Scannen met je iPad of iPhone, zonder scanner? Kan makkelijk, via de camera! En tegenwoordig zonder extra apps te installeren.
Een digitale camera met een resolutie van 8 Megapixels of meer – gekoppeld aan een niet al te grote afstand – is ruim voldoende om documenten scherp en leesbaar vast te leggen. En desgewenst later ook nog weer eens af te drukken. Nadeel van gewone foto’s is vaak dat vertekeningen (wie houdt een camera exact recht boven een document…?) en verkleuringen door licht zichtbaar blijven. Ook zijn de resulterende foto’s qua bestandsgrootte vaak relatief groot (al valt dat met de nieuwste HEIC compressiemethode als door Apple gebruikt alweer erg mee). Tot slot geldt dat als je een document van meerdere pagina’s wilt scannen, je allemaal afzonderlijke afbeeldingen hebt die je als afzonderlijke losse bijlagen moet toevoegen wil je ze bijvoorbeeld mailen. Ook opslaan betekent dat je per set documenten een aparte map aan moet maken. Gelukkig kan dat inmiddels veel makkelijker. Heb je een iPhone of iPad met daarop respectievelijk iOS 13 of iPadOS, dan is voorzien in een ingebouwde fotoscanner.
Scannen via Notities

Je kunt in de genoemde versies van iOS heel simpel een document scannen via de app Notities. Start deze app en maak een nieuwe notitie. Tik dan op het knopje in de vorm van een fotocamera en vervolgens op Scan documenten. Laat je de instellingen op (standaard) Automatisch staan, dan detecteert de scanner het document. Het aardige is dat na het maken van de foto het document automatisch wordt rechtgetrokken en het perspectief gecorrigeerd. Tik op Bewaar (of ga door met scannen van eventuele volgende pagina’s) en je scan(s) verschijnen in Notities. Feitelijk betreft het hier PDF’s, door op de deelknop in Notities te tikken kun je de scan in je favoriete PDF-viewer laten openen.
Liever geen flitser
Overigens: je kunt ervoor kiezen om tijdens het maken van fotoscans de flitser te gebruiken. In onderstaand voorbeeld hebben we dat gedaan, vooral om te laten zien dat dat vaak geen goed idee is. Je krijgt namelijk al snel overbelichte en uitgebleekte (soms zelfs helemaal onleesbare) vlekken. Beter is het om fotoscans zonder flits te maken. En verder heeft de scanmodule nog een aardig detail aan boord: het genereert een bestandsnaam op basis van (de eerste) woorden die het op een gefotografeerde pagina herkent. Dat zie je als je het document deelt met die genoemde PDF-viewer.

De fotoscanner van iOS duikt ook op in sommige andere apps, waaronder Mail. Maak je een nieuw bericht, dan zie je in de knoppenbalk een serie knoppen, tik op degene direct naast het omcirkelde pennetje. Inderdaad: daar is de fotoscanner weer! Zo mail je razendsnel documenten, in PDF-formaat. Scannen met iPhone en iPad is heel eenvoudig en handig!
Wil je meer tips en wetenswaardigheden van bijvoorbeeld iPadOS leren kennen, lees dan het boek Ontdek iPadOS 13Ontdek iPadOS 13 van Henny Temmink zeker eens! Je ontdekt dan echt hoe verschrikkelijk veel je tegenwoordig kunt doen met je iPad!
Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor! Een eerdere blogpost over scannen met je telefoon en tablet kun je HIER lezen.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.