Photoshop Elements 2020

Photoshop Elements 2020: corrigeren en retoucheren

Elk jaar verschijnt er een nieuwe versie van Photoshop Elements. Dat is dit jaar Photoshop Elements 2020. André van Woerkom heeft zijn populaire boek Ontdek Photoshop Elements aangevuld met de nieuwe mogelijkheden die deze versie biedt. In Photoshop Elements 2020 kun je bijvoorbeeld zwart-witfoto’s automatisch inkleuren, een onderwerp in één keer selecteren, ongewenste objecten in je foto laten verdwijnen en huidtinten verzachten. Van die laatste nieuwigheid – huidtinten verzachten – geven we een voorproefje uit het boek.

Mensen mooier maken

We hoeven de bladen maar op te slaan en de perfecte dames stralen ons tegemoet. Immers, perfectie verkoopt. Inmiddels weet vrijwel iedereen dat er digitaal flink aan de dames gesleuteld wordt, maar zeg nu zelf, wie wil er niet op zijn voordeligst op de foto? Veelgeretoucheerde elementen zijn huid, lippen, tanden, ogen en lichaamsvorm. Voor sommige problemen volstaan bestaande gereedschappen en technieken, maar dit is ook steeds vaker het terrein van Adobe Sensei (kunstmatige intelligentie die de afbeelding analyseert met behulp van specifieke algoritmes). Een voorbeeld van het laatste is de nieuwe functie om huidtinten te verzachten. Dit levert minder verlies aan detail en een natuurlijker resultaat dan bijvoorbeeld een softfocusfilter of vervagingseffect. De uitdaging blijft echter om zich niet te laten verleiden tot overdreven aanpassingen. Dat de voorbeelden hier soms wel wat overdreven zijn is uitsluitend om het effect te illustreren.

Huidproblemen aanpakken

Bij portretfotografie ligt het object letterlijk onder het vergrootglas, dus is niet verwonderlijk dat daar de behoefte aan retouche groot is; met name aan het huidoppervlak. Omdat het effect zogeheten ‘destructief’ op de pixels wordt toegepast, raad ik aan eerst een kopielaag te maken met Ctrl+J. Kies vervolgens Verbeteren, Huid egaliseren en pas de sterkte met de schuifknop aan. Hiermee wordt niet alleen de huid verzacht, maar worden ook kleine oneffenheden gedempt of zelfs volledig gemaskeerd. Omdat Adobe Seinsei hier aan het werk is, hoeft u niet aan te geven wat wel en niet onder ‘huid’ wordt verstaan; zo worden in principe de ogen ontzien. Met de knoppen Voor en Na kunt u goed controleren of dit het geval is. Mocht u toch enig verlies aan schepte ervaren, dan hebben we altijd de originele laag nog. Met het gumgereedschap kunt u dan over de ogen tekenen waarna de onderliggende scherpere laag tevoorschijn komt. Het spreekt voor zichzelf om hierbij een penseel te gebruiken met wat zachtere randen voor een vloeiender overgang.

Een complete
make-over: gezichtsvorm, lippen, huidverzachting, huidimperfecties en tint.

Voor grotere correcties aan de huid, zoals pukkeltjes en zelfs rimpels, gebruikt u het retoucheerpenseel (toets J). Bij deze methode wordt gebruikgemaakt van delen in een afbeelding die de imperfecties niet hebben; het leent als het ware de structuur van het ongehavende gebied en past die toe op de imperfectie.

  1. Houd Alt ingedrukt en klik op een ‘gaaf’ donorgebied. Kies een strategische positie: houd rekening met de richting van de penseelstreek die u wilt uitvoeren.
  2. Verplaats de cursor naar het probleemgebied en sleep.

Kies bij het corrigeren van huidvlekjes en puistjes een donorgebied dat zo dicht mogelijk bij het behandelgebied ligt. Tip: is er geen geschikt gebied te vinden, dan mag het donorgebied ook van een andere afbeelding afkomstig zijn. U bereikt in dat geval de beste resultaten met twee min of meer gelijkende afbeeldingen. Zet de vensters naast elkaar met de knop Ordenen. Als variant kunt u met de optiebalk ook de structuur van een patroon overnemen, maar het resultaat wordt er meestal niet fraaier op. Kies bij voorkeur als bron de optie Monster.

De laatste aanpassing zou correctie van de huidskleur kunnen zijn. Kies hiervoor menu Verbeteren, Kleur aanpassen, Huidskleur aanpassen. Klik vervolgens met het pipet op de huid en pas de kleur aan met de schuifknoppen. Hoewel de huid het meest van de wijzigingen zal profiteren, valt niet te voorkomen dat de achtergrond eenzelfde kleurwijziging ondergaat. Wilt u de originele achtergrondkleuren behouden, dan zult u ook hier met een masker of het gumgereedschap aan de slag moeten.

Controleer bij het
egaliseren van de
huid met de Voor/na-knop of de ogen buiten schot blijven.

Tip: als laatste handeling kunt u de behandelde laag opnieuw verscherpen, via menu Verbeteren, Automatisch verscherpen. Dit is weliswaar min of meer het tegenovergestelde van egaliseren van de huid, maar de problemen zullen niet in dezelfde orde terugkeren.

Rimpels behandeld met het retoucheerpenseel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.