Tips en trucs voor video kijken in iOS 15

Tips en trucs voor Video kijken in iOS 15

Vanzelfsprekend is video kijken in iOS 15 geen enkel probleem; de uitstekende schermen van iPhones zorgen daar voor. Tips en trucs voor Video kijken in iOS 15 is afkomstig uit mijn boek Ontdek iOS 15.

Uw iPhone kan uitstekend overweg met video. Of dat nu in de vorm van films, muziekvideo’s of podcasts is, doet niet ter zake. U bekijkt muziekvideo’s met de app Muziek en videopodcasts bekijkt u met de app Podcasts. Voor films en thuisfilms gebruikt u de app TV. TV is meer dan alleen maar een videospeler, in deze app kunt u kijken naar Apple TV+, een abonnement voor films en series. Films kopen en huren kan ook. Tik op Kijk nu en ziet een ruim aanbod. Natuurlijk ondersteunt de app films met hoofdstukken, ondertiteling en extra talen. Start de app en tik op de video die u wilt bekijken. Hoewel u op de iPhone video’s in de staande stand kunt bekijken, krijgt u dan wel een erg klein schermpje. Het is dus aan te bevelen om video’s en films alleen in de liggende stand te bekijken. De bediening van TV is eenvoudig en lijkt veel op de bediening van Muziek.

video kijken in iOS 15
De app TV is meer dan een videospeler. Tik op het item en u krijgt de beschikbare informatie te zien. Tik op de afspeelknop als u wilt kijken.

Bediening en mogelijkheden

De bediening zal u beslist bekend voorkomen. Bovenaan ziet u links de knoppen Gereed, Beeld in beeld en Schermvullend/Passend en rechts de volumeregelaar.

Tips en trucs voor video kijken in iOS 15
Film kijken op de iPhone, let ook op de bedieningselementen.

video kijken in iOS 15

Beeld in beeld Even iets anders doen op uw iPhone en toch die film afkijken? Dat kan, tik maar op de knop Beeld in beeld en de film verdwijnt in een klein venstertje dat u eenvoudig groter of kleiner kunt maken: zet uw vingers op het scherm en beweeg ze naar elkaar toe om het scherm kleiner te maken, beweeg ze uit elkaar om het groter te maken. Of sleep het venster naar een andere hoek van het scherm. U kunt het venstertje ook verbergen; sleep het dan rechts of links van het scherm. Daarna sluit u de app TV en op het beginscherm kunt u de gewenste app openen. Bent u klaar en wilt u de film weer beeldvullend zien? Tik dan op het venstertje zodat de bedieningsknoppen tevoorschijn komen en tik op de knop Beeld in beeld (rechtsboven). Daarmee keert u terug naar de beeldvullende weergave.

video kijken in iOS 15
Film kijken met Beeld in beeld en ondertussen even iets anders doen.

video kijken in iOS 15

Schermvullend of passend Wilt u de video schermvullend bekijken, tik dan op de knop rechtsboven of dubbeltik op het scherm. In deze modus is het mogelijk dat gedeelten van de zijkant of de bovenkant buiten beeld vallen. Dubbeltik op het scherm of tik nogmaals op deze knop om terug te keren naar de vorige weergave. Ontbreekt deze knop, dan past de video al perfect op het scherm.

Knoppen

Onderaan ziet u de overige bedieningsknoppen. Versleep de afspeelregelaar als u naar een ander punt in de film wilt, ook wel scrubben genoemd. U scrubt langzamer als u uw vinger naar beneden beweegt.

Onderaan ziet u links de knoppen Vorige, Afspelen/Pauze en Volgende, daarnaast de tijd die is afgespeeld, de voortgangsbalk met de afspeelregelaar, de resterende tijd en rechts de knoppen AirPlay, de knop Audio en ondertiteling en Extra. Die laatste knoppen ziet u alleen als de film ondertitels heeft of audio in verschillende talen.

U start en stopt het afspelen met de knop Afspelen/Pauze.

Bij een video die uit verschillende hoofdstukken bestaat, gebruikt u de knoppen Vorige en Volgende om naar het volgende of vorige hoofdstuk te gaan. Of tik op de knop Gereed en tik op Hoofdstukken. Tik in de lijst met hoofdstukken op het gewenste hoofdstuk en de film speelt vanaf dat punt verder.

Wilt u snel spoelen, houd dan uw vinger op de knop Vorige of Volgende, afhankelijk of u terug of vooruit wilt spoelen.

Tijdens het afspelen zijn de bedieningselementen verborgen. Tik op het scherm en ze komen tevoorschijn.

video kijken in iOS 15

Andere taal en ondertiteling Biedt een film het geluid in andere talen of ondertiteling, tik dan op de knop met de tekstballon en tik op de gewenste taal. Met dezelfde knop selecteert u de gewenste taal in de lijst Ondertiteling en bijschriften of schakelt u de ondertiteling uit. Deze knop ziet u alleen als een andere taal of ondertitels beschikbaar zijn.

video kijken in iOS 15
Wilt u ondertiteling en zo ja, in welke taal?

Meer tips en trucs over Apple-producten? Op dit blog zijn er veel te vinden. Alle Apple-tips op dit blog vind je HIER.

Ontdek iOS 15

Ontdek iOS 15Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving; dit en nog veel meer heeft iOS 15 te bieden. De auteur van het boek Ontdek iOS 15 doet Apples nieuwe besturingssysteem voor iPhone en iPod Touch haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit iOS 15 te halen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.