Een verrassende wending rondom de soap van de vouwfoon: de Samsung Galaxy Fold in Nederland wordt realiteit!
Eigenlijk had iedereen verwacht dat Samsung zich na het debacle met de Samsung Galaxy Fold – de vouwfoon die je vooral niet moest vouwen om ellende te voorkomen – bescheiden zou opstellen. En inderdaad: het toestel zou na de nodige aanpassingen uiteindelijk in een klein aantal landen worden uitgerold. Dat je de Samsung Galaxy Fold in Nederland kon kopen bleek onmogelijk, ‘wij’ zaten niet bij het selecte gezelschap. Tot gisteren bekend gemaakt werd dat die Fold tóch – in beperkte oplage – naar Nederland komt, vanaf 10 januari is het toestel voor het lieve sommetje van €2020 (!) verkrijgbaar. De kinderziekten moeten opgelost zijn, de beschermlaag van het scherm loopt nu bijvoorbeeld over de rand heen zodat eraf peuteren (of loslaten?) niet meer tot de mogelijkheden moet behoren. En ook het binnendringen van stofdeeltjes die het scherm kapot drukten moet min of meer opgelost zijn. Maar om nou zo’n bedrag uit te geven voor een in essentie bijna een jaar oude smartphone…? De nieuwe modellen voor 2020 staan alweer op stapel. Wij zouden onze vingers er niet aan branden…
Kijk mij eens!
Wat dat toch is met die vouwfoons…? Er schijnt een specifiek publiek voor te bestaan dat geen moeite heeft om met een dikke en mechanisch complexe (en dus storingsgevoelige) telefoon in de broekzak te lopen. Is het ‘t laten zien dat je zoveel geld over hebt dat je je meer dan €2000 kunt permitteren? Het doet een beetje denken aan de i-Mode-telefoons van weleer. Die krengen waren duur en vreselijk traag en beperkt. Bij het grote publiek faalden ze – terecht – volledig. Maar je zag ze wel in gebruik bij een bepaalde doelgroep, die vol trots met het toestel aan een draagkoordje om hun nek door de stad paradeerden. Iets dergelijks is mogelijk ook het lot van de Samsung Galaxy Fold. Niet dat de fabrikant er natuurlijk wakker van zal liggen: als ze een miljoen of meer van die apparaten verkopen is het ding kostendekkend of zelfs winstgevend. Of dat aantal inmiddels gehaald is (het toestel wordt sinds september weer verkocht) is twijfelachtig, Samsung doet er geen mededelingen over. Het oorspronkelijke doel was dat er 500.000 van verkocht zouden worden. Of dat aantal blijkt tegen te vallen en Nederland er dan ook maar bij gehaald is? De tijd zal het leren.
Oppassen!
Het is in ieder geval opvallend dat Samsung op de productpagina van de Fold prominent een filmpje heeft geplaatst met daarin een aantal waarschuwingen. Zo moet je het toestel vrij van stof en vocht houden. Verder beschikt – zo zien we – de Fold over sterke magneten die het toestel dichtgeklapt houden. Je moet liever geen metalen voorwerpen of passen met magneetstrips in de buurt van de telefoon bewaren, zo adviseert de fabrikant. Kortom: je dient eigenlijk een speciale broekzak voor deze telefoon te reserveren waarin zich niets anders bevindt. Het voorkomt gekraakte schermen door een ‘plakkende’ munt, zandkorrels of andere ellende. Gelukkig heeft Samsung een extra verzekering beschikbaar, voor als je je toch niet helemaal zeker voelt na aanschaf van de Fold!

Slim?
Hoe dan ook, de Samsung Galaxy Fold in Nederland, wie had dat ooit nog gedacht? Voor het gevraagde geld kun je best ook leuke andere dingen kopen lijkt ons. Een tweetal iPad Pro’s bijvoorbeeld, of een hippe iPhone van de laatste generatie. Hou je nog flink wat geld over ook om van op vakantie te gaan en leuke foto’s te schieten met je nieuwe aanwinst.
Android draait overigens prima op een vouwfoon, aan dat besturingssysteem zal het allemaal niet liggen. Wil je meer weten over Android, lees dan het boek Ontdek de Android Phone, 6e editie, Voor Android Nougat en Oreo door Joris de Sutter eens. Leer alles over het populaire mobiele OS dat op veel smartphones te vinden is.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Wat een denigrerende opmerkingen over i-mode telefoons… Ik had er eentje -kreeg korting van m’n werkgever- en vond het spannend het ding te gebruiken omdat het mobiel internet avant la lettre was. Liep er niet mee aan een draagkoordje. Natuurlijk was het geen goed product maar het was leuk early adopter te zijn…
Tja, sorry hoor… 🙂 Ik ken ze alleen van de draagkoordjes in Hoog Catharijne destijds… :-)))) Overigens was hét probleem van i-Mode dat ‘t een gelimiteerd door KPN gecureerd beperkt internet was. Aanbieders van websites dienden KPN te betalen om op i-Mode browsers zichtbaar te worden. Dat heeft het systeem in korte tijd genekt.