit boek hebt je niet alleen een hoop plezier beleefd aan je smartphone, maar ben je er ook een echte kenner van geworden. En dat voor een bedrag van maar €25,99!
De auteur van het boek – Joris de Sutter – schreef over het ‘waarom’ van Ontdek de Android Phone een blogpost op Computer Creatief.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.