Reisfotografie: Voorbereiding en verblijf

Vandaag verschijnt Focus op fotografie: Reisfotografie, 2de editie. Reisfotografie omvat het hele fotografische spectrum van onderwerpen. Als je op reis gaat, kom je alle onderwerpen tegen die een fotograaf voor zijn lens kan krijgen: landschap, architectuur, natuur, macro, portret, product, actie, onderwater, nacht… Je moet van alle markten thuis zijn. Je wordt mogelijk in extreme situaties geconfronteerd met exotische modellen van mensen, dieren en planten. Dat maakt het soms allemaal nog een stukje moeilijker, maar tegelijk uitdagender. Marcel Scholing en Pieter Dhaeze , auteurs van dit boek willen je zodanig inspireren met hun kennis en kunde, maar vooral ook met mooie fotografie, dat je niet kunt wachten op pad te gaan om jouw kijk op de wereld vast te leggen. Dit is een voorproefje uit het 1ste hoofdstuk: Voorbereiding en verblijf.

Voorbereiding en verblijf

Fotograferen als u op reis bent. Dit kan zijn omdat u graag reist en ondertussen foto’s maakt óf omdat u graag fotografeert en de onderwerpen buiten Nederland zoekt. In het eerste geval hebt u uw reisbestemming gekozen op basis van bijvoorbeeld klimaat, cultuur of activiteiten en gaat u vervolgens op basis daarvan met uw camera aan de slag. Bent u echter gefocust op een zeker specifiek onderwerp – wilde dieren, geisers, oorspronkelijke bevolking – dan gaat u op zoek naar een locatie waar dat onderwerp te vinden is. Wat u ook laat prevaleren, belangrijk is dat u zich vooraf informeert over wat u te wachten staat. Een goede voorbereiding is dus belangrijk en het spreekwoordelijke halve werk.

Reisbestemming

Op reis gaan betekent dat u minimaal enkele dagen op grotere afstand van huis verblijft op een of meer locaties. Dat hoeft niet per se een safari in Afrika te zijn of een rondreis door Zuid-Amerika, het kan ook gewoon een week met de camper in het Zwarte Woud zijn. U bent in ieder geval in een niet-alledaagse omgeving en dat nodigt uit tot geïnspireerde fotografie. Overal komt u mensen tegen en kunt u – soms met enige moeite – genieten van de lokale flora en fauna. Ook landschap, architectuur en cultuur zijn anders dan thuis en daarmee zijn het aansprekende onderwerpen. Waar u dus ook naartoe gaat, de camera hoeft nooit in de tas te blijven.

Hebt u een specifiek onderwerp in gedachten, dan zult u uw reisbestemming hierop af moeten stemmen en dat kan soms even zoeken zijn. Wanneer is een bepaald landschap op zijn mooist? Waar vindt u een bepaald dier of een soort bloem? Op welk moment heeft een stam in Afrika een bepaald ritueel? Het is niet mogelijk om in het kader van dit boek een compleet overzicht te geven van de belangrijkste combinaties van onderwerp en locatie en we verwijzen daarom naar internet, waar dergelijke informatie vaak snel te vinden is.

reisfotografie
Zonsopkomst en -ondergang in Mumbai op 13 augustus 2019 (bron: TPE).

Hebt u uw reisbestemming gekozen, dan kunt u in Google Maps kijken of van die locatie een gedetailleerd landschapsoverzicht beschikbaar is of misschien zelfs Streetview. Dit geeft vooraf een indruk van ligging en afstanden en u weet bijvoorbeeld waar de zon opkomt of ondergaat. Dit laatste kunt u nog verder uitrafelen op de website www.photoephemeris.com (TPE), een handige site om ook de plaats van zonsopkomst en -ondergang te bepalen. De informatie is ook als app verkrijgbaar. Omdat u niet overal internet ter beschikking hebt, is het zinvol een landkaart of afdrukken van Google Maps mee te nemen en eventueel een kompas. Dan heb u altijd inzicht in de plaats waar u zich bevindt en de richting die u volgt.

reisfotografie
Het actuele weer in Libreville (Gabon) op 13 augustus 2019.

Ook het mondiale weer heeft dankzij internet geen geheimen meer. Op foreca.com kunt u van elke plaats in de wereld het actuele weer opvragen met vaak zelfs een voorspelling van vijf tot tien dagen. Ook www.weeronline.nl geeft u soortgelijke informatie.

Zelf organiseren of een reisorganisatie inschakelen

U kunt uw reis natuurlijk helemaal zelf uitzoeken. Dat is leuk om te doen en staat garant voor veel voorpret. De kans bestaat echter dat u dingen over het hoofd ziet. Er zijn reisorganisaties die u al die zorgen uit handen nemen en op basis van hun ervaringen onaangename verrassingen kunnen voorkomen. Zo kunt u eens een kijkje nemen op fotoreizen.startpagina.nl of de site van SNP Natuurreizen.

Opmerking • Reizen betekent waarschijnlijk dat u zich gaat verplaatsen met auto, trein, boot of vliegtuig en daarmee belast u het milieu. Ook het verblijf op exotische locaties kan schade aanrichten aan de natuur. Ga dus bewust om met de keuze van bestemming en vervoer. In steeds meer gevallen kunnen negatieve milieueffecten gecompenseerd worden tot klimaatneutraal en wordt gewerkt met kleine groepen onder leiding van ervaren (lokale) reisleiders. SNP is hierin gespecialiseerd.

Individueel of groep

Als u op reis bent waarbij fotografie een belangrijk onderdeel is, zult u merken dat u in veel gevallen tijd en aandacht nodig hebt voor het maken van de optimale foto. Ook moet u soms heel vroeg of heel laat op moeilijk toegankelijke locaties zijn. Bij een algemene groepsreis met een niet-fotograferend gezelschap zult u merken dat u snel een ‘buitenbeentje’ wordt, dat altijd achter de rest aankomt en te laat is. Gaat u met een grotere groep op stap, kies dan een specifieke fotoreis, waarbij alle deelnemers fotografie als hoofddoel hebben.

Wilt u echt volledige vrij zijn in uw doen en laten, dan gaat u alleen op stap of met één of twee reisgenoten. U kunt dan zelf bepalen wat u wilt zien, waar u naartoe gaat en wanneer dat plaatsvindt. Het verdient wel aanbeveling om in sommige gebieden een lokale gids in te schakelen. Die kan als tolk dienen, u ‘verborgen’ plekjes laten zien en u tevens attent maken op gebruiken en regels.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.