SmugMug wil al mijn foto’s wegflickeren…

In 2005 voegde ik me bij Flickr. Het was gratis, er zaten leuke informatieve en inspirerende groepen op: kortom het leek me een goed idee om ‘op Flickr te gaan’. Uiteindelijk vond ik het wat minder leuk. Het was toch wel veel werk en telkens maar weer mijn foto’s op Flickr zetten, ze te voorzien van trefwoorden en ze bij groepen te voegen. Ik had andere dingen aan mijn hoofd. Ik heb er 4048 foto’s op staan en daar moet ik wat mee nu je bij Flickr/SmugMug voor meer dan 1000 foto’s moet gaan betalen.

Kijk jij nog naar Flickr om?

Je foto’s lopen het gevaar gewist te worden…

Toen ik nog regelmatig live optredens – vooral jazz – fotografeerde zette ik ze vaak na een concert ook op Flickr. Daar was ik lid van wat ‘groepen’, zoals Drummers of Visual Jazz. Foto’s delen met gelijkgestemden, een leuk idee. Er kwamen andere dingen voor in de plaats. Dat delen op Flickr hoefde niet zo vaak meer, of bijna nooit meer eigenlijk. Mijn foto’s staan op Google Foto’s en die deel ik met vrienden en familie. Ik zet ook regelmatig een foto op Instagram en kijk al jaren niet meer om naar Flickr. En velen met mij, denk ik.

Meer dan 1000 foto’s? Betalen!

Nu Flickr is vorig jaar overgenomen door SmugMug moet je besluiten wat je met je oude foto’s op Flickr wilt gaan doen. Wegflickeren of gaan betalen bij SmugMug? Ik kreeg de boodschap dat mijn foto’s het risico lopen op gewist te worden. Je mag gratis 1000 foto’s plaatsen en als je meer wilt, moet je upgraden naar Flickr Pro. De maandelijkse kosten voor alle clouddiensten – Netflix, Google Drive, iCloud, Spotify enzovoort, enzovoort – lopen al de spuigaten uit, dus Nee, Flickr!, ik hoef je er niet bij te hebben. De vraag is dus: wat te doen met de foto’s op Flickr?

Per 500…

Meer dan 500 foto’s geselecteerd? Dat zijn er wel veel…

Als je zoals ik bent, dan heb je je foto’s bijvoorbeeld allemaal op een of meerdere harde schijven staan en gecatalogiseerd in en bewerkt door Lightroom. Daarnaast staan ze allemaal in Google Foto’s. Dus mij maakt het helemaal niets uit of de foto’s bij Flickr worden weggeflickerd. Maar misschien wil jij ze wel redden! Dan zul je je foto’s per 500 stuks moeten downloaden. Ja, je kunt maar 500 foto’s per keer downloaden. In de Photostream moet je ze per datum ook nog eens handmatig selecteren voor download. Niet erg handig. Het is veel werk als je je foto’s wilt redden. (Bij The Verge hebben ze er een blogpost over.)

Bye, bye!

Bye, Bye, K.T. Tunstall, Allen Toussaint, Paul Weller, Jenny Lewis en Marc Ribot…

Als je je foto’s op Flickr wilt behouden zul je maandelijks €4,49 moeten betalen. Ik ga daar in ieder geval niet aan beginnen. Ik kijk nog even naar mijn meest populaire foto’s: K.T. Tunstall, Allen Toussaint, Paul Weller, Jenny Lewis en Marc Ribot… Bye, bye! Jullie verdwijnen straks in het digitale niets. Nou, ja, niet bij mij, ze staan allemaal keurig geback-upped.

Wil je van Flickr af en heb je al je foto’s gedownload? Zet ze dan op Google Foto’s! Op dit blog zijn we enthousiast over Google Foto’s en schrijven we er veel over. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen (al weten wij ook niet overal het antwoord op, maar misschien andere lezers wel).

3 gedachten over “SmugMug wil al mijn foto’s wegflickeren…”

  1. Ik had er ook veel foto’s op staan en de afbeeldingen van grafische ontwerpers en hun producten deelde ik met typofielen. Door de niet-typografische foto’s te wissen blijf ik gratis op Flickr en houd ik de uitwisseling met grafische ontwerpers. Al het andere spul staat op Google Photo en valt – wat betreft de kosten – onder het Google One tarief.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.