Je hoeft, nu Microsoft Windows 7 straks niet meer ondersteunt, natuurlijk helemaal niet over te stappen naar Linux of macOS! Je kunt misschien eindelijk door de zure appel heen bijten en overstappen van Windows 7 naar Windows 10. Zo ingewikkeld is dat nou ook weer niet. Je kent Windows 7 goed: dan is die stap naar Windows 10 niet zo groot. Op dit blog hebben we – toen Windows 10 in 2015 op de markt kwam – veel blogposts aan die overstap besteed. In deze blogpost vind je allerlei links die je bij de overstap naar Windows 10 kunnen helpen.
Werken met Windows 10
In juli 2015 schreef collega Ronald enthousiast: ‘Windows 10 is een erg verfrissend besturingssysteem waarin veel zaken gewijzigd en verbeterd zijn. Ten goede overigens, want het vinden van voorheen soms behoorlijk verstopte opties is bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger geworden. Het aardige is dat met name Windows 7 (en zelfs XP)-gebruikers weinig tot geen moeite zullen hebben met de overstap naar 10.’ In de blogpost Werken met Windows 10, deel 1 legt hij het Startmenu uit, de optie Instellingen, de eigen tegels en de virtuele bureaubladen. In deel 2 van deze korte serie komen de vernieuwde Opdrachtprompt, de nieuwe browser Edge, de digitale assistent Cortana en de terugkomst van Solitaire aan bod.
Ontdek Windows 10
In augustus 2015 was het boek Ontdek Windows 10 het boek van de maand op Computer Creatief. We publiceerden twee voorproefjes uit het boek. In het eerste voorproefje werden de vernieuwingen in Windows 10 behandeld: Menu Start, Cortana, de Tabletmodus, de moderne apps, het Magnetische venster, de Windows Store, de vernieuwde Verkenner en Edge de internetbrowser. In het 2de voorproefje werd de app Mail uitgebreid behandeld: hoe verstuur je mail, hoe beantwoord je mail enzovoort.
Het Windows overstap- en updateboek
En dan is er natuurlijk ook nog hét overstapboek naar Windows 10 van Peter Kassenaar. Dit boek kreeg in 2018 een update en heet nu Het Windows overstap- en updateboek. We behandelden in 2015 op het blog het onderdeel De Windows 10-upgrade installeren. Daarin kwamen o.a. de hardware-eisen voor Windows 10 aan de orde, op welke manier je de upgrade installeerd en de eerste stappen die je na de installatie moet zetten.
Bij Van Duuren Media kun je heel veel boeken vinden over Windows 10. Bij voorbeeld een boek voor senioren en Windows 10, Het Complete Boek Windows 10 en – als je echt alles wilt weten – Het Experthandboek Windows 10.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Met een kleine kanttekening betreffende mijn reactie van destijds… 😉 Het waren toen de dagen dat iedereen reikhalzend uitkeek naar een vervanger voor tenminste het rommelige Windows 8, wat pas na veel klachten en een upgrade naar 8.1 bruikbaar werd. De meeste Windows-gebruikers hadden de moeite tot overstappen niet eens genomen. Over Windows 10 was in de begindagen nog weinig bekend over de stiekeme spionage-opties, die pas later meer en meer expliciet werden ingezet. Ook het ridicule upgradeschema speelde nog niet. Helaas veranderde dat snel en bleek ook steeds minder rekening gehouden te worden met privacy. En daar waar vele blauwe schermen in ‘t begin nog geweten werden aan kinderziektes, bleek dat uiteindelijk veel structureler dan gedacht en pas de laatste tijd is het wat dat betreft wat beter geworden.
Kortom: Windows 10 was een gehoopte verbetering op met name Windows 8(.1), maar bleek dat na een tijdje eigenlijk niet te zijn. Mede dankzij het volledig falende ‘Windows as a service’-concept. Maar goed, als je nu écht per se Windows wilt blijven gebruiken is er vanaf januari geen keuze meer. Het is 10 of een alternatief besturingssysteem.