Voordelen van het fotograferen in RAW met de Samsung Galaxy S8

De software van de camera in een smartphone is heel slim en maakt heel vaak de meest optimale omzetting van ‘ruwe’ opname naar een JPEG. Je hebt er als fotograaf maar heel weinig invloed op. Misschien kan je de verzadiging een beetje aanpassen of de verscherping, maar dat is het dan wel. Echte invloed hoe een foto van RAW naar JPEG wordt omgezet heb je alleen als je het oorspronkelijke digitale negatief zelf kunt bewerken. Steeds meer smartphonecamera’s kunnen in RAW schieten en het loont de moeite om eens te kijken of het ook wat voor jou is. De Samsung Galaxy S8, die we van Samsung te leen hebben, heeft een Pro-modus waarbij je meteen in RAW kunt schieten. In deze blogpost een voorbeeld van de mogelijkheden die je krijgt als je in RAW schiet.

Samsung is op dit moment een van de weinige camerafabrikanten die geen dubbele camera in hun smartphonevlaggenschip heeft. Samsung staat echter bekend om hun kwalitatief goede camera’s en in de Galaxy S8 zit een prima camera: 12 megapixel, optische stabilisatie en lichtsterk. In de Pro-modus die de camera biedt schiet je meteen in RAW. Naast de RAW-foto die als DNG-bestand wordt bewaard, maakt de camerasoftware gelijktijdig een JPEG. Ik testte de camera bij zonsondergang met een beetje tegenlicht, moeilijk licht voor de kleine sensor van een smartphonecamera.

Zelf bewerken kan mooier zijn

De JPEG die de camerasoftware zelf van de opname maakte ziet er zo uit:

De JPEG zoals die door de camerasoftware van de Samsung Galaxy S8 werd gemaakt.

Van een eenvoudige bewerking in Google Foto’s knapt de foto wel een beetje op, maar echt bijzonder is hij niet:

De JPEG werd hier een beetje bewerkt in Google Foto’s. Iets beter dan de foto was, maar niet echt veel beter.

Omdat ik een Creative Cloud-lidmaatschap heb, kan ik gebruik maken van de synchronisatie die Lightroom Mobile biedt met Lightroom Desktop. Op je smartphone kun je natuurlijk ook aan het werk gaan met de mogelijkheden die Lightroom Mobile biedt voor het bewerken van een RAW-bestand. Ik doe dat liever in Lightroom Desktop op een computer met een gekalibreerd scherm.

Snelle aanpassingen in Lightroom

Het resultaat dat ik met wat eenvoudige bewerkingen in Lightroom bereikte ziet er zo uit:

Het DNG-bestand van dezelfde foto bewerkt in Lightroom Desktop.

Ik zette de belichting wat hoger, verhoogde het contrast, maakte de schaduwen wat lichter. Bij Details probeerde ik de ruis een beetje te onderdrukken bij de Luminantie. Om de lucht nog een beetje te benadrukken paste ik een voorinstelling toe uit de Colour Grading Presets van Piet van den Eynde: Dramatic Sky. Bij dit soort tegenlichtopnamen moet je oppassen dat je niet zo’n HDR-look krijgt, ik denk dat ik me heb ingehouden.

De aanpassingen in het deelvenster Standaard in Lightroom Desktop. Misschien had ik de Schaduwen nog een beetje extr akunnen optrekken, zodat het donkere deel van Nemo wat lichter zou worden, maar dan werd de foto naar mijn mening iets teveel HDR…

Schiet jij in RAW op je mobiele telefoon, of denk je daar heb ik mijn spiegelreflex- en/of systeemcamera voor? Ik hoor het graag in de reacties.

5 gedachten over “Voordelen van het fotograferen in RAW met de Samsung Galaxy S8”

  1. Dit voorbeeld geeft duidelijk weer dat beeldbewerking zin heeft en grote invloed heeft op de mogelijken om een betere detailering te realiseren.

  2. Op een iPhone 6sPlus met Halide als foto-app zie ik niet veel (onbewerkt!) verschil. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen met een soortgelijke combinatie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.