PDF Expert in actie

PDF Expert voor iOS

PDF Expert voor iOS is een app waar je al heel snel niet meer zonder kunt. Bekijk, annoteer én bewerk PDF-bestanden. Gewoon rechtstreeks vanaf je tablet of smartphone.

Nog niet eens zo héél lang geleden was het mobiel bekijken van PDF-bestanden al een mirakel te noemen. De apps om PDF-bestanden mee te openen waren in den beginne echter nogal traag en instabiel. Moderne hardware heeft ervoor gezorgd dat een mobiele PDF-viewer allang niet meer onder doet voor z’n desktop-tegenhangers. Sterker nog: zeker op een tablet heeft het lezen en annoteren grote voordelen ten opzichte van de traditionele pc of laptop. Onder iOS gebruiken wij al sinds jaar en dag PDF Expert van Readdle. Het is met een prijskaartje van €10,99 zeker niet de goedkoopste manier om PDF’s te gebruiken. Maar als je net wat meer wilt dan alleen lezen is het gewoon dé app om te hebben.

Heel veel mogelijkheden

PDF Expert is niet alleen een lezer voor PDF-bestanden, maar ook een bestandsbeheerder. Je kunt je PDF- en andere ondersteunde bestanden (waaronder bijvoorbeeld Worddocumenten) organiseren in mappen. Ook is voorzien in een Wifi-drive, waarmee je al je documenten binnen de app via een hotspot draadloos deelt. Makkelijk als je even snel wat bestanden uit wilt wisselen met collega’s. Heb je eenmaal een PDF geopend, dan behoort annoteren tot de mogelijkheden. Ofwel: het toevoegen van op- en aanmerkingen, markeringen enzovoort. Zeker op de iPad Pro in combinatie met de Pencil een verademing ten opzichte van een programma op de pc. Vrees echter niet: wij gebruiken die Pencil ook lang niet altijd, met de vinger werkt vaak zelfs sneller. Kortom: een luxe app waar je alles, maar dan ook echt alles mee kunt op het gebied van PDF’s. Inclusief het invullen van formulieren en ondertekenen van documenten.

Nog meer

Het wordt nog gekker als je via een in-app aankoop a wederom €10,99 de mogelijkheid aanschaft om PDF’s te bewerken. Tot voor kort was dat iets wat alleen op een traditionele computer mogelijk was. Nu zullen niet heel veel mensen deze optie direct nodig hebben, maar voor professioneel gebruik kan het zo af en toe verdraaid handig zijn in geval van nood. De app is uiteindelijk net wat duurder, maar biedt zelfs in de standaarduitvoering alle mogelijkheden waar je bij gelijksoortige apps extra voor moet bijbetalen. En wil je dezelfde mogelijkheden op je pc, dan betaal je daar nog meer voor. Kortom: die €11 Euro is voor PDF-tijgers de moeite meer dan waard. Gebruik je zelf een andere favoriete mobiele PDF-app, laat het ons dan eens weten. Want voor Android is deze app alvast niet beschikbaar, helaas.

Lees hier meer over iOS en aanverwante zaken.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.