Photoshop

Photoshop voor iOS

Ergens in de herfst vorig jaar beloofde Adobe een volledige versie van Photoshop voor iOS, ofwel Photoshop voor de iPad. En daarna werd het nagenoeg stil.

De belofte van een volledige versie van het ‘echte’ Photoshop op de iPad (Pro) is voor een hoop mensen dé reden geweest een iPad Pro aan te schaffen. In principe was als verschijningsdatum de eerste helft van 2019 gepland, maar zoals het er nu naar uitziet gaat dat alvast niet meer lukken. Pas zo’n veertien dagen geleden werd het betaprogramma gestart. Dat impliceert in ieder geval twee dingen: we moeten meer geduld hebben én het project bestaat en vordert nog altijd. Blijft over de vraag waarom Adobe verder totaal niet communiceert over bij grafische pro’s vurig gewenste software.

Geduld

Voor Apple was Photoshop voor iOS in ieder geval dé highlight op het afgelopen event op 15 oktober vorig jaar. En terecht, want juist een fotobewerker annex tekenprogramma leent zich natuurlijk bij uitstek voor een aanraakscherm en gebruik op locatie. De aankondiging zorgde er in ieder geval voor dat een hoop professionals de portemonnee trokken en een iPad Pro kochten. We zitten nu inmiddels in op eind mei 2019 en er is nog altijd geen Photoshop-app. En dat begint wrevel op te wekken bij gebruikers die er inderdaad van uit gingen dat de app daadwerkelijk in de eerste helft van 2019 uitgerold zou worden. We zijn er nog altijd redelijk van overtuigd dat die app er ook gaat komen. Maar gezien de pas recent gestart betatests gokken we eerder op ergens oktober dit jaar of mogelijk zelfs begin 2020. En precies daar zit ‘m bij die ‘hoopvolle kopers’ het pijnpunt: tegen die tijd is er wellicht alweer een nieuwe iPad Pro.

Kies dat wat je nodig hebt

Het geeft maar weer eens aan hoe onverstandig het is om op tijdens promo-events uitgebraakte informatie van welke fabrikant ook te vertrouwen. Zeker als het gaat om totaal nieuwe techniek, in dit geval software. Koop hardware die je op dat moment ook echt nodig hebt. En laat je niet gek maken door wéér te upgraden naar ‘the latest and greatest’. En bedenkt dat ook die ‘oude’ iPad Pro prima geschikt is voor een eventueel uiteindelijk alsnog te verschijnen Photoshop voor iOS.

Andere opties

Wachten dus, geldt nu ook voor de – terecht – ongeduldig wordende Photoshop-fans. En zoeken naar in ieder geval een voorlopig alternatief. Er is wat dat betreft inmiddels keuze genoeg. Zoals het overbekende Affinity Photo, dat bovendien als extra (groot) voordeel heeft dat je het eenmalig koopt en daarna geen gezeur met abonnementen meer hebt. Qua mogelijkheden doet het niet onder voor de (desktopversie) van Photoshop, alleen is de gebruikersinterface even wennen. Gebruik je van Photoshop hoofdzakelijk de meer basisfuncties, dan is het sowieso te overwegen eens een alternatief te proberen. Artstudio Pro is dan een uitstekende keuze, waarin je dankzij onder meer een traditionele menubalk razendsnel je weg in zal vinden. En wie weet: misschien wil je nooit meer terug als je eenmaal gewend bent aan zo’n alternatief! En anders heb je in ieder geval de wachttijd productief en zonder irritatie overbrugd.

Photoshop
Kijk zeker ook eens naar Artstudio Pro voor de iPad, grote kans dat je daar als desktop-Photoshopgebruiker best gelukkig van wordt!

PhotoshopBesluit je toch te wachten op Photoshop voor de iPad, dan kun je bijvoorbeeld vast het boek Adobe Photoshop voor Lightroom-gebruikers, 2de editie, van Scott Kelby eens lezen.  Je leert hierin snel hoe je dingen die niet kunnen in Lightroom, snel realiseert in Photoshop. Wordt een ‘meester’ in het beheren van beide programma’s. En gezien het feit dat je voor de iPad-versie van Photoshop ongetwijfeld sowieso een vervelend Adobe-abonnement moet hebben kun je die kennis gewoon alvast gebruiken voor Photoshop op je computer. In afwachting van of voor altijd.

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.