De mogelijkheden die je in Snapseed bij iOS en Android hebt verschillen eigenlijk niet van elkaar. Qua Tools en Filters zijn er geen verschillen. De manier waarop je een foto bewerkt is op beide besturingssystemen hetzelfde. Als het op bewaren aankomt is er echter een groot verschil. Bij iOS kun je alle aanpassingen in de bewerkte foto bewaren, zodat je, als je de foto later weer in Snapseed opent, de veranderingen weer kunt aanpassen of zelfs helemaal teniet doen. Bij Android is dat om een of andere reden niet mogelijk. Hoe het opslaan van je bewerkte foto bij iOS en Android in zijn werk gaat lees je in deze blogpost.
Bewaren in Snapseed bij iOS

Na het aanpassen van een foto kun je in het menu Opslaan de bewerkte foto opslaan. Je hebt daarbij onder iOS drie mogelijkheden: Opslaan, Een kopie opslaan en Exporteren. Bij de eerste twee mogelijkheden sla je de foto op met de wijzigingen die je later weer ongedaan kunt maken. Het verschil is dat je een nieuw bestand maakt als je kiest voor Een kopie opslaan. Bij Exporteren maak je een ‘plat’ bestand, een gewone JPEG, van de foto zoals je die hebt aangepast. Als je dit bestand opent kun je je ‘oude’ bewerkingen daar niet meer vinden. Je kunt het bestand zoals het nu is natuurlijk wel verder gaan bewerken.
Waarom zou je kiezen voor Een Kopie opslaan en niet gewoon voor Opslaan? Eerlijk gezegd zou ik het niet weten. Wat er gebeurt beschrijft Google in de Snapseed Help: ‘Selecteer Een kopie opslaan om de niet-definitieve bewerkingsstapel op een kopie van de oorspronkelijke afbeelding op te slaan. De kopie heeft de JPEG-indeling. De kopie wordt opgeslagen in een nieuw album met de naam Snapseed en wordt ook weergegeven aan het einde van uw filmrol.’
Er is wel een belangrijk opmerking in die Snapseed Help: niet alle applicaties kunnen de bewerkingen van Snapseed van een bestand dat je met Opslaan of Een kopie opslaan lezen en weergeven. Voor dergelijke applicaties heb je een bestand nodig dat je gemaakt hebt met Export.
Bewaren in Snapseed bij Android

Bij Android is het een beetje verwarrend als het gaat om opslaan. Je krijgt hier ook drie mogelijkheden: Opslaan, Exporteren en Exporteren als. Bij Opslaan maak je een platte kopie van je foto. Bij Exporteren ook maar kun je zelf de grootte, het formaat en de kwaliteit bepalen. Bij Exporteren als kun je de foto in een specifieke map bewaren. Mooi allemaal, maar compleet anders dan bij iOS waar je het oorspronkelijk bestand mét de bewerkingen bij elkaar kunt bewaren. Als je bij Android bijvoorbeeld voor Opslaan hebt gekozen en je sluit Snapseed, dan heb je wel een nieuwe foto – een kopie van de foto – maar alle bewerkingen zijn niet meer terug te draaien. Als je Snapseed opnieuw start zie je de bewaarde kopie, maar niet de bewerkingsstapel (zoals Snapseed die noemt). Het ligt aan de (on)mogelijkheden in Android las ik ergens op een product-forum van Google. Misschien dat het ooit anders wordt, maar op dit moment ligt iOS hier een stukje voor.
Als het alleen gaat om het snel aanpassen van een foto en die vervolgens bewaren en delen, dan maakt het ook niet zoveel uit. Je hebt na het aanpassen in Snapseed zowel de oorspronkelijke foto, als een kopie van de foto met de bewerkingen. Je kunt altijd weer opnieuw een bewerking maken.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.