slaapstand en sluimerstand

Slaapstand en sluimerstand: met mate

Het is natuurlijk erg verleidelijk om het deksel van je laptop simpelweg dicht te klappen na gedane arbeid. De slaapstand en sluimerstand maken dat je er geen omkijken meer naar hebt. Toch?

Vrijwel iedere (moderne…) laptop – en dat mag ook een MacBook zijn – beschikt over een slaapstand en sluimerstand. Laten we om te beginnen eerst het verschil tussen beide technieken uitlichten. In geval wordt overgeschakeld naar de slaapstand, worden gegevens in het RAM-geheugen van de computer bewaard. De geheugenmodules worden onder spanning gehouden, waardoor de gegevens bewaard blijven. En ‘onder spanning’ houden is eigenlijk iets meer dan dat, want moderne geheugenmodules moeten continu van een verversingssignaal voorzien worden. Een vorm van aansturing is dus eveneens actief. Bovendien kunnen bijvoorbeeld MacBooks desgewenst tijdens de slaapstand nog wel bepaalde zaken op de achtergrond afhandelen. Bij Windowscomputers geldt, dat ze voor bepaalde taken van het besturingssysteem – zoals updaten – automatisch ontwaken. De sluimerstand gaat een stapje verder. Hierbij worden alle gegevens uit het RAM-geheugen op de harde schijf of SSD geschreven en gaat het systeem (nagenoeg) echt uit. Deze diepe slaap is het meest energiezuinig. Bij ontwaken worden de eerder weggeschreven gegevens uit het RAM opnieuw van de systeemschijf geladen. Dat kost wat meer tijd dan het nagenoeg ‘instant on’ dat de slaapstand biedt.

Mogelijk sluimerende gevaren

Het is precies dat ‘instant on’-gevoel waarom mensen vaak kiezen voor de slaapstand en sluimerstand van hun computer. Alle openstaande programma’s en documenten zijn immers direct beschikbaar en je kunt meteen verder werken. Toch – en daarom is en blijft het wat oppassen met de slaapstand en sluimerstand – gaat het soms mis. Tijdens het slapen of sluimeren gaat er ergens iets mis, waardoor een systeem in alle stilte crasht. In plaats van het verwachte ‘instant on’ zie je dan je computer op de normale wijze starten. En dat is meestal niet goed, want behalve dat je daardoor alle eventuele openstaande documenten en andere nog niet opgeslagen zaken kwijtraakt, betekent het dat je systeem op de achtergrond een ernstig probleem tegen het lijf is gelopen. Als je in de logs zou kijken zie je daar dan ook hoogstwaarschijnlijk iets van een kernel panic staan (macOS). In Windows verschijnt de melding dat je systeem niet correct is afgesloten. De ellende is dat in ‘t meest beroerde geval beschadiging van systeembestanden met alle vervelende gevolgen van dien op kan treden.

Spaarzaam

We adviseren je dus om slaapstand en sluimerstand spaarzaam te gebruiken. Laat je systeem niet de hele nacht in een van beide modi staan (overigens schakelt de slaapstand na een tijdje meestal vanzelf over naar de nog zuiniger sluimerstand). Tussen de bedrijven door overdag, als je even wat anders gaat doen, komt deze optie natuurlijk wel prima van pas. Maar zet je systeem aan het eind van de dag gewoon écht uit. Zodat je de volgende dag met een schone lei begint. En een volledige systeemstart kost ook niet bijster veel tijd meer met de huidige snelle SSD’s en hybride harde schijven. Ook is het verstandig je laptop tijdens het reizen met een vliegtuig niet al slapend of sluimerend in een tas te stoppen. Als er in de paar uur dat je aan het vliegen bent iets mis gaat, start je systeem mogelijk spontaan opnieuw en blijft het aanstaan. In een afgesloten tas kan dat makkelijk tot oververhitting leiden, of tenminste tot een lege accu.

Hoe echt uitzetten?

De slaap- annex sluimerstand bij laptops wordt – zoals gezegd – standaard geactiveerd door het simpelweg sluiten van ‘t deksel daarvan. Openen ontwaakt het systeem weer. Om je computer echt uit te zetten, klik je onder Windows in het menu Start op het aan/uit-symbooltje en vervolgens op Uitzetten. Een Mac volledig uitschakelen doe je door in de menubalk op het appeltje te klikken en vervolgens in het geopende menu voor Zet uit… te gaan.

slaapstand en sluimerstand
Met deze optie zet je een Mac écht uit

En nog een opmerking: mobiele apparaten als smartphones en tablets zijn veel meer geoptimaliseerd voor de slaapstand. Echt uitzetten daarvan is dus niet nodig. Al helpt dat zo af en toe – al is het maar eens in de maand – echt uitzetten (en later weer aan) ook om eventuele vage problemen op te lossen of ineens niet meer werkende apps weer aan de praat te helpen. Tot slot: start jouw computer soms niet op, of sluit deze niet helemaal af? Heeft onder Windows te maken met een soort van hybride sluimerstand in de vorm van snelstarten. Hoe je dat uit kunt zetten (en opstart- en afsluitproblemen veelal definitief oplost lees je hier).

slaapstand en sluimerstandEn nu we het dan toch over die Mac hebben: Apple heeft daarvoor onlangs de nieuwste versie van macOS uitgebracht: Catalina. En daarover is een mooi boek verschenen: het Handboek macOS Catalina van Bob Timroff. In de omschrijving ervan lezen we onder meer het volgende: ‘Met de stappenlijsten, tips en trucs in het Handboek macOS Catalina leert u om comfortabel te werken met macOS Catalina en ontdekt u vele, soms verborgen functies. Dit boek is onmisbaar voor iedere Mac-gebruiker, zowel voor beginners als voor gevorderden en experts’.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij      Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.