Onderweg ontbreekt maar al te vaak een stopcontact. Zeker als je met trein, bus, fiets of benenwagen op stap gaat. Met een beetje planning kom je buiten de deur niet met een lege smartphone-batterij te staan.
Smartphones zijn prachtige apparaten, maar ze vreten energie. Ook als het kleinood in je broekzak zit is het constant in de weer. Bijvoorbeeld aan het kijken of er nieuwe berichten zijn, een nieuwe post op Facebook, nieuws en ga zo maar door. Leuk, zo ben je altijd bij de tijd. Maar dit soort trucjes kost ook heel veel energie. En dus is je batterij binnen een dag leeg, zeker als je ook nog af en toe belt of je toestel anderszins gebruikt. Energie besparen is echter prima mogelijk, prettig voor als je zorgeloos van een dagje in de vrije natuur wilt genieten bijvoorbeeld.
Mobiele data en Wifi
Voor een flink deel zijn de hierna volgende tips voor de hand liggend. Maar niet voor iedereen, wat steeds maar weer blijkt. Om snel energie te besparen kan je beginnen met wifi in je toestel uit te zetten. De kans dat je in het vrije veld een hotspot tegenkomt is niet heel groot. Toch is je toestel continu aan het zoeken naar wifi-verbindingen, wat behoorlijk wat stroom trekt. Uitzetten geeft extra ademruimte. Wat je ook uit kunt schakelen is je dataverbinding. Het is sinds roaming binnen de EU tegenwoordig zonder extra kosten kan natuurlijk erg aantrekkelijk om altijd je dataverbinding aan te laten staan. Maar ook dan geldt dat je smartphone de hele tijd bezig is. Met het zoeken naar zendmasten, de verbinding onderhouden en natuurlijk al de berichten- en nieuwsapps die gebruik maken van de dataverbinding. Uitzetten zorgt voor heel veel extra accutijd. Mocht je toch een beetje bij willen blijven, dan kan je zo heel af en toe data weer even aanzetten natuurlijk.
Van 3G en 4G naar 2G
Heb je de dataverbinding eenmaal uitgezet, dan kan je – als jouw toestel die mogelijkheid biedt – ook aangeven dat er geen gebruik gemaakt mag worden van 3G en 4G. Daardoor schakelt het toestel automatisch over op 2G. Inderdaad: terug naar de basis. Maar voor spraak prima en nog weer wat meer energiebesparend. Zet verder ook de schermhelderheid (open deur natuurlijk) een stuk terug. Zo kom je ook zonder een stopcontact in de buurt je dag wel door! Niet vergeten om bij thuiskomst alles weer terug te zetten naar normaal.
Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.