Ouwe troep inside…

Het was – voor je gevoel althans – altijd zo dat, als je net een computer met de snelste processor, de dikste harde schijf en het meeste geheugen had gekocht, er de volgende week een nog snellere en dikkere computer was. Die van jou was meteen weer ouderwets. Dat gold ook voor Apple, het bedrijf dat door alle andere fabrikanten werd nageaapt. Apple bleef maar vernieuwen, het ene na het andere prachtige apparaat kwam op de markt. Ze zijn nog steeds erg mooi van buiten. Maar wat zit er nu eigenlijk in? Ouwe troep, volgens sommigen.

De General Manager van de Surface-computers van Microsoft, Brian Hall, twitterde onlangs dat ‘Apple haar gebruikers een slechte dienst bewijst met computers met van die oude technologie’ en in een artikel online bij TheVerge schrijft een zeker Sam Byford dat ‘Apple zou moeten ophouden met het verkopen van vier jaar oude computers’. Mmm. Zo loop je voorop en zo verkoop je ouwe technologie. Vier jaar oude computers dat is  in computertijd wel heel erg oud. Klopt het een beetje wat Brian Hall twittert en wat TheVerge schrijft?

Buyersguide

Kijk voor de aardigheid eens bij de buyersguide van MacRumors. Deze koopgids geeft adviezen over wat je wel en niet aan Apple-apparatuur moet kopen. Als je kijkt bij het deel dat over de Macs gaat, wordt eigenlijk alleen nog de 12inch Macbook aangeraden, die onlangs nog een bescheiden update kreeg. Bij de rest van de Macs staat: don’t buy. Neem de Mac Pro, een computer die op het moment van schrijven al 963 dagen geen update heeft gekregen. De Mac Pro heeft een Ivy Bridge Xeon-processor uit mei 2012. Inmiddels zitten we een aantal generaties later met de Xeon Skylake uit oktober 2015, maar die vind je niet in de Mac Pro. Oude technologie in de Mac Pro: zeker. De Mac Mini heeft ook al in geen eeuwigheid een update gekregen. Die gebruikt de Haswell-processor en had inmiddels best voorzien kunnen zijn van de Skylake. De huidige Macbook Air heeft een Broadwell-processor –  dat is al wat beter dan die van de Mac Mini – maar het is nog steeds niet de Skylake die je nu in allerlei Windows-machines kunt aantreffen.

Dan maar naar Windows…

Kocht je vroeger een Mac Pro als je serieus aan de slag wilde met video-montage of Photoshop, tegenwoordig kun je beter terecht bij een fabrikant van Windowscomputers. Liepen deze ooit achter bij Apple, nu lopen ze qua technologie bijna allemaal vóór op Apple. Neem de nieuwe HP Spectre, een directe concurrent van de macbook Air. Of laptops uit de XPS-serie van Dell. Of de Surface-computers van Microsoft. Eind vorig jaar twijfelde ik – als Mac-gebruiker – welke laptop ik moest kopen om mijn oude iMac te vervangen. Het werd een 15” Dell XPS, een aankoop waar ik geen moment spijt van heb gehad. Windows 10 is een prima besturingssysteem en wat is er nou niet leuk aan een computer die er mooi uitziet, met de laatste stand van zaken qua technologie en een prijs ver onder die van Apple. Zeg jij het maar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.