Wat is het verschil tussen RAW/DNG en JPEG?

Gisteren bewerkten we een DNG-bestand van de Samsung Galaxy S8 in Lightroom Desktop. Een van de reacties was: Op een iPhone 6sPlus met Halide als foto-app zie ik niet veel (onbewerkt!) verschil. Verschil met een JPEG? Wat is RAW/DNG, wat is het verschil met JPEG en waarom zou je het gebruiken?

We schreven op dit blog al eerder over RAW/DNG-bestanden en hoe die precies in elkaar zitten. Daarin ontbrak blijkbaar wat informatie. Wat zie je eigenlijk bij een RAW/DNG-bestand op het scherm van je smartphone? Bij de LG G6, de Samsung Galaxy S8 en de Huawei Mate 9 wordt, als je in RAW fotografeert gelijktijdig een JPEG gemaakt. Je krijgt dus een DNG- én een JPEG-bestand die vaak niet van elkaar te onderscheiden zijn. Hoe zit dat? De ruwe foto moet toch nog ontwikkeld worden? Het is niet ingewikkeld, maar het zet ook fotografen die met een spiegelreflex in RAW schieten regelmatig op het verkeerde been.

Ruwe data met een voorvertoning

Er zijn allerlei verschillende RAW-bestandsformaten. Het .nef bestandsformaat is het bestandsformaat voor RAW-foto’s van Nikon, .raf is dat van Fuji en .dng is een bestandsformaat voor RAW-foto’s dat door Adobe is ontwikkeld. DNG wordt bijna altijd gebruikt op smartphones als bestandsformaat voor RAW-foto’s. Een RAW-bestand, dus ook een DNG, bestaat uit twee delen: een voorvertoning van de foto in JPEG en de ruwe data die door het belichten van de sensor is ontstaan. Die JPEG-voorvertoning is een interpretatie van de camerasoftware van de ruwe data van de foto die je hebt genomen. De JPEG-voorvertoning in het RAW-bestand is daarom precies hetzelfde als de JPEG die door diezelfde camerasoftware wordt gemaakt. De verwarring ontstaat als je een RAW-bestand gaat ontwikkelen.

RAW openen in Lightroom

Bij Lightroom gaat het als volgt: in eerste instantie zie je bij het importeren van de foto de JPEG-voorvertoning die in het RAW-bestand zit. Die is vergelijkbaar met wat je tijdens het maken van de foto op je scherm van de camera hebt gezien. Ga je in Lightroom, of welke RAW-editor dan ook, de ruwe data van de foto ontwikkelen, dan gaat Lightroom de ruwe data interpreteren zoals de makers van Lightroom dat hebben bedacht. Omdat het ruwe data zijn kunnen die door elke RAW-editor anders beoordeeld worden. In Lightroom zie je dus eerst de oorspronkelijke voorvertoning en daarna de interpretatie die Lightroom van de foto maakt. In Lightroom ziet die interpretatie er vaak wat saaier uit dan de voorvertoning. Wat de makers van Lightroom betreft is dat de bedoeling: je krijgt een foto waarmee je nog alle kanten uit kunt. Het geopende RAW-bestand bevat veel meer kleurinformatie dan het JPEG-bestand, je hebt veel meer speelruimte om de foto naar je eigen hand te zetten. Allemaal voordelen ten opzicht van de JPEG.

Zijn er nadelen?

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Als je veel foto’s maakt in RAW, dan zul je die foto’s ook moeten ontwikkelen. Dat is best veel werk. Daarnaast nemen DNG-bestand op je telefoon veel ruimte in beslag. Veelal voldoen de JPEG’s die de smartphonecamera’s schieten. Het licht ligt ook een beetje aan het onderwerp en of je tevreden bent met een JPEG. Als je graag zelf een interpretatie van een foto maakt, dan is RAW de weg die je moet gaan. Soms heb je echt niks aan een RAW-bestand van je smartphonecamera. Bij slecht licht, als het donker wordt, krijgen de kleine sensors van de smartphonecamera’s het moeilijk. De camerasoftware probeert dan uit alle macht de ruis die in de foto ontstaat te onderdrukken en omdat de smartphonefabrikant zijn camera en de software die erbij hoort het beste kent, zijn de resultaten vaak nog best redelijk. Mijn ervaring met RAW/DNG-bestanden uit bijvoorbeeld de LG G6 in het halfdonker was belabberd. De ruis in het DNG-bestand viel in Lightroom niet weg te halen. De JPEG’s van de camera zelf waren stukken beter, dan wat ik in Lightroom produceerde. Gebruik RAW als je denkt dat er meer uit een foto te halen is.

2 gedachten over “Wat is het verschil tussen RAW/DNG en JPEG?”

  1. Beste,
    Ik ben er mij volledig van bewust dat Nederlands geen gemakkelijke taal is, maar de taalfout die ik in dit artikel vond is toch heel erg:

    “Het licht ook een beetje aan het onderwerp en of je tevreden bent met een JPEG.”

    Het ligt allicht aan het feit dat je veel over licht schrijft en dat Nederlanders het niet nauw nemen met hun taal, wat hen niet te verwijten valt omdat “hun” zelfs de spreektaal verkrachten en er geen verschil is tussen “hen”, “hun” en “zij”, maar ik zie liever correcte taal.

    Ondertussen toch een compliment:de inhoud is zeer interessant, nu nog de taal!

    Mvg,
    Th. Coppens

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.