Waarvoor wordt JavaScript gebruikt?

Van het boek Web Development Library Javascript van auteur Peter Kassenaar is een 2de editie verschenen. Het is bij ComputerCreatief het Boek van de maand juli. Peter Kassenaar is auteur van vele boeken over algemeen pc-gebruik, programmeertalen en internettechnieken en -toepassingen als Dreamweaver en JavaScript. We publiceren deze maand wat voorproefjes uit het boek en interviewen Peter over Javascript en deze nieuwe editie van het boek. Dit is een deel uit het eerste hoofdstuk van het boek: Waarvoor wordt JavaScript gebruikt? (H.F.)

HTML is al ruim vijfentwintig jaar de standaard voor het maken van websites. HTML kan echter niet alles. In HTML wordt alleen de structuur van pagina’s beschreven. JavaScript is de aanvullende programmeertaal om HTML interactief te maken. Het is de populairste programmeertaal op internet. Elke browser heeft een ingebouwde JavaScript-motor, waardoor moderne webapps mogelijk worden. JavaScript staat daarmee aan de basis van elke techniek die de moderne web developer moet kennen. Of u later nu aan de slag gaat met Angular, webapps gaat maken met Phone- Gap of React, of uw eigen bibliotheekje met helperfuncties maakt: zonder JavaScript bent u nergens. Dit inleidende hoofdstuk toont de algemene kenmerken van JavaScript en laat zien welke tools u nodig hebt om succesvol met JavaScript aan de slag te kunnen gaan. Natuurlijk schrijft u alvast een eerste JavaScript voor snel resultaat.

Waarvoor wordt JavaScript gebruikt?

We hebben al globaal aangegeven dat JavaScript wordt gebruikt om gedrag of interactie aan webpagina’s toe te voegen. Maar wat wordt daar dan precies mee bedoeld? Denk bijvoorbeeld aan de volgende toepassingen. Er zijn er nog veel meer, maar dit is alvast een begin:

  • Formuliervalidatie JavaScript is erg geschikt om de ingevulde gegevens in een webformulier op een pagina te controleren voordat het formulier wordt verzonden. Omdat deze controle op de computer van de gebruiker plaatsvindt, gaat dit veel sneller dan controle op de webserver na het versturen. Door het gebruik van JavaScript is dus geen roundtrip nodig naar de server en kan via een lokale melding direct worden aangegeven dat iemand bijvoorbeeld een ongeldig e-mailadres heeft ingevuld.
  • Uitrolmenu’s en afbeeldingen Met JavaScript kunnen menu’s en afbeeldingen tijdens het gebruik van de pagina worden vervangen. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen bij fotocarrousels of uitklapmenu’s.
  • Aanpassingen van stijlen en animatie JavaScript kan in een pagina de aanwezigheid, positie en inhoud van elk element (teksten, afbeeldingen enzovoort) ophalen en manipuleren. Zo kunnen bijvoorbeeld kaders op een pagina vloeiend open- en dichtschuiven, menu’s dynamisch worden uitgebreid, muisklikken van de rechtermuisknop worden afgevangen en aangepasten zo verder. Er zijn tal van kant-en-klare JavaScriptbibliotheken beschikbaar waarin al vele animatiefuncties zijn voorgeprogrammeerd. Deze kunt u op de pagina laden en (bijna) direct gebruiken. jQuery is hiervan een van de bekendste.
  • Ajax-webapplicaties U hebt misschien de term Ajax wel eens gehoord. Het staat voor Asynchronous JavaScript And XML. Dit wil zeggen dat na het laden van de pagina asynchroon delen van de pagina ververst of aangepast kunnen worden. Tegenwoordig wordt hiervoor JSON gebruikt in plaats van XML. Het hele idee van applicaties op het web zoals Office 365, Facebook, Gmail en Twitter is gebaseerd op gegevensuitwisseling op de achtergrond (asynchroon ) met JavaScript en JSON. Zonder JavaScript zou het web in zijn huidige vorm niet bestaan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.