Automatisch trefwoordtags toekennen in Lightroom Classic met Wordroom

Automatisch trefwoordtags toekennen in Lightroom Classic met Wordroom

Trefwoordtags, de woorden die een foto beschrijven, zijn en blijven belangrijk. Kunstmatige intelligentie in de cloud, zoals bijvoorbeeld op de servers van Google Foto’s, ‘ziet’ wat er op een foto staat. Daardoor krijg je, als je ‘kat’ intypt, in Google Foto’s ook katten te zien. Maar zo werkt Lightroom Classic niet: daar moet je zelf, handmatig, je foto’s voorzien van trefwoorden, van trefwoordtags. Er is een nieuwe plugin – Wordroom – die dat toevoegen van trefwoorden middels kunstmatige intelligentie voor je kan doen. Automatisch trefwoordtags toekennen in Lightroom Classic met Wordroom.

Een plug-in van Imagga

Wordroom wordt gemaakt door Imagga, een bedrijf dat gespecialiseerd is in beeldherkenning. Wordroom is een plugin die je eerst  dient te downloaden en te installeren. (Zet de plugin in een mapje bij je andere plugins. Je installeert hem via Bestand > Plug-inbeheer > Toevoegen.) De plug-in zelf, op je computer dus, is niet slim, maar moet het hebben van intelligentie in de cloud. Je zult, als je de plug-in gebruikt, altijd een internetverbinding moeten hebben.

30 nieuwe trefwoorden!

Automatisch trefwoordtags toekennen in Lightroom Classic met Wordroom
De trefwoordtags die Wordroom aan je tags wil toevoegen. Engels, maar je kunt er zelf natuurlijk Nederlandse trefwoorden aan toevoegen.

Het gebruik zelf is eenvoudig. Selecteer een foto waar je trefwoordtags aan toe wilt voegen. Kies uit het menu Bibliotheek > Plug-inopties > Auto keyword. Je krijgt een venster te zien waarin 30 trefwoorden staan. In het Engels, dus als je op zoek bent naar Nederlandse trefwoorden: pech. Je kunt de trefwoorden die niet overstemmen met de foto uitzetten en de nieuwe trefwoorden toevoegen aan de foto. Je kunt zelf ook nog trefwoorden toevoegen en dat is handig: je kunt hier je Nederlandse trefwoorden erbij zetten. Klik op Add to Keyword Tags en je foto is voorzien van de nieuwe trefwoorden.

Gratis voor 2000 foto’s per maand

De plug-in is gratis voor de eerst 100 foto’s. Daarna kun je registreren bij Imagga voor een gratis abonnement. Wordroom blijft gratis als je 2.000 of minder afbeeldingen per maand automatisch tagt. Wil je meer, dan heb je een betaald abonnement nodig. 12.000 afbeeldingen per maand kost voor $14,-.

Heb je er wat aan?

De vraag is natuurlijk: heb je wat het Automatisch trefwoordtags toekennen in Lightroom Classic met Wordroom? Het lijkt aardig te werken. Wordroom is net nieuw en leert van de gebruikers. De plug-in wordt dus slimmer als steeds meer mensen de plug-in gaan gebruiken. Als je de foute trefwoorden uitzet, leert Wordroom dat die trefwoorden niet bij de foto passen. Het klinkt leuk, lijkt op het eerste gezicht ook leuk. Het enige nadeel op dit moment: Engelse trefwoorden, maar als je die Engelse tags nodig hebt voor je stockfotografie is dit natuurlijk erg handig.

Hieronder een filmpje van Imagga over de werking van de Wordroom:

Meer over Lightroom Classic leren? Bij Van Duuren Media zijn er verschillende boeken die Lightroom Classic behandelen. Ontdek Lightroom Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks, de boeken van Scott Kelby over Lightroom of Photoshop en Lightroom Classic voor fotografen Classroom in a book van Adobe…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.