Soms vergeet je even waar de makers van software vandaan komen. Lightroom komt van Adobe en Adobe is Amerika. Google, weliswaar begonnen door twee Russen, maar: Amerika. Een van de concurrenten van Lightroom, Luminar, is niet Amerikaans, maar komt uit Oekraïne. En nu, met de oorlog in Oekraïne hebben ze je steun nodig. Red Oekraïne, verdedig de democratie.
Een week voor de inval in Oekraïne volgde ik een online persbriefing van Skylum over Luminar Neo, waarbij ik me weer eens realiseerde dat Luminar Neo (waarover binnenkort een bespreking op dit blog) gemaakt wordt in Europa, in Kiev. Gisteren stuurden de makers van Luminar een e-mail waarin ze vragen om steun. Ik zet hem hier vertaald op het blog:
‘We schrijven deze e-mail letterlijk vanuit onze schuilplaatsen – schuilkelders en kelders. Skylum is opgericht in Oekraïne en we zijn er enorm trots op dat de meerderheid van onze activiteiten in Kiev is gevestigd. Vandaag vragen we onze Skylum-community om hulp en ondersteuning. Om 5 uur op 24 februari begon Rusland aan de grootschalige militaire invasie van Oekraïne. Op dit moment zijn er raketaanvallen en bombardementen op vreedzame Oekraïense steden. We moeten onze families verbergen in schuilkelders en ons land beschermen met wapens. Deze bloedige Russische oorlog heeft al aan 198 burgers het leven gekost. 33 kinderen zijn gewond geraakt en 3 zijn gedood. Begrijp alsjeblieft dat deze oorlog niet plaatsvindt in een ver land, maar letterlijk precies waar we wonen. Het Russische leger valt ons aan in de straten van veel grote Oekraïense steden. Om Oekraïne te steunen, volg deze link en leer hoe u ons kunt helpen onszelf te verdedigen tegen de Russische invasie.’
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Goed dat jullie je niet afzijdig houden van dit politieke en vooral menselijke drama. Adobe had zich dat destijds beslist anders voorgesteld. Ook bij de fontproductiesoftware zag je een dergelijke ontwikkeling. In 2005 verkocht Adobe uit de fontdivisie van Macromedia Fontographer aan Pyrus dat het samenvoegde met de Russische fontsoftwareproducenten FontLab uit Sint Petersburg. Geniale jongens die de markt voor fontsoftware nu beheersen. Zij zijn de makers van o.a. Fontlab Studio, Fontlab Pad, Bitfonter, Transtype en TypeTool.
De Russische “Softwareschmiede” heeft ondertussen zijn financiële hoofdkantoor naar Panama verplaatst zodat ze – wat omzet betreft – nu minder last hebben van de vrije val van de Russische roebel.
Ook hier is een complete bedrijfstak (fontproductie bij o.a. Adobe, Monotype, Linotype, Fontshop, Google, Microsoft en Apple) afhankelijk van één Russische producent. Wat in 2005 een juiste beslissing leek resulteert nu in grote twijfel, vermoed ik.
Om de Oekraïense mensen te helpen kun je geld storten op de Rode Kruis rekening NL02 INGB 0000 0051 25.