De software van de camera in een smartphone is heel slim en maakt heel vaak de meest optimale omzetting van ‘ruwe’ opname naar een JPEG. Je hebt er als fotograaf maar heel weinig invloed op. Misschien kan je de verzadiging een beetje aanpassen of de verscherping, maar dat is het dan wel. Echte invloed hoe een foto van RAW naar JPEG wordt omgezet heb je alleen als je het oorspronkelijke digitale negatief zelf kunt bewerken. Steeds meer smartphonecamera’s kunnen in RAW schieten en het loont de moeite om eens te kijken of het ook wat voor jou is. De Samsung Galaxy S8, die we van Samsung te leen hebben, heeft een Pro-modus waarbij je meteen in RAW kunt schieten. In deze blogpost een voorbeeld van de mogelijkheden die je krijgt als je in RAW schiet.
Samsung is op dit moment een van de weinige camerafabrikanten die geen dubbele camera in hun smartphonevlaggenschip heeft. Samsung staat echter bekend om hun kwalitatief goede camera’s en in de Galaxy S8 zit een prima camera: 12 megapixel, optische stabilisatie en lichtsterk. In de Pro-modus die de camera biedt schiet je meteen in RAW. Naast de RAW-foto die als DNG-bestand wordt bewaard, maakt de camerasoftware gelijktijdig een JPEG. Ik testte de camera bij zonsondergang met een beetje tegenlicht, moeilijk licht voor de kleine sensor van een smartphonecamera.
Zelf bewerken kan mooier zijn
De JPEG die de camerasoftware zelf van de opname maakte ziet er zo uit:

Van een eenvoudige bewerking in Google Foto’s knapt de foto wel een beetje op, maar echt bijzonder is hij niet:

Omdat ik een Creative Cloud-lidmaatschap heb, kan ik gebruik maken van de synchronisatie die Lightroom Mobile biedt met Lightroom Desktop. Op je smartphone kun je natuurlijk ook aan het werk gaan met de mogelijkheden die Lightroom Mobile biedt voor het bewerken van een RAW-bestand. Ik doe dat liever in Lightroom Desktop op een computer met een gekalibreerd scherm.
Snelle aanpassingen in Lightroom
Het resultaat dat ik met wat eenvoudige bewerkingen in Lightroom bereikte ziet er zo uit:

Ik zette de belichting wat hoger, verhoogde het contrast, maakte de schaduwen wat lichter. Bij Details probeerde ik de ruis een beetje te onderdrukken bij de Luminantie. Om de lucht nog een beetje te benadrukken paste ik een voorinstelling toe uit de Colour Grading Presets van Piet van den Eynde: Dramatic Sky. Bij dit soort tegenlichtopnamen moet je oppassen dat je niet zo’n HDR-look krijgt, ik denk dat ik me heb ingehouden.

Schiet jij in RAW op je mobiele telefoon, of denk je daar heb ik mijn spiegelreflex- en/of systeemcamera voor? Ik hoor het graag in de reacties.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Dit voorbeeld geeft duidelijk weer dat beeldbewerking zin heeft en grote invloed heeft op de mogelijken om een betere detailering te realiseren.
Op een iPhone 6sPlus met Halide als foto-app zie ik niet veel (onbewerkt!) verschil. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen met een soortgelijke combinatie.
@Ruud R: ik zal vandaag eens kijken wat je kunt bewerkstelligen met een DNG-bestand van een iPhone 7 Plus op een iPad met Lightroom Mobile.
Een jpeg kan je ook heel mooi bewerken met snapseed. Uiteindelijk wordt die raw toch een jpeg.
Een JPEG heeft veel minder informatie in zich om nog echt goed te kunnen bewerken. Een RAW-bestand heeft veel meer informatie en kun je daardoor beter aanpassen.